- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.08.2020, 09:36)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Chestionar scriptorian”, coordonator – Lucian Vasiliu
Volumul stă sub semnul unui citat (tipărit pe coperta a patra) din „Direcţia nouă în poezia şi proza română” de Titu Maiorescu.
Urmărește
222 afișări
O carte pe zi: „Chestionar scriptorian”, coordonator – Lucian Vasiliu
Cu peste 20 de volume proprii şi probabil încă pe atâtea în colaborare, cu multe traduceri, organizări de evenimente, o droaie de premii naţionale şi internaţionale, poetul Lucian Vasiliu e mult prea cunoscut pentru a-i încropi în aceste rânduri chiar şi o firavă biografie. Dată fiind tema volumului pe care îl semnalăm, ne vom opri însă asupra unui domeniu anume al activităţii bogate a poetului – facerea de reviste.
În anul 2015 a fondat şi de atunci coordonează revista „Scriptor”, proiect susţinut de Primăria şi Consiliul Local Iaşi, pe fond de centenar naţional, unionist şi în prag de semicentenar al editurii Junimea. Patru ani mai târziu, urmare a demersurilor repetate, obţine prin vot unanim, din partea Consiliului Local ieşean, spaţiu pentru un sediu adecvat instituţiei Junimea (mutată, în decursul celor 50 de ani de activitate, în şapte locuri de exprimare). Noul sediu conţine: redacţie editura Junimea, redacţie revista Scriptor, Galerii de grafică „Dragoş Pătraşcu”, librărie „Cezar Ivănescu”, spaţiu pentru colocvii, dezbateri, pentru Clubul de promovare a cărţilor şi dialogului „Junimea-Scriptor” (aflat în prag de circa 150 de ediţii).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
Revista Scriptor apare o dată la două luni, format mare, elegant, în condiţii grafice de excepţie, cu pagini parţial color (destinate mai ales segmentelor de artă). O revistă care publică, în principal, în cele aproximativ 150 de pagini, poeme şi proză din cărţi care urmează să apară cu precădere la Editura Junimea, traduceri, cronici literare, interviuri, dialoguri şi semnalează în imagini şi trei rânduri aproape toate cărţile care apar la mai toate editurile din ţară în perioada anterioară apariţiei numărului. O treabă excelentă pentru autori şi editori. Fapt foarte important, autorii care scriu şi despre care se scrie sunt de pe ambele maluri ale Prutului. O revistă excelentă, din păcate insuficient răspândită şi cununsocută.
Dar mai face ceva: dialogurile şi chestionarele sunt aproape o radiografie a culturii române la un moment dat.
Este şi cazul volumului pe care îl semnalăm/prezentăm astăzi, care preia textele apărute sub titlul ”Chestionar”. La iniţiativa, fireşte, a neobositului poet Lucian Vasiliu, cu ani în urmă a apărut ideea unui ”chestionar”, găzduit iniţial de „Dacia literară” sau „Convorbiri literare”, apoi, de la apariţie, de revista ”Scriptor”. S-au adunat în acest volum 51 de scriitori, de pe ambele maluri ale Prutului, din toate generaţiile, autori de cele mai diverse genuri literare care vorbesc despre creaţia lor, lumea scriitoricească, planuri literare, relaţiile cu confraţii, relaţia cu Dumnezeu şi foarte multe altele. O încântare.
Cei 51 sunt: Adrian Alui Gheorghe, Liviu Antonesei, Pul Wretzu, Ana Blandiana, Iulian Boldea, Leo Butnaru, Grigore Chiper, Leonte Chiriac, Marius Chivu, Aura Christi, Mircea V. Ciobanu, Constantin Coroiu, Bogdan Creţu, Theodor Damian, Ioana Diaconescu, Mircea A. Diaconu, Dumitru A. Doman, Gellu Dorian, Constantin Dram, Gheorghe Drăgan, Ovidiu Dunăreanu, Gheorghe Erizanu, Iulian Filip, Doina Florea, Ovidiu Genaru, Ioan Holban, Mircea Radu Iacoban, Ioan Moldovan, Bujor Nedelcovici, Ştefan Oprea, Marta Petreu, Maria Pilchin, Ion Pop, AdrianPopescu, Nicolae Prelipceanu, Romulus Rusan, Gheorghe Schwartz, Eugen Simion, Elvira Sohoran, Cassian Maria Spiridon, Ion Florin Stanciu, Arcadie Suceveanu, Maria Şleahtiţchi, Vasile Tărâţeanu, Lucian Dan Teodorovici, Stelian Ţurlea, Cornel Ungureanu, Dumitru Vacariu, Călin Vlasie, George Vulturescu.
Volumul stă sub semnul unui citat (tipărit pe coperta a patra) din „Direcţia nouă în poezia şi proza română” de Titu Maiorescu.
Coordonator Lucian Vasiliu – Chestionar scrptorian. Editura Junimea, colecţia Dialog XXI. 306 pg
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: O carte pe zi: „Hipodrom” de Nora Iuga
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe