O carte pe zi: "Centenarul femeilor din arta românească"

"Recuperarea istorică a prezenţelor feminine şi a rolului lor a depăşit faza activistă a feminismului şi încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale şi culturale de o mare importanţă istorică".

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Centenarul femeilor din arta românească"

O carte pe zi: "Centenarul femeilor din arta românească"

Prezentăm astăzi o iniţiativă extrem de interesantă şi utilă a grupului de la PostModernims Museum: un proiect compus, constând în expoziţie-cercetare, dezbatere, masă rotundă şi publicaţie, care a beneficiat de cofinanţare din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi de parteneriate strategice cu Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul de Artă Braşov.
Dezbaterea a avut loc la 3 noiembrie 2017, masa rotundă - la 26 noiembrie 2017; expoziţia, între 8 noiembrie 2017 şi 28 februarie 2018.

În acea perioadă a fost lansată şi publicaţia pe care o prezentăm acum, în două volume, care conţine o serie de studii şi documentări dedicate pe subiectul cercetării "Centenarul femeilor din arta românească".

Expoziţia-cercetare a fost alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintau sub-temele cercetării şi două proiecţii video: una cu o generoasă selecţie de interviuri video cu artiste contemporane şi o alta o arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada centenarului. Expoziţia a inclus lucrări de artă de la peste treizeci de artiste.

"Fenomenele culturale şi artistice - declara Cosmin Nasui, curator şi istoric de artă - au cunoscut încă de la începutul secolului XX o largă participare artistică nu doar din partea bărbaţilor, ci şi a femeilor. Absenţa remarcării şi creditării rolului acestora a întârziat aproape mai bine de un secol, din pricina societăţilor patriarhale cu o puternică influenţă machistă. Recuperarea istorică a prezenţelor feminine şi a rolului lor a depăşit faza activistă a feminismului şi încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale şi culturale de o mare importanţă istorică".

Latura inedită a expoziţiei a fost prezentarea, ca index şi ca arhivă digitală, a peste 850 de artiste din România, dintre care unele mai puţin cunoscute, datorită faptului că nu au beneficiat încă de recuperare şi reevaluare istorică.

Volumul al doilea al publicaţiei începe, de altfel, chiar cu acest index de 2.185 artiste femei din România - în mod limpede o intreprindere aparte şi inedită.

Primul volum cuprinde studii de Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, un studiu inedit de Yvonne Hasan (1925-2016), nepublicat până acum, acompaniate de reproducerile lucrărilor de artă realizate de artiste.

Al doilea volum îi are ca autori pe: Luiza Barcan, Cătălin Davidescu, Cosmin Nasui, Dodo Niţă, Ileana Pintilie, Radu Popica, Cristian Vasile, Ioana Vlasiu.

"Centenarul femeilor din arta românească, vol 1", 239 pag., vol 2, 239 pag. PostModernims Museum Publishing House

Taguri:
centenar,
femei,
artă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici