Filmul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, proiectat la Institutul de Artă Contemporană din Londra - VIDEO

Filmul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, care prezintă meciul de fotbal dintre echipele FC Dinamo şi FC Steaua din iarna anului 1988, va fi proiectat la Institutul de Artă Contemporană din Londra, pe 1 septembrie, de la ora 18.30.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului Filmul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, proiectat la Institutul de Artă Contemporană din Londra - VIDEO

Corneliu Porumboiu (Foto: Octav Gana / Mediafax Foto)

The Institute of Contemporary Arts (ICA) prezintă filmul lui Porumboiu ca parte a sezonului cinematografic "Offside", care include filme ce folosesc fotbalul ca un mijloc de a explora pe larg probleme sociale şi politice, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Londra.

Pelicula "Al doilea joc" prezintă meciul de fotbal dintre echipele FC Dinamo şi FC Steaua din iarna anului 1988, partidă disputată pe o ninsoare abundentă şi arbitrată la centru de tatăl regizorului, pe-atunci arbitrul Adrian Porumboiu. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

Pentru Corneliu Porumboiu, "Al doilea joc" este chiar mai mult decât un film sau un meci. Regizorul îşi aminteşte: "Când aveam 7 ani, cineva a sunat acasă şi mi-a spus că, dacă tatăl meu va continua să arbitreze, într-o zi va ajunge în sicriu. Tata a continuat să arbitreze. Eu am început să învăţ regulile jocului, convins fiind că, dacă tata nu va greşi, nimeni nu-i va face rău. Niciodată nu mi-a fost atât de frică, aşa ca la acest meci. Ştiam bine regulile jocului, eram un arbitru în faţa televizorului, dar din acest meci n-am înţeles nimic. Ningea de parcă ar fi fost sfârşitul lumii. Am simţit nevoia să revăd acest meci împreună cu el. Pe parcursul meciului, intenţiile mele iniţiale s-au topit în joc. Mi-am dat seama că, în timp, pentru mine, jocul a devenit altceva".

Pelicula va fi proiectată în limba română, cu subtitrare în engleză.

Filmul a avut premiera în Marea Britanie, în 2014, la East End Film Festival.

Filmele lui Corneliu Porumboiu, reprezentative pentru cinematografia actuală din România, fac legătura între diverse faze culturale: perioada comunistă şi anii democraţiei postdecembriste, pelicula de factură naţională şi "noul val" românesc, între mediul digital şi pelicula cinematografică. Ele pornesc de la un concept central - revoluţie, conştiinţă, corupţie, putere -, dezvoltat într-o formă artistică de tip minimalist.

Regizor şi scenarist, Corneliu Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", iar, în 2009, "Poliţist, adjectiv" a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard la acelaşi eveniment prestigios. De asemenea, filmul "Comoara" a fost distins cu premiul Un Certain Talent la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici