O carte pe zi: „Pisica lui Isus” de Grig

Douăzeci de povestiri traduse deja în mai multe limbi şi adunate într-un volumaş multipremiat.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Pisica lui Isus” de Grig

O carte pe zi: „Pisica lui Isus” de Grig

Dacă vreţi să aflaţi multe şi bune despre literatura armeană, căutaţi colecţia Armenia Integral a Editurii Integral, care a început să publice, într-o acţiune salutară şi benefică, titluri mai noi sau mai vechi din această literatură, toate reprezentative, într-un anume fel. Şi care, în plus, beneficiază de traduceri de excepţie, însoţite uneori şi de comentarii de excepţie, ale unui om de cultură admirabil, Sergiu Selian, din păcate unul dintre foarte puţinii supravieţuitori ai unei minunate şcoli de traducători.

Au apărut în acestă colecţie: Hovhannes Zatikian – „Domnitorul armean Hovhannes (Ioan Vodă)”, Akram Aylisli – „Vise de piatră”, Vahagn Grigorian – „Râul timpului”, Platon Zubov – „Astrologul din Karabagh”, Gurghen Mahari – „Livezi în flăcări”, Hovik Afian – ”Roşu”, Grig – „Pisica lui Isus”, Raffi – „Cele cinci melikate din Karabagh” - şi încă… Toate cărţi remarcabile care pot da cititorului neinformat o imagine sugestivă despre mersul acestei literaturi, iar celui informat, depline satisfacţii.

Astăzi vom semnala volmului lui Grig, „Pisica lui Isus”, o carte multi premiată. Grig (Grigor Şaşikyan) s-a născut în 1991 în Erevan şi a absolvit Facultatea de filologie a Universităţii de stat din capitala Armeniei. Prima lui carte, culegerea de proze Pisica lui Iisus, a fost publicată în 2015 la Editura Antares, urmată de alte ediţii în 2017 şi în 2020. A fost distinsă în 2016 cu Premiul special „Levon Ananian” pentru cel mai bun bestseller din Erevan, la concursul organizat de agenţia de ştiri Armenpress, şi cu Premiul pentru tineret al Preşedintelui Armeniei. În 2020, a mai câştigat Premiul „Khosk ar” (Ia cuvântul) al departamentului armean al Fundaţiei Caloust Gulbenkian din Lisabona. Cartea a fost tradusă în engleză, iar traducerea ei în germană a fost inclusă în clasamentul celor mai bune zece cărţi străine publicate în germană, stabilit de concursul editorilor independenţi pe anul 2021. De asemenea, în 2022 ea a fost distinsă cu Premiul naţional german Coburg.

Cităm din Gurghen Khandjian (remarcabil prozator armean) despre autor şi carte: „A venit un om in literatura; a batut încet la uşă, a intrat cu povestirile în mână şi aşteaptă. Nu degeaba am menţionat <<omul>> la început, el este unul dintre cei mai talentaţi autori ai literaturii noii generaţii, Grig, şi a venit în literatură ca să caute omul, să-l înţeleagă, să-l cunoască şi cunoscându-l să nu-l urască, ci să-l poată iubi, a venit ca să-l susţină pe om în cea mai dificilă încercare a lui, în anevoioasa lui misiune, care este aceea de a trăi. Incă de la început, Grig si-a vârât atât de adânc <<polonicul>> în hăţişul sufletului uman, în încâlceala, in paradoxurile lui, incât fără voie te intrebi temător dacă va putea să-l scoată si să vadă, nu cumva are să se îngrozească de ce vede, are să reziste?... Sunt convins că are să reziste, fiindcă s-a angajat la treabă cu talent şi cu străduinţă răbdătoare, fiindcă îl iubeşte pe om, iubeşte literatura, dovadă – cele douăzeci de povestiri adunate în aceasta prima carte a sa, Pisica lui Iisus.”

Grig – Pisica lui Isus. Povestiri. Traducere din limba armeană şi note de Sergiu Selian. Editura Integral, colecţia Armenia Integral. 135 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici