O carte pe zi: "Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România (1946-1989)" de Petre Opriş

Cartea lui Petre Opriş este un adevărat compendium în domeniu, unic deocamdată în istoriografie.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România (1946-1989)" de Petre Opriş

O carte pe zi: "Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România (1946-1989)" de Petre Opriş

O carte fără îndoială foarte utilă, obligatorie pentru cei care doresc să afle cum a evoluat industria românească. Istoricul Petre Opriş a absolvit anterior Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie şi Rachete, este doctor în istorie şi cercetător în domeniul istoriei Războiului Rece, în cadrul Programului de Burse de Cercetare pe Termen Scurt, iniţiat de Institutul Cultural Român (Bucureşti) şi Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC, SUA. În 2007, a publicat "Industria românească de apărare. Documente (1950-1989)", pentru care a primit Premiul General Radu R. Rosetti, acordat de Fundaţia Culturală Magazin istoric. A mai scris "România în Organizaţia Tratatului de la Varşovia (1955-1991)", apărută în 2008, "Criza poloneză de la începutul anilor ’80. Reacţia conducerii Partidului Comunist Român", iar anul trecut cartea de faţă.

"Fabricarea de produse civile şi militare sub licenţe străine - scrie profesorul universitar Aurel Pentelescu în prefaţa sa -, într-o are tradiţie în economia românească interbelică, ca şi în cazul multor state europene şi nu numai. În noile condiţii postbelice, situaţia, de la caz la caz, a cunoscut accente şi amploare. Modul în care s-au obţinut şi aplicat aceste licenţe a fost diferit de la o etapă la alta de dezvoltare economică a statului român, însă nu de fiecare dată au fost folosite căi ortodoxe. Aşa cum se menţionează în paginile acestei cărţi, Nicolae Ceauşescu chiar avea să afirme: «Ce facem pentru noi, copiem şi pe mama dracului!». Lucrarea prezintă avatarurile obţinerii şi aplicării multor licenţe străine, atât în domeniul civil, cât şi, mai ales, în cel militar. Aflăm detalii privind producţia de autocamioane şi tractoare la Braşov, a autoturismelor de teren la Câmpulung-Muscel, a popularelor «Dacia» şi «Oltcit», precum şi a locomotivei Diesel-electrice 060-DA, concepută şi realizată în comun de trei companii străine.Sunt puse în lumină numeroase aspecte, multe total necunoscute marelui public, privitoare la industria aeronautică românească, îndeosebi în anii 1968-1989 (...). Sunt dezvăluite, între altele, amănunte privind licenţele militare chineze şi sovietice, precum şi complexitatea acţiunilor politice şi economice pentru producerea avionului - românesc de vânătoare -bombardament cu reacţie ş.a.m.d. Cartea lui Petre Opriş este un adevărat compendium în domeniu, unic deocamdată în istoriografie, care îi face onoare autorului".

Petre Opriş - "Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România (1946-1989)". Editura Militară. Cuvânt înainte de comandor (ret.) profesor dr. Aurel Pentelescu. 296 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici