„Elogiul mersului” de Shane O’Mara de Stelian Ţurlea

Urmărește
117 afișări
Imaginea articolului „Elogiul mersului” de Shane O’Mara de Stelian Ţurlea
”O’Mara demonstrează că mersul este strîns legat de corp, de creier şi, în definitiv, de existenţa noastră ca specie.” (The Times)
 
Ce ne defineşte ca oameni? Multe lucruri, dar iată-l pe cel esenţial, explicat admirabil de profesorul de neuroştiinţe Shane O’Mara, de la Trinity College Dublin. Profesorul cercetător principal şi fost director al Trinity College Institute of Neuroscience, unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniul neuroştiinţelor din Europa. Susţine workshopuri şi seminare în cadrul unor organizaţii academice, industriale şi nonguvernamentale pe tema aplicării neuroştiinţelor în domeniul afacerilor, instituţiilor şi politicilor publice. Este autorul a peste 130 de articole care explorează funcţionarea sistemelor cerebrale în relaţie cu învăţarea, memoria, luarea deciziilor, stresul, anxietatea şi depresia. A publicat mai multe cărţi, cea de faţă în urmă cu un an.
 
Scriu editorii: „Când ne gândim la ceea ce ne defineşte ca oameni, trecem de multe ori cu vederea o caracteristică esenţială, şi anume mersul biped. Este capacitatea care ne-a permis să părăsim Africa şi să ne răspândim în toată lumea, de la îndepărtaţii gheţari din Alaska până în deşerturile toride din Australia. Însă mersul biped ne oferă avantaje mai numeroase şi mai diverse decât am fi tentaţi să credem la o primă privire. Cartea lui Shane O’Mara este povestea captivantă a evoluţiei noastre, de la dezvoltarea şi mecanica mersului până la mersul în oraşe aglomerate şi surprinzătoarele relaţii care există între mers şi sănătatea mintală, creativitate sau coeziunea socială.”
 
Mersul nu doar conferă minţii noastre o mobiitate de care alte animale nu au parte. Profesorul scrie în Introducere: „Mersul în poziţie verticală ne-a adus diverse alte avantaje fizice. Ne lasă mâinile libere, ceea ce înseamnă că putem să cărăm hrană, arme şi copii. Transferarea locomoţiei în sarcina picioarelor, care ne-a stabilizat echilibrul de-a lungul coloanei vertebrale şi al şoldu¬rilor, ne-a permis să aruncăm pietre şi suliţe, să ne furişăm şi să-i atacăm pe alţii cu topoare primitive din piatră, să strângem prăzile furate în urma atacurilor şi luptelor şi să dispărem fără zgomot în noapte. Suntem capabili să ne transportăm copiii - adesea pe distanţe mari - pur şi simplu făcând pas după pas. Mersul în poziţie verticală ne dă mobilitate minţii, iar creierul nostru mobil a ajuns până la orizonturile îndepărtate ale planetei.
Însă beneficiile mersului nu se limitează la istoria noastră evolutivă - mersul este deosebit de benefic pentru mintea, corpul şi comunităţile noastre. Mersul este holistic: fiecare aspect al lui sprijină fiecare aspect al fiinţei umane. Mersul ne asigură receptarea multisen- zorială a lumii cu toate formele, sunetele şi senzaţiile ei, deoarece foloseşte creierul în numeroase moduri.”
 
”Convingătoare şi fascinantă, Elogiul mersului este condimentată cu de toate, de la poeţi din secolul al XIX-lea pînă la experimente moderne cu subiecţi care joacă jocuri video în scanere RMN.” (The Sunday Times)
 
Shane O’Mara – Elogiul mersului. Traducere de Anacaona Mîndrilă-Sonetto. Editura Polirom. 263 pag.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici