O carte pe zi: „Coreea de Nord. Un stat-gherilă în transformare” de Philippe Pons

„De mai bine de o jumătate de veac, Coreea de Nord este una dintre cele mai detestate ţări de pe planetă, dar şi cel mai puţin cunoscută”.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Coreea de Nord. Un stat-gherilă în transformare” de Philippe Pons

O carte pe zi: „Coreea de Nord. Un stat-gherilă în transformare” de Philippe Pons

Istoria politică a Coreei de Nord de la fondare până în zilele noastre, adică până după întâlnirea uimitoare dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump. O carte pe care prefaţatorul nu se sfieşte să o considere „o sinteză monumentală”. E rezultatul a zece ani de investigaţii de teren, documentare (la sfârşitul cărţii sunt 50 de paginii - ! – de bibliografie) şi analiză meticuloasă care l-au făcut pe autor să susţină că „În RPD Coreeană, statul însuşi a fost construit ca o unitate de gherilă”.

Scriu editorii: „Foarte mulţi oameni detestă Republica Populară Democrată Coreeană, cum este denumită oficial ţara care ocupă nordul peninsulei Coreea, dar cel puţin la fel de mulţi fie nu cunosc aproape nimic despre ea, fie ştiu anumite lucruri care se întemeiază pe o serie de prejudecăţi. Prin această carte, Philippe Pons îşi propune să înfăţişeze resorturile unui sistem totalitar fără egal prin ideologia sa bine închegată, plasându-l în spaţiu şi timp pentru a afla originile şi a descifra funcţionarea unei economii pline de contradicţii.

Acest teritoriu din Extremul Orient are o istorie plină de frământări: peninsula a fost colonizată de Japonia (1910–1945), apoi, împărţită de SUA şi URSS în 1945, împărţire validată trei ani mai târziu şi contestată printr-un război fratricid (1950–1953), care, teoretic, nu s-a încheiat, nefiind semnat un tratat de pace, ci doar un armistiţiu.

Ajuns la putere, Kim Il Sung a dat luptei de eliberare caracterul unui mit fondator şi a organizat ţara după modelul unei unităţi de gherilă, populaţiei insuflându-i-se o mentalitate de asediu permanent. Acest „stat-gherilă” îşi datorează durabilitatea nu atât caracterului său stalinist, cât naţionalismului inveterat.

Economia ţării capătă din ce în ce mai mult o natură hibridă. Graniţa dintre sectorul public şi cel privat este tot mai neclară, fapt care produce profunde mutaţii sociale. Această evoluţie internă are ca fundal o serie de aspecte geostrategice: riscurile pe care le implică ambiţiile nucleare ale regimului nord-coreean, dorinţa de hegemonie a puternicului vecin chinez şi revenirea Rusiei în marele joc diplomatic”.

Cine vrea să înţeleagă ce s-a întâmplat în Extremul Orient în ultimii 70 de ani şi de ce, care sunt resorturile unei politici condamnate de toată lumea, dar rezistentă, va găsi în această carte a ziaristului francez totul.

Philippe Pons – Coreea de Nord. Un stat-gherilă înntransformare. Cu o postfaţă a autorului la ediţia în limba română. Traducere din limba franceză de Diana Morăraşu. Prefaţă de Claudiu Degeratu. Editura Corint Istorie. 844 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici