- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.04.2014, 18:40)
- Madalina Cerban
Marii cablişti, verificaţi de CNA până pe 24 aprilie dacă au în grile televiziunile obligatorii
CNA a decis, joi, să verifice, până pe 24 aprilie, dacă principalii cinci operatori de cablu din România (RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Next Gen şi Digital Cable Systems) difuzează în grilele lor din principalele oraşe din ţară televiziunile obligatorii la retransmisie, potrivit principiului must carry.
Urmărește
343 afișări
Marii cablişti, verificaţi de CNA până pe 24 aprilie dacă au în grile televiziunile obligatorii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Decizia a fost luată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), în timp ce Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă". Mititelu a propus ca termenul de verificare să fie mai lung, respectiv până pe 6 mai, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.
Astfel, inspectorii de specialitate ai CNA vor verifica dacă în oraşele reşedinţe de judeţ principalii operatori de cablu din România, respectiv RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Next Gen (societate deţinută tot de Romtelecom, n.r.) şi Digital Cable Systems, respectă articolul 82 din Legea audiovizualului şi retransmit televiziunile obligatorii potrivit listei "must carry", publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie.
Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014 pe site-ul propriu, s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Distribuitorii de servicii de programe din România au obligaţia ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry", potrivit unui anunţ recent postat pe site-ul CNA.
În şedinţa CNA din 24 aprilie membrii Consiliului vor analiza situaţia constatată în urma controlului efectuat.
Decizia a fost luată, joi, de CNA după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societăţii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care Consiliul a aprobat modificările de grile de programe ale UPC şi Romtelecom fără includerea programului Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.
De asemenea, membrii CNA au discutat joi şi cu reprezentanţii RCS&RDS (Mihai Dinei, Cătălin Alexandru, Lucian Mihai, Cosmin Prelipceanu şi Mihnea Săraru). Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de faptul că mari cablişti din România nu retransmit Digi 24, în ciuda faptului că acest post se află pe poziţia 13 în lista "must carry" a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România în acest an.
Reprezentanţii RCS&RDS au solicitat CNA aprobarea grilelor de programe ale operatorilor de cablu numai cu includerea programului "must carry" Digi 24, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului. În plus, aceştia au solicitat CNA să repună pe ordinea de zi şi să rediscute modul în care distribuitorii de servicii de programe respectă principiul "must carry" cu privire la introducerea în structura serviciilor lor de programe, atât în sistemul analogic, cât şi în sistemul digital, a televiziunii Digi 24.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat, în şedinţa din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicaţii Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonaţii Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24.
Totodată, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societăţi de cablu - N.C.S. Telnet Catv SRL din Moineşti, judeţul Bacău -, care nu include şi Digi 24.
Deciziile au fost luate cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Narcisa Iorga) în cazul grilelor de cablu ale Romtelecom (analogic şi digital).
Pe de altă parte, în şedinţa din 20 martie, Romtelecom a primit şi aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.
În aceeaşi şedinţă din 20 martie, CNA a aprobat şi grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte Digi 24.
Prezent la şedinţa CNA de joi, 3 aprilie, Cosmin Prelipceanu, redactorul-şef al Digi 24, a spus că nu înţelege de ce Consiliul acceptă ca programele Digi 24 să nu poată fi văzute de toţi telespectatorii din România.
Prelipceanu a mai spus că CNA este o instituţie care serveşte interesului public. Potrivit lui Prelipceanu, mai ales într-un an electoral, interesul este ca publicul "să poată asculta cât mai multe voci". "Ştim cu toţii că există în România voci - dacă e să vorbim numai de televiziunile de ştiri - insalubre, suburbane, care sfidează prostul gust, încalcă regulile jurnalismului, unele dintre ele sunt chiar trompete de partid (...)", a spus Prelipceanu, precizând că CNA, de-a lungul timpului, a pedepsit aceste derapaje.
Prelipceanu a mai spus însă că "libertatea de exprimare trebuie să primeze". "Dar cred că, în numele libertăţii de exprimare, ar trebui să ni se permită şi nouă să fim văzuţi de toţi" telespectatorii, a mai spus Cosmin Prelipceanu.
La rândul său, Cătălin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a declarat că legislaţia audiovizualului prevede că este obligatorie retransmisia posturilor din lista "must carry", pe care Digi 24 se află pe poziţia a 13-a. "Romtelecom şi UPC au atât în grila analogică, cât şi în digitală mai mult de 52 de posturi, numărul necesar pentru retransmiterea postului Digi 24 (...)", a spus Cătălin Alexandru.
El a mai spus că, în trecut, CNA nu făcea distincţia dintre analogic şi digital în privinţa aplicării principiului "must carry". "Toate posturile care au cerut protecţia CNA în vederea includerii în «must carry» au fost incluse şi în analogic şi în digital", a spus Cătălin Alexandru, precizând că aceeaşi măsură ar trebui aplicată de CNA şi în cazul televiziunii Digi 24, atât pentru grila analogică, cât şi pentru grila digitală.
Pe de altă parte, mai mulţi membri ai CNA, între care Cristina Trepcea, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, au vorbit despre dubla calitate a RCS&RDS, de distribuitor de televiziuni şi deţinător de televiziuni.
Cristina Trepcea a amintit faptul că CNA a acordat licenţa Digi 24 "în anumite condiţii". "Era vorba doar despre difuzarea în reţeaua proprie a RCS. La vremea respectivă nu a fost niciun fel de dorinţă declarată (din partea RCS, n.r.) de a intra în «must carry», de a difuza publicitate (...) Acum vorbim de alte condiţii. Nu cumva ar trebui să punem în discuţie inclusiv licenţa Digi 24?", s-a întrebat Cristina Trepcea.
Şi Răsvan Popescu a spus că CNA nu şi-a pus probleme legate de concurenţă când a acordat licenţă televiziunii Digi 24, pentru că atunci RCS&RDS a dat garanţii că acest post va fi difuzat doar în reţeaua RCS.
"Eu, ca membru al Consiliului, în momentul acesta mă simt uşor înşelată", a spus, la rândul său, Cristina Trepcea.
"Şi noi ne simţim înşelaţi că nu se aplică la fel principiul «must carry» pentru Digi 24", i-a răspuns Mihai Dinei. Totodată, acesta a precizat că RCS&RDS a anunţat încă de la primirea licenţei pentru Digi 24 că ar putea să se extindă şi în alte reţele, dacă există solicitări în acest sens. "Toate mişcările pe care RCS le-a făcut în dinamismul său sunt normale şi legale", a spus şi avocatul Cătălin Alexandru de la RCS.
Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că acceptă şi sprijină argumentul reprezentanţilor RCS&RDS legat de diversitatea surselor de informare. "Şi cred că e în interesul telespectatorilor să fie şi pe alte reţele de cablu", a spus Mititelu, referindu-se însă la modificarea premiselor pe baza cărora Digi 24 şi-a obţinut licenţa. "Noi v-am crezut pe cuvânt, am acceptat angajamentul dumneavoastă (...) Felul în care am perceput eu modalităţile pe care le-aţi folosit, modalităţile prin care v-aţi folosit poziţia dominantă ca să scoateţi din grilă alte posturi. Vădit că lucrul ăsta are o legătură cu concurenţa (...)", a spus Mititelu.
La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a spus că problema nu este legată de conţinutul pe care îl difuzează Digi 24, "ci de concurenţă faţă de ceilalţi cablişti". "Şi nu mă refer la cei mari, mă refer la cei mici, micii cablişti din mediul rural", a spus Monica Gubernat.
Ea a pus problema promovării pe Digi 24 a serviciilor şi programelor oferite de RCS&RDS. "Structura de programe pe care aţi declarat-o la CNA cuprinde zero publicitate. Dumneavoastră încălcaţi acum grila", le-a spus Gubernat reprezentanţilor RCS&RDS.
Însă Cosmin Prelipceanu a spus că la Digi 24 nu se întâmplă lucrul acesta. "Nu am difuzat niciodată reclame pentru distribuţia RCS", a spus Prelipceanu.
Şi membrul CNA Narcisa Iorga a spus că şi alte trusturi care deţin televiziuni îşi promovează programele unei televiziuni pe o altă televiziune din acelaşi grup. "Dacă legea permite unei societăţi să fie şi distribuitor şi radiodifuzor, nu văd de ce am face noi altfel decât spune legea", a mai spus Narcisa Iorga.
La rândul său, membrul CNA Valentin Jucan a spus că totul a pornit din momentul în care Consiliul a acordat licenţe de radiodifuzor companiei RCS&RDS. "Din moment ce noi am acordat o astfel de licenţă, trebuie să vă tratăm în mod egal (cu ceilalţi radiodifuzori, n.r."), a spus Jucan.
Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a atras atenţia că RCS&RDS are în lista "must carry" şi alte canale, pe lângă Digi 24. Ea a făcut referire la faptul că în lista "must carry" se află şi televiziunile UTV, Music Channel şi H!T Music Channel, în acţionariatul cărora se regăseşte societatea RCS&RDS.
"Nouă problemă ar fi pe Digi, confuzia de Digi platformă de distribuţie cu Digi canal de ştiri", a spus Laura Georgescu. Ea a precizat că această problemă i-a fost semnalată Consiliului.
Atât Mihai Dinei, cât şi Cătălin Alexandru au spus că nu văd unde sunt problemele la care fac referire unii membri ai Consiliului. "Nu văd unde e problema şi, dacă veţi identifica o problemă, aceea trebuie reglementată", a spus Cătălin Alexandru.
El a mai spus că, în măsura în care CNA crede că există nişte disfuncţionalităţi, trebuie să demareze un proces de modificare a Legii audiovizualului şi să sesizeze Consiliul Concurenţei, nu să discrimineze postul Digi 24 faţă de alte televiziuni din "must carry".
"Sunteţi în acelaşi timp şi transportator şi jucător, este o îngrijorare firească", le-a răspuns Cristina Trepcea reprezentanţilor RCS. "Cu sau fără Consiliul Concurenţei, asta nu ne împiedică pe noi să gândim", a mai spus Trepcea.
Pe de altă parte, prezent la şedinţa de joi a CNA, Cornel Marian, reprezentantul UPC România, a spus, răspunzând unei întrebări adresate de membrii CNA, că după aprobarea grilelor de către Consiliu "este nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a fi implementate în reţea". "Abonaţii trebuie notificaţi, după care există o anumită procedură, în sensul că nu în oricare zi din săptămână poţi face modificări în reţea şi nu în toate reţelele în acelaşi timp", a spus Cornel Marian, precizând că, în cazul UPC, grilele vor fi implementate aşa cum au fost aprobate de Consiliu.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: CNA: RCS&RDS nu difuzează posturi ca Mynele TV şi TVR Cluj, încălcând legislaţia audiovizualului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe