INTERVIU Sorin Mitu: Proştii sunt cei care cred că le ştiu pe toate şi nu mai sunt capabili să-nveţe

De ce nici acum Transilvania nu s-a unit cu România? Dece credem în Burebista, Buşteni-centrul energetic şi ale prostii în secolul exploziei informaţionale?- răspunsuri venite de la profesorul Sorin Mitu, profesor universitar la Cluj, autor al cărţii ”Despre problemele „fierbinţi” ale României”.

Urmărește
3965 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Sorin Mitu: Proştii sunt cei care cred că le ştiu pe toate şi nu mai sunt capabili să-nveţe

INTERVIU Sorin Mitu: Proştii sunt cei care cred că le ştiu pe toate şi nu mai sunt capabili să-nveţe

Este poporul nostru atât de mareţ cum cred unii dintre noi sau e un ghinionist al istoriei, cum susţin alţii? De ce romanii nu au reusit sa progreseze mai repede după 1989? De ce nu se înteleg cu maghiarii? Sorin Mitu încearcă un răspuns în cartea sa Polirom: ”Despre problemele „fierbinţi” ale Romaniei. De la Burebista la Iohannis”. Mitu este profesor si director al Departamentului de Istorie Moderna la Universitatea „Babes‑Bolyai” din Cluj, specializat in istoria Transilvaniei, imagologie comparata si studiul nationalismului.

Reporter: De ce Transilvania nu s-a unit nici astăzi cu Ţările Române?

Sorin Mitu: Este adevărat, din unele puncte de vedere Transilvania nu s-a unit nici până azi cu România şi nici nu se va uni vreodată. Dar nu e nimic rău în acest lucru. Fiecare regiune îşi are specificul ei şi e bine să şi-l păstreze, iar diferenţele ne vor îmbogăţi pe toţi. În alte sensuri, Transilvania s-a unit foarte bine cu patria-mumă, ultimul exemplu fiind cel al recentelor proteste, când bucureştenii sau clujenii au ieşit în stradă animaţi de aceleaşi sentimente, provocaţi de un prim-ministru bănăţean şi un vechil teleormănean. Calităţile primordiale ale indivizilor nu ţin de specificul regional şi nici măcar de cel naţional.

Reporter: De ce Transilvania se vinde Occidentului, iar România preferă să se fure singură?

Sorin Mitu: Transilvania a fost dintotdeauna mai deschisă spre Occident, în raport cu restul României, din raţiuni în ultimă instanţă geografice. Vreo două secole, Ardealul a făcut parte din Imperiul Habsburgic, în timp ce moldo-muntenii erau guvernaţi de fanarioţi. Austriecii au înfiinţat manufacturi şi au introdus impozite regulate, turcii au promovat bacşişul şi colectarea haotică a birurilor. Urme ale acestor instituţii şi practici străvechi au persistat în mentalităţi. Dar nu e obligatoriu ca ele să rămână întipărite pe vecie. Cele mai rele năravuri se pot îndrepta, numai voinţă să existe şi timp suficient.

Reporter: De ce credem în daci şi munţi energetici şi alte prostii în lumea internetului?

Sorin Mitu: Răspunsul e conţinut în întrebare: din prostie. Proştii sunt cei care cred că le ştiu pe toate şi din acest motiv nu mai sunt capabili să înveţe. Ei nu pun întrebări şi nu au îndoieli, aşa că sunt imuni la informaţiile care nu se acomodează în orizontul credinţelor proprii. În secolul al XVIII-lea, veacul Raţiunii, cărturarii combăteau asemenea rătăciri, aşa cum a făcut-o Gheorghe Şincai, care a scris Învăţătură firească spre surparea superstiţiei norodului. Astăzi însă se pare că am involuat la acest capitol. Fiind mai democraţi şi mai relativişti, mulţi intelectuali nu-şi mai permit să-i pună la punct pe cei care bat câmpii şi nici nu se mai străduiesc să-i lumineze pe cei care bâjbâie în întuneric. Frumos ar fi să revenim la tradiţiile Şcolii Ardelene şi să ne „deşteptăm” din nou. Acum ori niciodată!

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici