Ionuţ Vulpescu şi Valeriu Zgonea şi-au exprimat, pe Facebook, regretul privind moartea actorului George Motoi

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi-au afirmat regretele privind decesul actorului George Motoi, care a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, publicând mesaje pe conturile lor de pe platforma online Facebook.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Ionuţ Vulpescu şi Valeriu Zgonea şi-au exprimat, pe Facebook, regretul privind moartea actorului George Motoi

Ionuţ Vulpescu şi-a exprimat, pe Facebook, regretul privind moartea actorului George Motoi (Imagine: Mediafax Foto / Octav Ganea)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că George Motoi a avut o carieră excepţională şi a încântat multe generaţii de spectatori prin rolurile sale, apreciind că este "o zi tristă pentru arta teatrală românească".

"Zi tristă pentru arta teatrală românească. Ne-a părăsit, în această dimineaţă, un mare actor, senior al teatrului şi filmului românesc, George Motoi. Cu o carieră excepţională, a încântat multe generaţii de spectatori şi telespectatori, prin rolurile sale memorabile, dar şi prin spectacolele puse în scenă ca regizor. Acolo sus, în ceruri, pe scena ancestrală, tot într-o zi de 4 martie, cu 38 de ani în urmă, au plecat şi marii maeştri Toma Caragiu, Doina Badea şi Alexandru Bocăneţ", a scris Valeriu Zonea pe pagina sa de Facebook.

La rândul său,, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat că a aflat cu tristeţe de moartea actorului şi regizorului George Motoi, amintindu-şi de roluri ale artistului precum Alexandru Lăpuşneanu şi Vlaicu Vodă.

"Am aflat cu tristeţe că, în această dimineaţă, s-a stins actorul şi regizorul George Motoi. Dintre rolurile pe care le-a interpretat amintesc de Alex Lăpuşneanu în «Despot Vodă», Vlaicu Vodă în spectacolul cu acelaşi titlu, şi de Maximilian în «Coada». A semnat regia pentru aproape 20 de spectacole care s-au jucat în toată ţara, iar filmografia sa numără peste 40 de roluri. George Motoi a fost premiat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru şi în cadrul Festivalului de la San Remo. A fost distins cu Diploma «Artist de Onoare al Filmului Românesc», cu «Premiul de Onoare pentru întreaga activitate, acordat de TIFF, şi cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler, acordat de preşedintele IonIon Iliescun 2004. Condoleanţe familiei! Dumnezeu să îl odihnească!", a scris Ionuţ Vulpescu, pe pagina sa de Facebook.

Actorul George Motoi a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.

"Tatăl meu şi-a trăit viaţa cu discreţie şi demnitate, preţuind fiecare clipă frumoasă şi învăţând din greşeli, cu bucurie şi fără regrete. La fel a ales să părăsească această lume, discret şi demn. M-a rugat să-i promit că voi păstra discreţia asupra bolii şi asupra trecerii lui în nefiinţă. Am de gând să-mi respect această promisiune şi vă rog şi pe voi să mă ajutaţi să fac acest lucru. Drum bun, tată, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca", se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.

George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936, în Caliacra, Bulgaria. A urmat cursurile primare în comuna Dudeşti, judeţul Brăila, unde s-au stabilit părinţii săi după anul 1940. Între anii 1950 - 1954, a urmat studiile medii la Grupul şcolar agricol din Brăila şi Şcoala Populară de Artă din acelaşi oraş. În anul 1954 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1958.

În regia Malvinei Urşianu, a jucat în patru filme importante: "Serata" (1971), "Trecătoarele iubiri" (1974), "Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu" (1979), "Liniştea din adâncuri" (1982). Lăpuşneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut în cinematografie. Un alt film de neuitat este "Adela" (1985), al lui Mircea Veroiu, unde l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgosteşte tânăra Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.

Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actriţa Gigliola Brăileanu.

Debutul său pe scenă a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, în 1958, în piesa "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regizată de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacău şi Cluj, în cele din urmă ajungând la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestaţia actorului se numără "A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, "Pescăruşul", de A.P. Cehov, "Don Carlos", de Friedrich Schiller, "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelaşi titlu de Albert Camus, îl propulsează printre actorii de valoare ai ţării, iar câteva turnee în străinătate, cu acelaşi rol, îl consacră definitiv.

George Motoi a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2011, Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, premiul de excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, în 2002, diploma "Artist de Onoare al Filmului Românesc" în 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul "Adela", după Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului Naţional de Teatru, pentru rolul Victor din "Pisica în noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul Naţional din Cluj).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici