Iaşul lui Bondor / Distracţie şi teatru. Autorităţile vor să transforme un cinema în cazino

Săptămâna asta, la Iaşi, în cinematograful pe care autorităţile locale vor să-l transforme în cazino, rulează filmul "Bacalaureat", de Cristian Mungiu. Se joacă piesă după texte de Truman Capote. E şi târgul "Şotron", de cărţi, jocuri şi distracţii. Filozoful Wunenburger ţine o conferinţă despre artă.

Urmărește
337 afișări
Imaginea articolului Iaşul lui Bondor / Distracţie şi teatru. Autorităţile vor să transforme un cinema în cazino

Iaşiul lui Bondor / Distracţie şi teatru. Autorităţile vor să transforme un cinema în cazino (Imagine Mircea Rosca / Mediafax Foto)

George Bondor, pentru MEDIAFAX, ne arată Iaşiul cultural al săptămânii în curs.

Săptămâna aceasta, Iaşul e în altă parte. Cu un ochi priveşte spre TIFF-ul clujean, cu celălalt spre Bookfest-ul capitalei. După ce Mungiu şi-a dat Bacalaureatul summa cum laude la Cannes, Iaşul cultural freamătă cinematografic. Proiecţia de gală a avut loc sâmbătă în marele cinematograf Victoria, care aminteşte de comunism nu doar prin nume, ci şi prin praf ori sonorizare. Un cinematograf pe care autorităţile locale vor să-l transforme în casino, idee faţă de care chiar Cristian Mungiu a luat poziţie publică. Filmul rulează în această săptămână, cu casa închisă, şi în noul templu al filmelor de mall, Cinema City. Cât despre cărţi, editurile îşi cară producţiile spre marele salon de carte bucureştean, pregătind cărţi noi, invitaţi vizibili şi difuzoare cât mai puternice.

La Teatrul Naţional am avut Cafeneaua, de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete, cu Teodor Corban, dar şi cu video de Andrei Cozlac (30 şi 31 mai). Tot aici, ar mai fi de mers şi la Arborele nopţii, adaptare şi regie de Irina Popescu Boieru, după povestiri de Truman Capote (4 iunie).

Muzeul Naţional al Literaturii Române realizează şi în acest an Şotronul, un mare târg de cărţi, jocuri şi distracţii pentru copii şi adolescenţi (3-5 iunie, între orele 10 şi 20).Piese de teatru, dans, ateliere de creaţie, workshopuri de robotică şi imprimare 3D, cluburi de conversaţie în limbi străine, un troc de cărţi pentru copii, toate menite să trezească în publicul tânăr pasiunea pentru cultura vie.

Publicul iubitor de cultură înaltă nu are voie să rateze întâlnirea cu unul dintre cei mai faimoşi filosofi francezi ai ultimelor decenii, Jean-Jacques Wunenburger. Cunoscut teoretician al imaginarului, Wunenburger va conferenţia la Universitatea „Cuza” joi, 2 iunie, de la ora 12, moderator fiind profesorul şi criticul de artă Petru Bejan. Tema este „Estetica transfigurării. Artă abstractă şi monocromă”. Pentru că trăim într-o lume dominată de imagini şi e bine să înţelegem lucrul acesta.

CINE ESTE BONDOR?

George Bondor este conferenţiar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Departamentul de Filosofie. Începând din octombrie 2014 este editor coordonator al revistei Timpul, iar din anul 2015 este redactor-şef. A publicat volumele Locul metafizic al străinului (coautor, 2003), Dansul măştilor. Nietzsche şi filozofia interpretării (premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, premiul de debut „Aurel Leon” acordat de Ziarul de Iaşi) şi Dosare metafizice. Reconstrucţie hermeneutică şi istorie critică (2013). A publicat numeroase studii şi articole în volume colective şi în reviste de specialitate, a coordonat de asemenea numeroase lucrări şi a tradus volumul lui Pierre Hadot, Ce este filosofia antică? (în colaborare, 1997).

http://revistatimpul.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici