Filmele europene domină selecţia oficială a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes 2011

Filmele europene domină selecţia oficială a celei de-a 43-a ediţii a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs (12 - 22 mai) din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, din cele 25 de lungmetraje incluse în competiţie 16 fiind regizate de cineaşti europeni, informează cineuropa.org.

Urmărește
5 afișări

Programul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs este deosebit de bogat în noutăţi în acest an, deoarece din cele 25 de lungmetraje incluse în competiţia oficială 23 reprezintă premiere mondiale şi 8 reprezintă filme de debut.

Filmul european este deosebit de bine reprezentat în acest an, prin 16 titluri (semnate de regizori francezi, belgieni, bulgari, olandezi, irlandezi, suedezi, austrieci şi islandezi) şi patru coproducţii, selecţionate de Frédéric Boyer, delegatul general al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs.

Belgia este reprezentată în acest an de trei lungmetraje - "La Fée", regizat de Dominique Abel, Bruno Romy şi Fiona Gordon, ce va rula în seara de deschidere, "Blue Bird", de Gus Van den Berghe, şi "Les géants", de Bouli Lanners, care va fi proiectat în seara de închidere.

Suedia va miza pe filmul "Play", de Ruben Ostlund, Italia va miza pe "Corpo Celeste", de Alice Rohrwacher, Bulgaria, pe lungmetrajul "The Island", de Kamen Kalev, iar Olanda, pe "Code Blue" al regizoarei cu origini poloneze Urszula Antoniak. Vor fi prezente în competiţie şi Irlanda, cu "The Other Side of Sleep" de Rebecca Daly, Austria, cu "Atmen" de Karl Markovics, şi Islanda cu "Volcano" de Runnar Runnarsson.

Franţa are în competiţia oficială cinci lungmetraje: "Impardonnables" de André Téchiné, "Jeanne Captive" de Philippe Ramos, "Après le sud" de Jean-Jacques Jauffret, "La fin du silence" de Roland Edzard şi "En ville" de Valérie Mrejen şi Bertrand Schefer.

Tot în competiţie se află trei lungmetraje din America - "Return" de Liza Johnson (SUA), "O abismo prateado" de Karim Ainouz (Brazilia) şi "Porfirio" de Alejandro Landes (Colombia, Spania, Uruguay, Argentina, Franţa), două asiatice - "Palawan Fate" de Auraeus Solito (Filipine), "Chatrak" de Vimukthi Jayasundara (India/Franţa) şi unul din Africa - "Sur la planche" de Leila Kilani (Maroc, Franţa-Germania).

În competiţia scurtmetrajelor vor rula "Armand 15 ans l'été" de Blaise Harrison (Franţa), "Bielutin - Dans le jardin du temps" de Clément Cogitore (Franţa), "Boro In The Box" de Bertrand Mandico (Franţa), "Cigarette at Night" de Duane Hopkins (Marea Britanie), "Csicska" de Attila Till (Ungaria), "Demain, ça sera bien" de Pauline Gay (Franţa), "Fourplay : Tampa" de Kyle Henry (SUA), "Killing the Chickens to Scare the Monkeys" de Jens Assur (Suedia, Thailanda), "La Conduite de la Raison" de Aliocha (Franţa), "Las Palmas" de Johannes Nyholm (Suedia), "Le Songe de Poliphile" de Camille Henrot (Franţa), "Mila Caos" de Simon Paetau (Brazilia/Germania), "Nuvem" de Basil da Cunha (Elveţia/Portugalia) şi "Vice Versa One" de Shahrbanoo Sadat (Afganistan).

În cadrul unor proiecţii speciale vor rula filmele "At Night, They Dance" de Stephane Thibault, Isabelle Lavigne (Canada), "Des Jeunes gens modernes" de Jerome de Missolz
(Franţa, Belgia), "El Velador" de Natalia Almada (Mexic/ SUA/ Franţa) şi "Guilty of Romance" de Sion Sono (Japonia).

O secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii culturale din cinematografie, Quinzaine des Réalisateurs nu are premii specifice. Regizorii aflaţi la primul lungmetraj şi prezenţi în Quinzaine des Réalisateurs sunt, însă, eligibili pentru prestigiosul premiu Camera d'Or.

La Quinzaine des réalisateurs s-a născut în 1968, în urma unei conferinţe despre starea cinematografiei, organizată în apropiere de Paris, în timpul celei de-a 21-a ediţii a Festivalului de la Cannes, tulburată, apoi întreruptă, de mişcarea socială care agita Franţa la acea vreme. Un an mai târziu, aceasta s-a dorit a fi o contra-manifestaţie, vizând promovarea filmului aşa-numit de autor sau independent, prin proiectarea de filme, "gratuit, fără premii şi fără cenzură", departe de Festivalul de la Cannes, oficial, prea academic pentru gustul organizatorilor Quinzaine.

În 2008, filmul lui Radu Muntean "Boogie" a fost prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, iar în 2010, ţara noastră a fost reprezentată în aceeaşi secţiune de scurtmetrajul "Căutare" de Ionuţ Piturescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici