Studiu: 4 din 10 persoane ar putea dezvolta demenţă după 55 de ani

Un nou studiu ştiinţific arată că riscul de a dezvolta demenţă este mai mare decât se credea anterior: după vârsta de 55 de ani, oamenii au o şansă de până la 4 din 10 de a dezvolta în cele din urmă demenţă, dacă trăiesc suficient de mult, informează AP News.

Urmărește
845 afișări
Imaginea articolului Studiu: 4 din 10 persoane ar putea dezvolta demenţă după 55 de ani

Studiu: 4 din 10 persoane ar putea dezvolta demenţă după 55 de ani

Cu toate acestea, cercetătorii spun că există măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a reduce acest risc, cum ar fi controlul hipertensiunii arteriale şi al altor probleme de sănătate nocive pentru creier. Aceste măsuri pot fi adoptate chiar şi la vârsta mijlocie, transmit aceştia.

„Toate cercetările noastre sugerează că ceea ce faceţi la mijlocul vieţii contează mult”, a declarat Josef Coresh de la NYU Langone Health, coautor al studiului publicat în revista Nature Medicine.

Să-ţi aminteşti mai greu un nume sau unde ţi-ai pus cheile este tipic vârstei înaintate. Totuşi, demenţa nu este o parte normală a îmbătrânirii, ci este caracterizată de o pierdere progresivă a memoriei, a limbajului şi a altor funcţii cognitive.

Alzheimer este cea mai frecventă formă, iar modificările cerebrale silenţioase care duc în cele din urmă la apariţia acesteia pot începe cu două decenii înainte de apariţia simptomelor.

Există anumiţi factori de risc pe care oamenii nu îi pot controla, inclusiv vârsta şi moştenirea variantei genetice numită APOE4, care creşte şansele de apariţie a bolii Alzheimer la sfârşitul vieţii. Cu toate acestea, oamenii pot încerca să evite sau cel puţin să întârzie problemele de sănătate care contribuie la apariţia demenţei.

„Ceea ce este bun pentru inimă este bun şi pentru creier”, spune James Galvin, specialist în Alzheimer la Universitatea din Miami. El îndeamnă oamenii să facă mişcare, să evite obezitatea şi să controleze tensiunea arterială, diabetul şi colesterolul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici