O carte pe zi: „Compartimentul ucigaşilor” de Sébastien Japrisot

  • „Încă de la acest prim roman, regăsim tot ce distinge opera lui Sébastien Japrisot: o intrigă complexă, indicii anodine lăsate ici şi colo, căutarea cuvântului potrivit şi un stil uşor de recunoscut” - Paul Colize
  • „În paginile lui Japrisot, Parisul este o urbe mohorâtă, cu aspect de mahala, neavând nimic din frenezia care l-a propulsat drept «oraş al luminilor»” - - George Arion
Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Compartimentul ucigaşilor” de Sébastien Japrisot

O carte pe zi: „Compartimentul ucigaşilor” de Sébastien Japrisot

Un roman poliţist celebru după care s-a făcut un film la fel de celebru în anii 60 ai secolului trecut.

Aproape sigur cei de anii mei, adică cei care au trăit în comunism şi au acum vârste respectabile vor fi văzut prin 1965-66 un film (printre puţinele distracţii ale regimului erau filmele) în regia lui Costa-Gavras, filmul său de debut. Se numea Compartimentul ucigaşilor, după romanul omonim a scriitorului francez Sébastien Japrisot, cu mari actori în rolurile principale: Catherine Allégret, Simone Signoret, Yves Montand, Pierre Mondy, Michel Piccoli, Jean-Louis Trintignant. Filmul a fost unul de succes. O tânără frumoasă este găsită moartă cuşeta ei din vagonul de dormit al trenului de noapte Marsilia-Paris, după ce acesta a ajuns în capitală. Misiunea de a-l găsi pe ucigaş este dată unui detectiv blazat, sătul de crime, pe nume Perre Emile Grazziano – Grazzi – care ar prefera oricând să se joace de-a v-aţi ascunselea cu băieţelul său decât să intre în jocul de-a şoarecele şi pisica împreună cu ucigaşul diabolic de viclean şi sălbatic. Rolul e interpretat admirabil de Yves Montand. În vagonul de dormit al trenului Marsilia – Paris se găsissrră şase persoane. Poliţia îi investighează ceilalţi cinci pasageri, suspectând că unul dintre ei a comis crima, dar suspecţii sunt ucişi unul câte unul. Ultimii doi trebuie să soluţioneze cazul înainte de a deveni următoarele victime. Filmul a avut mare succes. După film, a apărut şi traducerea cărţii în limba română, care s-a bucurat şi ea de succes – de altfel, cam toate cărţile poliţiste traduse în acea vreme în colecţia Enigma a Editurii pentru literatură universală se epuizau repede, chiar dacă erau tipărite în tiraj mare.
 
Anul trecut, Editura Crime Scene Press a retipărit cartea - şi sper să se fi bucurat de un succes asemănător, deşi publicul cititor s-a schimbat radical şi altele sunt motivele care îl îndeamnă la lectură.
 
Iată două opinii critice, semnalate de altfel pe coperta a patra a cărţii:
 
„Încă de la acest prim roman, regăsim tot ce distinge opera lui Sébastien Japrisot: o intrigă complexă, indicii anodine lăsate ici şi colo, căutarea cuvântului potrivit şi un stil uşor de recunoscut. Galeria de personaje prezentă în roman ne dă măsura excepţionalului său talent de portretist. În câteva râduri, prin câteva cuvinte, fiecare capătă viaţă, se însufleţeşte, capătă trăsături proprii, adoptă o manieră de a vorbi şi de a acţiona.” - Paul Colize
 
„În paginile lui Japrisot, Parisul este o urbe mohorâtă, cu aspect de mahala, neavând nimic din frenezia care l-a propulsat drept «oraş al luminilor». De fapt, întregul univers pare inospitalier, sordid şi măcinat de o tristeţe fără leac. Nici măcar poliţiştii – îmbrăcaţi ponosit, tracasaţi de probleme familiale, cu lefuri mici, abrutizaţi de nesomn, de mâncatul pe fugă, de multele ore de serviciu – nu dovedesc entuziasm în ancheta pe care trebuie s-o ducă la bun sfârşit.” - George Arion.
 
Sébastien Japrisot (1931-2003) este nu numai un excelent autor de romane poliţiste, cunoscut şi dincolo de fruntariile Franţei unde a trăit, dar şi un bun creator de atmosferă.
 
Romanul vă va da satisfacţii.
 
Sébastien Japrisot - Compartimentul ucigaşilor. Crime Scene Press. Traducere din limba franceză şi note de Petru Frandin. 204 pag.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici