- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.03.2016, 15:12)
- Katy Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Imaginea poetului Nichita Stănescu, în oficii poştale din Bucureşti, din 21 martie
Un poster cu imaginea lui Nichita Stănescu, însoţită de poemul "Orfeu în vechea cetate", va fi afişat în toate oficiile poştale din Bucureşti în următoarea perioadă, ca urmare a programului cultural "Valorificarea patrimoniului literar naţional în spaţiul public", derulat de MNLR şi Poşta Română.
Urmărește
303 afișări
Imaginea poetului Nichita Stănescu, în oficii poştale din Bucureşti, din 21 martie
Evenimentul de comemorare a scriitorului Nichita Stănescu este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) şi Poşta Română cu sprijinul Academiei Române – Secţia de Filologie şi Literatură, în cadrul programului cultural "Valorificarea patrimoniului literar naţional în spaţiul public", informează MNLR.
Începând cu 21 martie 2016, va fi omagiat poetul Nichita Stănescu printr-un poster cu una dintre fotografiile în care scriitorul a fost surprins, însoţită de un poem simbol al autorului: "Orfeu în vechea cetate". Acest poster va fi afişat în toate Oficiile Poştale din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
Pe 31 martie se împlinesc 83 de ani de naşterea scriitorului.
Pe parcursul următoarelor etape ale programului cultural, proiectul va fi extins la nivelul întregii ţări, cu alţi scriitori români.
Programul cultural "Valorificarea patrimoniului literar naţional în spaţiul public", iniţiat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi de Poşta Română, îşi propune reevaluarea şi restructurarea permanentă şi continuă a strategiilor de valorificare a patrimoniului literar naţional deţinut, precum şi a scriitorilor şi operelor pe cale de a dobândi valoare de patrimoniu datorită recunoaşterii naţionale şi internaţionale în momentul de faţă.
Acest program cultural a fost lansat oficial pe 29 februarie la sediul Bibliotecii Academiei Române, în cadrul evenimentului "Rotonda 13 - Marin Sorescu", primul scriitor omagiat fiind Marin Sorescu, printr-un poster afişat din 18 februarie în toate oficiile poştale din Bucureşti şi Craiova pentru a marca împlinirea, pe 29 februarie, a 80 de ani de la naşterea scriitorului.
Nichita Stănescu (numele la naştere fiind Nichita Hristea Stănescu) – poet, scriitor şi eseist român – s-a născut la 31 martie 1933, în Ploieşti, judeţul Prahova, şi a decedat pe 13 decembrie 1983, la Bucureşti.
A fost student al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti. A debutat cu poezie simultan în revistele "Tribuna" şi "Gazeta literară" (1957), iar debutul editorial a avut loc în 1960 cu volumul "Sensul iubirii", inaugurând colecţia "Luceafărul" a Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă.
După absolvirea facultăţii a fost redactor la secţia de poezie a "Gazetei literare" (până în 1968), redactor şef adjunct al revistei "Luceafărul" (1969) şi redactor şef adjunct la "România literară" (1970 – 1973).
Efortul său creator a fost recompensat cu patru premii ale Uniunii Scriitorilor, pentru volumele "O viziune a sentimentelor" (1964), "Necuvintele" (1969), "Cartea de recitire" (1972) şi "Starea poeziei" (1975) şi cu Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Române pentru volumul "Epica magna" (1980).
În anul 1975 a fost distins cu Premiul Internaţional pentru Poezie "Gottfried von Herder", decernat de Academia Austriacă în 1976 şi a câştigat Marele Premiu "Cununa de Aur" la Festivalul Internaţional "Serile de Poezie de la Struga", din Macedonia (1982).
Nichita Stănescu a fost nominalizat de Academia Suedeză pentru candidatura la Premiul Nobel pentru Literatură (1979), alături de Odiseea Elytis, Max Frisch, Léopold Sédar Senghor şi Jorge Luis Borges.
Pe 3 iulie 1990 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
Nichita Stănescu a devinit o voce distinctă a liricii universale contemporane, fiind tradus în mai multe limbi străine.
Citeşte şi: Viaţa spectaculoasă a muzicantului Costel Trompetistu' în anii de glorie ai muzicii lăutăreşti
Citeşte şi: Cetatea Devei va fi deschisă pentru turişti în luna aprilie, după trei ani de lucrări - FOTO
Citeşte şi: Eugen Simion, despre Solomon Marcus: "Un spirit de alertă şi de vigilenţă în cultura românească"
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe