- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.03.2016, 15:12)
- Katy Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Imaginea poetului Nichita Stănescu, în oficii poştale din Bucureşti, din 21 martie
Un poster cu imaginea lui Nichita Stănescu, însoţită de poemul "Orfeu în vechea cetate", va fi afişat în toate oficiile poştale din Bucureşti în următoarea perioadă, ca urmare a programului cultural "Valorificarea patrimoniului literar naţional în spaţiul public", derulat de MNLR şi Poşta Română.
Urmărește
306 afișări
Imaginea poetului Nichita Stănescu, în oficii poştale din Bucureşti, din 21 martie
Evenimentul de comemorare a scriitorului Nichita Stănescu este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) şi Poşta Română cu sprijinul Academiei Române – Secţia de Filologie şi Literatură, în cadrul programului cultural "Valorificarea patrimoniului literar naţional în spaţiul public", informează MNLR.
Începând cu 21 martie 2016, va fi omagiat poetul Nichita Stănescu printr-un poster cu una dintre fotografiile în care scriitorul a fost surprins, însoţită de un poem simbol al autorului: "Orfeu în vechea cetate". Acest poster va fi afişat în toate Oficiile Poştale din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Pe 31 martie se împlinesc 83 de ani de naşterea scriitorului.
Pe parcursul următoarelor etape ale programului cultural, proiectul va fi extins la nivelul întregii ţări, cu alţi scriitori români.
Programul cultural "Valorificarea patrimoniului literar naţional în spaţiul public", iniţiat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi de Poşta Română, îşi propune reevaluarea şi restructurarea permanentă şi continuă a strategiilor de valorificare a patrimoniului literar naţional deţinut, precum şi a scriitorilor şi operelor pe cale de a dobândi valoare de patrimoniu datorită recunoaşterii naţionale şi internaţionale în momentul de faţă.
Acest program cultural a fost lansat oficial pe 29 februarie la sediul Bibliotecii Academiei Române, în cadrul evenimentului "Rotonda 13 - Marin Sorescu", primul scriitor omagiat fiind Marin Sorescu, printr-un poster afişat din 18 februarie în toate oficiile poştale din Bucureşti şi Craiova pentru a marca împlinirea, pe 29 februarie, a 80 de ani de la naşterea scriitorului.
Nichita Stănescu (numele la naştere fiind Nichita Hristea Stănescu) – poet, scriitor şi eseist român – s-a născut la 31 martie 1933, în Ploieşti, judeţul Prahova, şi a decedat pe 13 decembrie 1983, la Bucureşti.
A fost student al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti. A debutat cu poezie simultan în revistele "Tribuna" şi "Gazeta literară" (1957), iar debutul editorial a avut loc în 1960 cu volumul "Sensul iubirii", inaugurând colecţia "Luceafărul" a Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă.
După absolvirea facultăţii a fost redactor la secţia de poezie a "Gazetei literare" (până în 1968), redactor şef adjunct al revistei "Luceafărul" (1969) şi redactor şef adjunct la "România literară" (1970 – 1973).
Efortul său creator a fost recompensat cu patru premii ale Uniunii Scriitorilor, pentru volumele "O viziune a sentimentelor" (1964), "Necuvintele" (1969), "Cartea de recitire" (1972) şi "Starea poeziei" (1975) şi cu Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Române pentru volumul "Epica magna" (1980).
În anul 1975 a fost distins cu Premiul Internaţional pentru Poezie "Gottfried von Herder", decernat de Academia Austriacă în 1976 şi a câştigat Marele Premiu "Cununa de Aur" la Festivalul Internaţional "Serile de Poezie de la Struga", din Macedonia (1982).
Nichita Stănescu a fost nominalizat de Academia Suedeză pentru candidatura la Premiul Nobel pentru Literatură (1979), alături de Odiseea Elytis, Max Frisch, Léopold Sédar Senghor şi Jorge Luis Borges.
Pe 3 iulie 1990 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
Nichita Stănescu a devinit o voce distinctă a liricii universale contemporane, fiind tradus în mai multe limbi străine.
Citeşte şi: Viaţa spectaculoasă a muzicantului Costel Trompetistu' în anii de glorie ai muzicii lăutăreşti
Citeşte şi: Cetatea Devei va fi deschisă pentru turişti în luna aprilie, după trei ani de lucrări - FOTO
Citeşte şi: Eugen Simion, despre Solomon Marcus: "Un spirit de alertă şi de vigilenţă în cultura românească"
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe