Misterul de 30 de ani al radioterapiei, elucidat. De ce mor diferit celulele canceroase?

Un mister ştiinţific care i-a nedumerit pe specialişti timp de 30 de ani - motivul pentru care celulele canceroase mor în moduri diferite după tratamentul cu radiaţii - a fost rezolvat de către o echipă de cercetători de la Institutul de Cercetări Medicale pentru Copii (CMRI) din Australia.

Urmărește
1443 afișări
Imaginea articolului Misterul de 30 de ani al radioterapiei, elucidat. De ce mor diferit celulele canceroase?

Sursa foto: Pexels

Descoperirea, publicată în revista Nature Cell Biology, ar putea duce la tratamente mult mai eficiente pentru pacienţii cu cancer, prin combinarea radioterapiei cu imunoterapia.

Profesorul Tony Cesare, coordonatorul studiului, spune că procesul de reparare a ADN-ului, care în mod normal protejează celulele sănătoase, determină felul în care mor celulele canceroase după radioterapie, notează Scitech Daily.

Cercetătorii au observat că atunci când ADN-ul deteriorat de radiaţii este reparat printr-o metodă numită „recombinare omologă", celulele canceroase mor în timpul procesului de reproducere, fără să declanşeze un răspuns imun. În schimb, când celulele folosesc alte metode de reparare a ADN-ului, ele mor într-un mod care alertează sistemul imunitar despre prezenţa cancerului.

„Am descoperit că blocarea recombinării omologe poate forţa celulele canceroase să moară într-un mod care activează sistemul imunitar al pacientului", spune profesorul Cesare.

Doctorul Radoslaw Szmyd, primul autor al studiului, a lucrat timp de şase ani la acest proiect. Echipa a folosit tehnologie microscopică avansată care le-a permis să urmărească celulele iradiată timp de o săptămână după tratament.

Doctorul Harriet Gee, co-coordonator al proiectului şi medic oncolog, subliniază că descoperirea deschide noi oportunităţi de a creşte eficacitatea radioterapiei prin combinarea cu alte tratamente, în special cu imunoterapia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici