ICR va beneficia în 2010 de acelaşi buget ca în 2009

Comisiile de buget-finanţe au adoptat, sâmbătă, un amendament la proiectul de buget prin care au stabilit că Institutul Cultural Român va beneficia în anul 2010 de acelaşi buget ca în anul 2009, respingând propunerea Executivului ca bugetul ICR să fie cu 42,92% mai mare faţă de anul precedent.

Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului ICR va beneficia în 2010 de acelaşi buget ca în 2009

ICR va beneficia în 2010 de acelaşi buget ca în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Amendamentul, propus de deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, a fost adoptat cu 22 de voturi "pentru", 16 voturi 'împotrivă" şi trei abţineri.

Membrii comisiilor reunite pentru buget au stabilit, astfel, că bugetul alocat în anul 2010 Institutului Cultural Român va fi de 38.482 mii de lei, la fel ca în anul 2009.

Senatorii şi deputaţii din comisii au adoptat, în acest sens, amendamentul deputatului PSD Mugurel Surupăceanu, ei respingând, pe de altă parte, proiectul de buget propus pentru acest ordonator de credite de către Guvern.

În proiectul iniţial al Executivului era preconizată, pentru anul 2010, creşterea bugetului ICR cu 42,92 la sută faţă de anul precedent.

Prezent la dezbateri, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a susţinut că structura de buget propusă de Executiv este una favorabilă programelor ICR, el subliniid că aproximativ 74 la sută din bugetul alocat este destinat programelor culturale, restul fiind cheltuieli de personal şi administrative.

"Este un procent foarte bun, ceea ce face ca orice tăiere a bugetului ICR să nu poată fi pusă nici pe seama restângerilor administrative, nici pe seama celor de personal", a afirmat Patapievici.

El a mai arătat că bugetul propus acoperă necesităţile ICR, în condiţiile în care România îşi asumă preşedinţia EUNIC în anul 2010.

În cadrul dezbaterilor, deputatul PNL Radu Ruşanu a criticat faptul că bugetul propus pentru ICR este mai mare cu 42 la sută faţă de anul trecut, în timp ce majorarea prevăzută în cazul Academiei Române este de doar 12,5 la sută.

Liberalul a criticat, de asemenea, faptul că fondul de premiere al ICR a crescut în 2010 cu 33 la sută faţă de anul 2009 şi 90 la sută faţă de anul 2008, în comparaţie cu Academia, unde creşterea este de de 0,81 la sută.

"Salariile de merit pentru anul 2010 sunt de 90 la sută creştere. Dacă comparăm cu anul 2008, (..) Academia Română - 2,3 la sută.(..) Cum rămâne cu memorandumul cu FMI vizavi de creşterile de salarii, de personal", a întrebat Ruşanu.

În replică, preşedintele ICR a arătat că o comparaţie cu Academia Română nu este relevantă pentru că problema pentru ICR "este aceea cum se doreşte reprezentarea României în străinătate".

Ca răspuns, Ruşanu a menţionat că reprezentativitatea Academiei Române pentru România este mai mare decât a Institutului Cultural Român.

"Din punctul de vedere al statului român, noi suntem prezenţi în străinătate prin intermediul ICR şi nu prin intermediul Academiei Române", a replicat preşedintele ICR.

Bugetul solicitat de Institutul Cultural Român (ICR) pentru 2010, de 55 de milioane de lei, conform proiectului bugetului de stat, fusese diminuat cu 16,5 milioane de lei şi de comisiile de cultură reunite din Parlament, în favoarea Ministerului Culturii.

Bugetul solicitat de ICR pentru 2010 era cu 16,5 milioane de lei mai mare decât în anul 2009, când instituţia a beneficiat de 38,4 milioane de lei.

Patapievici: Decizia parlamentarilor este arbitrară

Directorul ICR, Horia Roman Patapievici, a declarat, sâmbătă, că decizia parlamentarilor din comisiile de buget-finanţe de a diminua bugetul instituţiei cu 30%, respectiv de a avea în 2010 acelaşi buget ca în 2009, este una "arbitrară", ducând la reducerea prezenţei culturii româneşti în străinătate.

"S-a decis ca să rămânem la nivelul lui 2009. Noi am convenit cu Finanţele o bugetare pentru 2010 a ICR care să ţină seama de extinderea noastră cu institute culturale în străinătate şi de faptul că ICR este preşedintele EUNIC în 2010, aşa cum Sibiul a fost sprijinit în 2007, când a fost capitala europeană a culturii. Amendamentul prevede revenirea la 2009, ceea ce este echivalent ca în 2010 cultura română să fie cu 30% mai puţin în străinătate", a spus Patapievici.

El a subliniat că decizia parlamentarilor este "arbitrară", întrucât nu ţine seama de realitatea prezenţei culturii româneşti în străinătate.

Patapievici a precizat că reducerea de 30% a bugetului ICR faţă de sumele prevăzute în proiectul bugetului de stat pe 2010 reprezintă 16 miliaone lei, bani care se foloseau pentru deschiderea institutelor şi consolidarea programelor.

Întrebat dacă se aşteaptă ca amendamentul să pice în plenul Parlamentului, Patapievici a spus că nu poate să facă niciun pronostic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici