O carte pe zi: "Asta a spus Seneca. Tu ce spui? "

O carte de mărimea unei palme, uşor de purtat oriunde şi de deschis oriunde. Plină de citate de înţelepciune.

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Asta a spus Seneca. Tu ce spui? "

O carte pe zi: "Asta a spus Seneca. Tu ce spui? "

Lucius Annaeus Seneca (sau Seneca cel Tânăr) a fost un filosof stoic roman, preceptor al împăratului Nero. A ocupat funcţii în administraţia Imperiului şi a avut o viaţă şi o carieră agitate, încheiate cu porunca împăratului să se sinucidă, după ce a fost bănuit că a complotat. De la el au rămas multe epistole şi dialoguri care alcătuiesc substanţa multor tomuri, în continuare traduse şi tipărite, inclusiv în româneşte, îndeosebi pentru esenţa filosofiei sale, anume că înţelepciunea constă în a-ţi cultiva voinţa de a-ţi găsi fericirea în virtute, şi nu în hazardul bogăţiei materiale.

Seneca şi stoicii au fost filosofi care învăţau răbdarea, moderaţia, modestia, suportarea cu decenţă a loviturilor sorţii. Binele nu constă într-un obiect, ci în alegerea pe care o faci. Fericirea unui om nu constă în poziţia pe care o deţine la un moment dat, ci de percepţia locului, de integrarea armonioasă în această lume. Toate par la ani lumină distanţă de comportamentul omului de azi. Şi totuşi, din când în când e bine să ne întoarcem spre aceşti filosofi de acum două mii de ani, chiar dacă rezultatele vor fi minime, cum s-a întâmplat, de altfel, de fiecare dată în secolele trecute când oamenii au adăstat un moment sau mai multe asupra preceptelor stoice. Cu ceva tot rămânem.

La începutul acestui deceniu, doamna Anastasia Staicu, o basarabeancă, a avut ideea să înfiinţeze o editură cu numele Seneca, o editură care publică de atunci numai scrierile filosofilor stoici. Cărţi şi audiobookuri. Multe volume au apărut până acum, care de care mai elegant, unele în ediţii de lux. Neobosita coordonatoare n-a abandonat, ba şi-a continuat întreprindereaa şi i-a adăugat o ceainărie, unde cine doreşte poate citi în linişte, inclusiv Seneca - prima "anticafenea" din Bucureşti, "Plăteşti timpul, nu consumaţia".

Editura Seneca a fost prima editură verde din România: a folosit hârtie specială reciclată, utilizând tehnici de tipar responsabil. Au calculat dimensiunile cărţilor şi paginarea astfel încât să limiteze cât mai mult posibil pierderile de material. Surplusul de hârtie a fost transformat în semne de carte, cărţi poştale sau carneţele. Chiar şi tipografia aleasă special este una care foloseşte doar cerneală şi adezivi pe bază de apă, nepoluanţi, pentru producţia cărţilor.

Una dintre cele mai recente apariţii ale editurii este cartea de faţă. O carte de mărimea unei palme, uşor de purtat oriunde şi de deschis oriunde. Plină de citate pe temele: viaţă, modernă. Bogăţie vs sărăcie, libertate vs soartă, vrednicie vs vicii, patimi vs plăceri, înţelept vs filsofie, dascăl vs învăţământ, binefacei vs recunoştinţă, prieteni vs mulţime, timp vs prezent, teamă vs moarte, căutarea sinelui vs nestatornicie, snesul vieţii vs fericire. Deci toate temele importante abordate vreodată, de mii de ani, de filosofi.

Căutaţi această carte, deschideţi-o la orice pagină şi veţi găsi izvoare de înţelepciune.

"Asta a spus Seneca. Tu ce spui? Carte de citate". Editura Seneca. Traducere din limba latină de Ioana Costa. 262 pag.

Taguri:
seneca,
citate,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici