- Home
- Cultură-Media
- SIBIU, (28.05.2013, 16:18)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU - Christian Badea: Cel mai important este să dăm Festivalului de Muzică Sibiu un caracter
Dirijorul Christian Badea, iniţiatorul Festivalului Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt, a cărui primă ediţie va avea loc în 2014, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că cel mai important lucru, în primul an, este ca evenimentul să îşi creeze "un caracter".
Urmărește
532 afișări
INTERVIU - Christian Badea: Cel mai important este să dăm Festivalului de Muzică Sibiu un caracter
Dincolo de a crea "o colecţie de evenimente", Christian Badea îşi doreşte ca Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt 2014, a cărui primă ediţie va avea loc între 23 şi 31 mai, să aducă împreună publicul şi interpreţii de muzică clasică.
De altfel, festivalul a beneficiat de un concert inaugural, pe 24 mai, la Sibiu, sub bagheta maestrului Christian Badea. Publicul entuziast, adunat într-un număr impresionant la Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" din Sibiu, a confirmat încă o dată interesul ridicat al sibienilor - şi nu numai - pentru muzica clasică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Construit sub forma unei îmbinări perfecte între talentul şi entuziasmul tinerilor muzicieni din România, cu geniul unor nume celebre - precum Giuliano Carmignola, violonist de clasă mondială, şi dirijorul Christian Badea, aclamat în întreaga lume -, Concertul de gală de la Sibiu a reunit într-un program unic două dintre cele mai îndrăgite capodopere ale muzicii clasice. Publicul sibian s-a delectat cu un program excepţional, care a inclus "Anotimpurile", de Antonio Vivaldi, interpretate de Giuliano Carmignola împreună cu ansamblul baroc La Stravaganza, şi Simfonia "Jupiter" K. 551 de W. A. Mozart, prezentată de Mozart Kammerphilharmonie, condusă de Christian Badea, iniţiatorul festivalului şi preşedintele Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică.
Prezentăm interviul acordat MEDIAFAX de dirijorul Christian Badea, iniţiatorul Festivalului Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt 2014:
Reporter: Când aţi înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică aţi spus că există în România anumite probleme în ceea ce priveşte promovarea şi crearea de valori în muzică…
Christian Badea: Promovarea se face, problema nu este de promovare, problema e mult mai profundă şi mult mai departe. Este, de fapt, faptul că nivelul în general nu este pe departe atât de ridicat cât ar trebui să fie, considerând talentele pe care ţara asta le produce. Vorbesc chiar şi de nivelul educaţiei, nivelul de performanţă, nivelul de zi cu zi care este cel care contează. Şi spun că nu este la nivelul talentelor pe care le avem pentru simplul motiv că România a avut tot timpul talente foarte foarte importante din punct de vedere muzical şi nu numai şi aceste talente s-au răspândit peste tot în lume şi acum s-au răspândit cu viteză şi mai mare. Pentru că avem tineri care termină şcoala medie, termină bacalaureatul şi pleacă. Pleacă în Germania, în Anglia, mai ştiu eu unde... deci îi pierdem.
Acesta nu este un fenomen care se întâmplă doar în muzică, se întâmplă şi în alte domenii... Dar muzica este domeniul meu, este domeniul la care mă pricep şi aici cred că pot să fac o diferenţă. Cred că asta mă deranjează, faptul că şcoala şi tradiţia muzicală pe care o aveam odată şi de care am beneficiat din plin când eram aici nu mai e ce era. Şi asta o spun în completă cunoştinţă de cauză, deoarece de şapte ani de când am venit m-am implicat nu numai dirijând concerte, dar mai ales lucrând cu generaţia de muzicieni tineri. Fac asta de întotdeauna, fac rezidenţe, fac masterclass-uri în toată lumea, din Statele Unite ale Americii în Australia, în Scandinavia, dar fac şi aici. Şi, încetul cu încetul, am început să cunosc nivelul care există aici, în comparaţie şi cu ce există aici şi individual am cunoscut foarte foarte mulţi muzicieni.
De exemplu, ca să fac proiectul de anul trecut cu care am început fundaţia, am făcut audiţii naţionale şi am ascultat 400 de muzicieni. Când eram eu student, şcoala era extraordinară. Am plecat cu un bagaj de cunoştinţe de care nu mi-am dat seama atunci. Am fost Geneva, la Bruxelles, la Juilliard la New York, mi-am dat seama că îmi dădeau posibilitatea să fiu competitiv la orice nivel. Etica profesională era extraordinară, aveam nişte profesori foarte duri, foarte severi şi foarte serioşi şi toţi eram aşa. Mulţi colegi ai mei erau aşa şi au plecat peste tot în lume. Lumea e plină de români. Asta am vrut să fac cu fundaţia. Vin de trei-patru ori pe an, vin, mă implic şi încerc să găsesc soluţii, pentru că a critica şi a te văicări este un sport naţional şi este "cheap". Dar mă interesează să găsim soluţii şi, dacă fiecare ar mai face câte ceva, am schimba lucrurile. Din această cauză am înfiinţat fundaţia, ca să ajut muzicienii tineri, dar să îi ajut puţin mai diferit. Nu ca să le dau burse ca să plece afară, ci ca să îi atrag să stea aici. Şi cum îi atrag să stea aici? În două feluri: în primul rând, dându-le posibilităţi şi provocări artistice care să fie chiar mai bine decât ce ar obţine ei afară.
Proiectul pe care l-am făcut anul trecut şi care a fost un proiect pilot - am avut 85 de tineri muzicieni pe care i-am selectat şi pe care i-am pus împreună cu muzicieni de la Londra, de la Geneva, de la Zurich, de la Berlin, iar pe aceşti muzicieni i-am adus de afară şi i-am pus în serviciul tinerilor noştri. Au făcut masterclass, au cântat împreună, au cântat în orchestră - o experienţă pe care, chiar dacă ar fi la bursă afară, nu ar avea ocazia. Nu ar avea ocazia să cânte cot la cot cu muzicieni care sunt şefi de partită la London Symphony sau la Berlin... nu se întâmplă. Deci am creat o situaţie unde ei au lucrat cu cei mai buni din lume. Şi acesta e un soi de model pe care îl vom repeta în diferite situaţii şi eu sunt convins că este modul în care cineva care are talent şi dorinţă şi o atitudine foarte deschisă învaţă foarte repede. Eu aşa am învăţat. Adică am învăţat şi de la profesori, dar, când am fost gata să trec la un alt nivel, am avut şansa să lucrez cu (Leonard) Bernstein, cu (Mstislav) Rostropovich, cu Yo Yo Ma, deci o colaborare în care, într-o săptămână, înveţi mai multe decât într-un an de şcoală.
Reporter: De ce aţi ales să faceţi Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt 2014 la Sibiu, în condiţiile în care media şi alte instituţii concentrează totul în Bucureşti?
Christian Badea: Asta este o mare greşeală ca totul să se întâmple în Bucureşti. Da, este aşa un fel de centralizare, fără să aibă o justificare. Nu, Sibiul este, într-un mod cât se poate de evident, un oraş care are o atmosferă, are o tradiţie, este aproape o scenă perfectă pentru un festival... pe de o parte, arhitectura, pe de o parte, tradiţia culturală care are rădăcini germanice, pe de altă parte, pentru că este un oraş unde oamenii şi-au dat seama că cultura e un lucru bun. E un lucru bun nu numai din punct de vedere cultural, ci şi economic. Ceea ce ar fi bine să-şi dea seama mai mulţi şi pe aici şi peste tot. Cultura nu este o pomană, nu este ceva unde te gândeşti la sfârşit, după ce faci bugetul - "hai să facem şi un pic de cultură".
Cultura ar trebui să fie, după părerea mea, unul dintre cele mai importante elemente în societate românească, din simplul motiv că noi nu suntem cunoscuţi ca "mari"... Da, suntem cunoscuţi ca mari matematicieni, suntem cunoscuţi ca mari pictori, dar nu ca mari ... la logistică sau nu mari industriaşi. Totuşi, România are o industrie care este extraordinară şi care, dacă ar fi susţinută cum trebuie - şi nu este - ar aduce nişte dividende extraordinare, aici, şi de imagine, afară. Şi avem nevoie şi de una şi de alta.
Reporter: Aţi beneficiat de susţinere la nivel local, din partea autorităţilor?
Christian Badea: Sigur, şi acest concert de lansare şi festivalul. Da, am avut sprijinul primarului Klaus Iohannis imediat. A durat, cred, patru minute şi jumătate până şi-a dat seama de potenţialul festivalului. Şi după aceea a fost interesat să ajute cu finanţarea, că fără bani nu se face nimic.
Reporter: Aveţi un buget estimat al festivalului?
Christian Badea: Cât priveşte festivalul, e cam devreme să vorbim, pentru că festivalul este un fel de proces în curs. Încercăm să îi dăm o formă care, în primul an, să fie foarte interesantă, dar să nu ne aruncăm să facem prea mult. Şi totul se face ca un fel de dans... văzând cât o să coste, să fim atenţi şi la rezultat şi la cât vrem să dăm publicului la început. Asta o să fie esenţial... primul an. După aceea o să învăţăm mult mai mult şi, de la al doilea an, festivalul o să înceapă să fie mai important.
Reporter: Aveţi programe speciale pregătite pentru evenimentul din 2014?
Christian Badea: Programele vor fi pe de o parte foarte clasice. Încercăm să vedem şi dacă o să putem să avem o componentă contemporană... chiar foarte contemporană. Vor fi în general clasice, pentru simplul motiv că folosim locurile din oraş. Pentru mine, este foarte important ca un festival să fie un festival, nu o colecţie de evenimente. Pentru mine, festivalul este o atmosferă, e o familie de artişti cu publicul. Totul este în contact cu publicul, totul este accesibil pe jos, totul e concentrat, iar programele pe care le facem sunt clasice. Unele din locuri sunt Biserica catolică "Sfânta Treime", cea evanghelică nu cred că o să fie gata şi mai sunt vreo două locuri. Vom avea concerte în formaţii mai mici, cu orchestra de cameră, cu ansamblul baroc, cu muzică de cameră. Nu vor fi concerte din acestea mamut, grandioase... încă nu...
Pe mine mă interesează să fac concerte care să facă parte dintr-un concept, să facă parte dintr-o atmosferă şi să fie un fel de scenă, o scenă artistică. Nu neapărat să aduc o orchestră, să îi pun un nume, "cea mai mare orchestră din lume". Programele o să fie clasice. O să fie Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, axat foarte mult pe Mozart şi şcoala vieneză. O să încercăm să vedem dacă putem aduce şi un component contemporan... ar fi bine - să surprindem lumea cu evenimente mai mici. Cel mai important în primul an este să dăm festivalului un caracter. Caracterul nu este un lucru pe care mergi într-un loc şi îl impui. E bine să iasă de acolo. Pui nişte evenimente care speri să se potrivesască cu ce e acolo şi apoi aştepţi... şi reacţia publicului, şi atmosfera. De aceea zic că primul an este cel mai important ca să învăţăm nişte lucruri. Eu am făcut cam 24 de ani de festival, 10 în Italia, 10 în SUA şi 4 am fondat şi am fost directorul unui festival în SUA. Deci este o formulă şi un eveniment pe care îl cunosc foarte bine.
Reporter: Aveţi, să zicem, un profil robot al publicului?
Christian Badea: Absolut nu. Asta e foarte important, să vedem cine vine, ce reacţii au. De asta este foarte important să avem locuri mici, cu oameni puţini, cu care se poate discuta, se poate vedea reacţia lor personală... în loc să am aşa.... o multitudine de persoane care cumpără bilete. Foarte important este să vedem ce iese din această combinaţie de locuri, artişti, public... e aşa o amestecătură artizanală puţin... trebuie să ai răbdare.
Reporter: De ce aţi ales să faceţi concertul inaugural cu un an înainte?
Christian Badea: Cred că este foarte important să începi cu un an înainte, să faci o campanie, să înceapă lumea să audă. România are nişte elemente mai speciale de atenţie. Atenţia oamenilor în România, în general, e fixată şase luni pe an. Restul... depinde. Iulie şi august nu se întâmplă nimic, La doi ani, în septembrie, vine festivalul Enescu şi numai asta se face. Avem octombrie, noiembrie care sunt bunicele. Apoi, în 15 decembrie, se intră într-un fel de pauză din care nu se iese până la sfârşitul lui februarie, vine Mărţişorul, avem martie şi aprilie şi apoi vine luna mai. Cred că avem vreo patru luni bune să promovăm acest festival şi lumea să ştie despre el.
Reporter: Dacă ar trebui să daţi câteva motive eventualilor spectatori să vină la festival, anul viitor?
Christian Badea: Eu zic aşa, cel mai important lucru este ca oamenii să fie curioşi, ceea ce este foarte important. Dacă nu ai curiozitate şi dacă consumi ceea ce ţi se prezintă într-o formulă cât de cât adevărată, atunci înseamnă că te-ai limitat în viaţă la a experimenta lucruri. Eu sper că acest festival va trezi curiozitatea oamenilor, deoarece vom avea artişti importanţi. Când văd asta, vor spune "interesant"... această combinaţie dintre prezentarea artistică şi oraşul Sibiu şi vor zice "Hai să vedem". Acolo o să ne descoperim unul pe altul.
Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt se va desfăşura anul viitor, în intervalul 23 - 31 mai, perioadă în care artişti consacraţi vor concerta împreună cu cei mai talentaţi tineri muzicieni români. De asemenea, programul festivalului va include, în perioada 18 - 31 mai 2014, Academia Festivalului, modelată după exemplul atelierelor Renaşterii - unde maeştrii şi tinerii artişti vor colabora îndeaproape.
Concertul de gală din 24 mai a fost organizat de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
Dirijorul Christian Badea este celebru pentru activitatea sa muzicală în cele mai mari centre artistice ale lumii, de la Carnegie Hall şi Metropolitan Opera din New York la Suntory Hall din Tokyo, Concertgebouw din Amsterdam, Opera de Stat din Viena, Salle Pleyel din Paris şi Sydney Opera.
Înfiinţată în decembrie 2011 de dirijorul de renume internaţional Christian Badea, Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică este o organizaţie non-profit, non-guvernamentală, dedicată progresului culturii şi în special al muzicii din România. Misiunea fundaţiei este de a crea o structură şi posibilităţi specifice pentru cei mai talentaţi tineri muzicieni ai ţării, în scopul de a se perfecţiona, în România, prin colaborări cu cei mai proeminenţi artişti ai lumii, ajutând în acest fel la ridicarea educaţiei şi interpretării muzicale din ţară la un nivel internaţional. Fundaţia organizează proiecte şi evenimente artistice în care noua generaţie de muzicieni colaborează cu cei mai mari artişti ai lumii, contribuind la integrarea celui mai înalt nivel internaţional de educaţie, profesionalism şi de performanţă în viaţa culturală a ţării. Prin aceste proiecte, fundaţia îşi propune să promoveze dezvoltarea artistică şi economică a noii generaţii de artişti şi să oprească emigraţia tinerilor muzicieni - « the talent drain » - care a ajuns la un nivel dramatic în ultima vreme, iar în acelasi timp, să reintegreze pe artiştii români de faima internaţională din diaspora, în viaţa culturală şi în societatea română de astăzi.
Proiectele artistice realizate până acum de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică au atins cu succes aceste obiective. Împreună cu obiectivele educaţionale şi de performanţă, fundaţia îşi completează misiunea prin implicarea muzicii şi a muzicienilor tineri în proiecte sociale, conform convingerii puternice potrivit căreia arta trebuie să contribuie în mod relevant la societatea contemporană.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe