- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.09.2023, 08:45)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Ferentari incomplet” de Andrei Răzvan Voinea, Dana Dolghin, Gergely Pulay
„Decizia de a edita această colecţie este motivată, în primul rând, de identificarea unui clivaj în memoria socială a oraşului între analizele cercetătorilor axate pe zonele centrale şi prezenţa unui imens fond de istorii comune ale cartierelor, insuficient exploatat din punct de vedere publicistic”
Urmărește
300 afișări
După „Locuinţe pentru muncitori şi funcţionari. Casa Construcţiilor şi parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949)” de Andrei Răzvan Voinea şi Irina Calotă, lucrarea premiată de Magazin istoric în urmă cu doi ani, Asociaţia Studio Zona a început să publice colecţia de faţă, Cariere Bucureştene, cu acest prim volum despre Ferentari. Autorii sunt trei tineri – acelaşi Andrei Răzvan Voinea, istoric şi doctor în istoria arhitecturii, Dana Dolghin, istoric şi cercetător, Gergely Pulay, cercetător la Centrul de Ştiinţe Sociale din Budapesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 50% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Ei au pornit de la ideea că au trecut peste 60 de ani de când au început să fie edificate cartiere precum Drumul Taberei şi Balta Albă, memoria acestora începe să fie uitată, iar istoria lor, care ar trebui să umple acest gol, a fost scrisă doar parţial sau, în majoritatea cazurilor, deloc.
Dacă în anul 1989 Bucureştiul avea peste 200 de unităţi industriale, împărţite în 8 zone principale şi 21 de microzone cu grupări de întreprinderi industriale, şi aproape jumătate de milion de locuitori care lucrau în ele, în ultimele trei decenii fabricile au fost închise, în urma unor schimbări considerate fie inevitabile, fie binevenite. Odată cu privatizarea şi demolarea obiectivelor industriale au dispărut, de asemenea, arhivele lor, prezenţa lor la nivel urban, dar şi martorii acestor evenimente şi locuri. Cărţi de genul celei pe care o semnalăm astăzi sunt absolut necesare.
Considerat azi un cartier problematic din punct de vedere social şi economic, un fel de ghetto situat în partea sud-vestică a Bucureştiului, Ferentarii n-au fost dintotdeauna o zonă presărată de dificultăţi. Andrei Răzvan Voinea scrie: „Cartierul Ferentari a avut un handicap de dezvoltare de la bun început pentru că, dacă ne gândim la Calea Ferentari, era un drum care practic nu ducea nicăieri, în sensul în care, pornind dinspre centru spre Calea Rahovei, se oprea practic în câmp. Aici, în Ferentari, a existat dintodeauna o podgorie a mitropoliei şi a altor mănăstiri şi încet-încet au început să se vândă toate acele podgorii, să se parceleze, să se construiască acolo şi foarte mult timp a fost o zonă rezidenţială mai mult sau mai puţin formală. Chiriile foarte mici au atras foarte mulţi muncitori, în special pe cei care lucrau în industrie în zona dealului Filaret, prima zonă industrială pe bune din Bucureşti. Şi cam aşa a început dezvoltarea foarte, foarte încet. Până spre 1940 cartierul cunoscut drept Câmpul veseliei pentru că aici erau foarte multe crame provenite din fostele podgorii şi cramele s-au transformat treptat în crâşme. La un moment dat erau aproape o sută de crâşme în zona respectivă şi una dintre străzi, cea mai importantă la momentul respectiv, se numea Strada Veseliei şi de aceea toată zona asta nici măcar nu se numea cartier. Era Câmpul veseliei care, până la 1940, a rămas subdezvoltat, ignorat de către autorităţile centrale, fără canalizare, fără apă, electricitate sau cu foarte puţine intervenţii”.
Tot în perioada interbelică, pe lângă muncitorimea săracă, în Ferentari apar şi mici afaceri şi afacerişti. Unii dintre cei mai înstăriţi şi-au construit locuinţe mai de soi, dar puţine la număr, chiar vile în stilurile arhitecturale la modă atunci. O parte din ele au fost documentate de istoricul Andrei Răzvan Voinea.
Adevărata sistematizare a zonei a început însă după instalarea regimului comunist în scopul de a oferi oamenilor muncii condiţii de trai decente, ceea ce s-a şi obţinut într-o primă etapă. Într-o zonă virană, pe un fel de maidan, s-au ridicat blocuri de locuinţe din cărămidă care şi azi sunt cunoscut drept „blocurile roşii”.„Cam prin 1946 pe acest teren liber, achiziţionat de un Institut al funcţionarilor publici şi urma să construiască locuinţe pentru funcţionarii publici. El este preluat după 1948 de primărie, apoi se tot schimbă comanditarul. Dar se începe construirea a 20 de blocuri conform unui proiect foarte funcţionalist din punct de vedere architectural. Arhitectul se numeşte Gheorghe Popov, iar comuniştii practic inventează un fel de locuire la comun. E vorba de un spaţiu gândit total diferit faţă de modelul de parcelări de case şi grădini individuale aranjate pe orizontală. Vorbim de o dezvoltare pe verticală”.
Lucrurile au început să intre, însă, în derivă de la mijlocul anilor 1960 şi s-au înrăutăţit treptat de-a lungul anilor până azi.
Andrei Răzvan Voinea, Dana Doilghin, Gergely Pulay – Ferentari incomplet. Volumul I: Politici urbane la o margine de oraş (1846 -2011) Colecţia: Cartiere Bucureştene. Editura Studio Zona. 180 pag.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe