File de istorie. De ce Podul Mogoşoaia s-a transformat în Calea Victoriei

  • Pe 8 octombrie 1878, armata română se întoarce victoriosă din Războiul de Independenţă
  • Eroii români intră victorioşi în Bucureşti pe Podul Mogoşoaia
  • Podul Mogoşoaia a fost redenumit după 8 octombrie 1878 în Calea Victoriei
  • Calea Victoriei este prima arteră din Bucureşti pavată cu piatră şi iluminată electric
  • Războiul de Independenţă al României a durat între aprilie 1877 şi decembrie 1878
Urmărește
4438 afișări
Imaginea articolului File de istorie. De ce Podul Mogoşoaia s-a transformat în Calea Victoriei

(A) STIRILE File de istorie. De ce Podul Mogoşoaia s-a transformat în Calea Victoriei

Acum 143 de ani, pe 8 octombrie 1878, Bucureştiul a îmbrăcat haina de sărbătoare. Armata română intra victorioasă după Războiul de Independeţă.    

Tatiana Kristal, corespondent Aleph News:  Intrarea eroilor români în Bucureşti s-a făcut pe Podul Mogoşoaia. Pentru acest eveniment, autorităţile vremii ridică un arc de triumf provizoriu din lemn pe care scria "Apărătorilor independenţei" şi ”Oraşului Bucureşti”. Arcul a fost apoi demolat, însă în amintirea acelui eveniment, denumirea Podulul Mogoşoaiei devine Calea Victoriei.

Momentul intrării ostaşilor români pe Podul Mogoşoaia a fost suprins de Franz Mandy. După acel moment, el va deveni fotograful care va imortaliza ani la rând familia regală a României. Fotografia suprinde arcul de pe Podul Mogoşoaia, numit în prezent Calea Victoriei, una din cele mai vechi artere din Bucureşti. Drumul era pavat cu trunchiuri de copaci, de aceia se numea pod, şi făcea legătură dintre Mogoşoaia şi palatul domnesc de lângă Curtea Veche. Barbu Vlădoianu, primul primar al Bucureştiului, a pavat în anii 1870 drumul cu piatră cubică şi i-a făcut sistem de canalizare. Tot pe Calea Victoriei apar la sfârşitul secolului XIX primele instalaţii electrice din Bucureşti.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici