- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.06.2019, 09:42)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: "Centenarul femeilor din arta românească"
"Recuperarea istorică a prezenţelor feminine şi a rolului lor a depăşit faza activistă a feminismului şi încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale şi culturale de o mare importanţă istorică".
Urmărește
169 afișări
O carte pe zi: "Centenarul femeilor din arta românească"
Prezentăm astăzi o iniţiativă extrem de interesantă şi utilă a grupului de la PostModernims Museum: un proiect compus, constând în expoziţie-cercetare, dezbatere, masă rotundă şi publicaţie, care a beneficiat de cofinanţare din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi de parteneriate strategice cu Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul de Artă Braşov.
Dezbaterea a avut loc la 3 noiembrie 2017, masa rotundă - la 26 noiembrie 2017; expoziţia, între 8 noiembrie 2017 şi 28 februarie 2018.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
În acea perioadă a fost lansată şi publicaţia pe care o prezentăm acum, în două volume, care conţine o serie de studii şi documentări dedicate pe subiectul cercetării "Centenarul femeilor din arta românească".
Expoziţia-cercetare a fost alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintau sub-temele cercetării şi două proiecţii video: una cu o generoasă selecţie de interviuri video cu artiste contemporane şi o alta o arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada centenarului. Expoziţia a inclus lucrări de artă de la peste treizeci de artiste.
"Fenomenele culturale şi artistice - declara Cosmin Nasui, curator şi istoric de artă - au cunoscut încă de la începutul secolului XX o largă participare artistică nu doar din partea bărbaţilor, ci şi a femeilor. Absenţa remarcării şi creditării rolului acestora a întârziat aproape mai bine de un secol, din pricina societăţilor patriarhale cu o puternică influenţă machistă. Recuperarea istorică a prezenţelor feminine şi a rolului lor a depăşit faza activistă a feminismului şi încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale şi culturale de o mare importanţă istorică".
Latura inedită a expoziţiei a fost prezentarea, ca index şi ca arhivă digitală, a peste 850 de artiste din România, dintre care unele mai puţin cunoscute, datorită faptului că nu au beneficiat încă de recuperare şi reevaluare istorică.
Volumul al doilea al publicaţiei începe, de altfel, chiar cu acest index de 2.185 artiste femei din România - în mod limpede o intreprindere aparte şi inedită.
Primul volum cuprinde studii de Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, un studiu inedit de Yvonne Hasan (1925-2016), nepublicat până acum, acompaniate de reproducerile lucrărilor de artă realizate de artiste.
Al doilea volum îi are ca autori pe: Luiza Barcan, Cătălin Davidescu, Cosmin Nasui, Dodo Niţă, Ileana Pintilie, Radu Popica, Cristian Vasile, Ioana Vlasiu.
"Centenarul femeilor din arta românească, vol 1", 239 pag., vol 2, 239 pag. PostModernims Museum Publishing House
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe