- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTICARTE, (28.11.2022, 09:23)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Povesti din Bellu”, de Cristiana Trică
„Poveştile acestea sunt adevărate. Sunt poveştile de viaţă ale unor personalităţi retrase în istorie: Cantacuzino, Văcărescu, Dalles, Bălăceanu, Poroineanu, Otetelişanu... Dar le-am numit poveşti ca să nu se creadă că sunt cine ştie ce evocări scrobite, cu pretenţii didactice. Nu este cazul.”
Urmărește
385 afișări
O carte absolut minunată, cu imagini rare şi inedite, cu texte remarcabile, cu scormonirea uimitoare a istoriei unor familii despre care mai nimeni nu mai vorbeşte ori mai ştie ceva. O carte necesară, apărută după o muncă de trei ani – o precizează autoarea, îndrăgostită de Bucureşti, de monumentele sale şi de istorie.
„De ce am reconstituit cursul unor vieţi stinse demult pornind de la monumentele lor funerare din Bellu? Pentru că în Bellu se mai păstrează, încă, dovezi că aceşti oameni au existat cu adevărat, că Dalles nu e doar o sală de spectacol în centru, că Poroineanu înseamnă mai mult decât un parc în Caracal şi Cantacuzino nu e doar numele unui spital. În plus, monumentele lor funerare – impunătoare, spectaculoase sau înduioşător de simple – sunt un ultim mesaj peste timp de la cei care le-au construit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Celor care se întreabă „Pentru ce Poveşti din Bellu?”
Pentru bietele epitafuri, poezii stângace, cu pretenţii mai mari decât pot duce rimele şchioape, cuvinte stâlcite, săpate în piatra veche cu siguranţa neştiutorului.
Pentru fotografiile şterse de vreme sau, dimpotrivă, tulburător de vii, deşi a trecut veacul peste ele.
Pentru crucile mari, arogante şi reci şi pentru crucile mititele, de pe care nu se mai poate citi nimic, pierdute în ierburile înalte ori acoperite de iedera milostivă, care aşterne frunze verzi peste nimicul rămas.
Pentru statuile măreţe, semnate de artişti mari şi scumpi (unii doar scumpi!) ori sărmanele plăci de mozaic pe care s-a scris cu vopsea ieftină un nume care a fost cândva drag, care a însemnat pentru vreun suflet tot universul vieţii.
Pentru băncile de piatră sculptată ori de marmură netedă sau de lemn scorojit pe care cei rămaşi le-au pus cu gândul că vor veni şi vor adăsta lângă mormânt. Băncile pe care n-a mai stat nimeni de ani sau pe care s-au aşezat numai trecătorii, osteniţi de plimbare şi impresionaţi de tăcere. Toate băncile de la Bellu au o poveste, începând cu micuţa construcţie de piatră aşezată de Bogdan Petriceicu Haşdeu în faţa cavoului unicei lui fiice…
Pentru felinare, minunatele felinare de fier forjat, măiestrit împletite, înroşite de rugina atâtor ani cu ploi şi cu zăpezi. Străjuiesc cuminţi, demult fără lumină. Unele se apleacă, altele – puţine- se mai ţin încă drepte, dar majoritatea sunt superbe alcătuiri metalice condamnate la nebăgare în seamă. În unele cazuri, sunt mai frumoase decât monumentul lângă care stau, soldaţi credincioşi şi modeşti. Au apărut şi unele mai noi, dar nu merită a fi pomenite. Sunt banale, nu au rost decorativ, ci numai de umil adăpost al cuvenitei candele sau smeritei lumânări.
Pentru arbori – singurii cu adevărat măreţi în lumea asta de dincolo de viaţă. Numai ei sunt monumente. Restul sunt încercări ale oamenilor de a fi mai presus de alţi oameni, mai importanţi, ori mai bogaţi, ori mai norocoşi. Sau încercări ale oamenilor bogaţi, importanţi, norocoşi de a trece în neuitare pe cineva care le-a fost drag. Numai că sub razele soarelui sau în bătaia vântului ori a ploii, tristeţea marmurii prăfuite, a lemnului putrezit de vechime ori a pietrei înverzite de timp sunt la fel.
Pentru că Bellu este cuminţenia de azi a unui trecut care numai cuminte n-a fost pe când era prezent.”
Pe lângă descrierile monumentelor funerare, Poveştile din Bellu deschid lumi mirifice, practic necunoscute azi, despre viaţa şi epoca unor mari familii – Bellu, Cantacuzino, Dalles, Izvoranu, Văcăreşti, Poroineanu, Oteteleşanu, Assan, Marinescu Bragadiru şi multe altele care vor încânta cititorul surprins.
Cristiana Trică – Poveşti din Bellu. Editura Vremea, colecţia Planeta Bucureşti. 204 pag.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe