O carte pe zi: „A unsprezecea poruncă” de Jeffrey Archer

„Connor Fitzgerald, ai o mulţime de explicaţii de dat!” Dar aceasta doar după ce cititorul suveran a parcurs acest excelent roman semnat de unul dintre cei mai mari povestitori în viaţă ai lumii.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „A unsprezecea poruncă” de Jeffrey Archer

Îndată ce a ajuns preşedinte, au izbucnit măsurile discreţionare: nu doar pentru că se trezea în dispoziţie proastă, ci pentru că toate erau calculate dinainte, a împuternicit poliţia să aresteze pe oricine, fără a mai fi nevoie de a aduce vreo acuzaţie, a semnat să fie condamnaţi la moarte sute de oameni pentru singura vină că-l sprijiniseră pe rivalul şi predecesorul său în campania electorală, a trimis la închisoare pe oricine i se impotrivea,a dispus noi măsuri de înarmare şi a decis să facă tot posibilul să-şi umilească adversarul pe plan internaţional şi ca atare a reizbucnit un nou război rece, lumea aflându-se chiar în pragul unui război nuclear. Parcă ar fi descrisă situaţia din zilele noastre, cu un dictator instalat la Kremlin despre care toată lumea spune că nu e în toate minţile.

Doar că acest roman al lui Jeffrey Archer, excelent, a fost publicat în 1998 ! (Chiar şi în traducere românească a apărut în urmă cu mai bine de un deceniu, însă până şi probabil puţinii care au citit atunci cartea o pot relua acum pentru că este unul dintre cele mai bune thrilleruri apărute pe piaţă).

Jeffrey Archer, născut în 1940, este scriitor, dramaturg şi om politici britanic, membru al Partidului Conservator şi, din 1992, membru pe viaţă al Camerei Lorzilor. Cariera sa politică a fost puliverizată de mai multe scandaluri şi controverse (într-un dintre ele s-a recunoscut vinovat şi a şi fost închis o scurtă perioadă). Dar activitatea sa scriitoricească i-a adus o notorietate la fel de mare. A publicat mult, este cel mai tradus scriitor britanic şi este considerat un maestru al genului, nu numai britanic, ci pe plan mondial – „probabil cel mai mare povestitior al epocii noastre”, preciza „Mail on Sunday”.

Scriu editorii: „Connor Fitzgerald este un profesionist, decorat cu Medalia de Onoare şi om de familie devotat. Însă şi cea mai eficientă armă mortală a CIA. Dar de 28 de ani el duce o viaţă dublă, şi cu doar câteva zile înainte să se pensioneze, dă peste cel mai periculos duşman pe care l-a înfruntat vreodată. Inamicul este chiar şeful lui şi are un singur scop: să-l distrugă. Între timp, Statele Unite se confruntă cu un duşman la fel de redutabil: un nou preşedinte rus, hotărât să forţeze o confruntare militară între cele două superputeri. De la Biroul Oval al Casei Albe până la ascunzătoarea luxoasă a unui şef al mafiei ruse de lângă Sankt Petersburg, A unsprezecea poruncă a stabilit noi standarde pentru thrillerul secolului XXI.”

Un excelent roman, cu o intrigă ce îşi ţine cititorul cu răsuflarea tăiată, cu portrete admirabile, cu fapte credibile, în afara unuia singur (schimbarea condamnatului la moarte, într-o închisoare din Sankt Petersburg – dar la o adică, acceptabilă), cu răsturnări de situaţie şi aproape permanent, cu trimiteri la ceea ce trăim cu adevărat în afara cărţii. Iar acest din urmă fapt ţine exclusiv de arta povestitului.

Jeffrey Archer – A unsprezecea poruncă. Traducere din limba engleză şi prefaţă de Doina Cerăceanu. Editura RAO. 441 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici