O carte pe zi: „Rusia lui Putin” de Anna Politkovskaia

„Tot ce ne-a rămas este internetul, unde informaţiile sunt încă disponibile la liber. În rest, dacă-ţi doreşti să rămâi jurnalist, o poţi face, dar numai cu un servilism total faţă de Putin”.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Rusia lui Putin” de Anna Politkovskaia

O carte pe zi: „Rusia lui Putin” de Anna Politkovskaia

„În caz contrar, alternativa pot fi moartea, glonţul, otrava sau procesul, oricare dintre ele pot fi considerate potrivite de serviciile noastre secrete, câinii de pază ai lui Putin."

În condiţiile războiului din Ucraina, cu dezvăluirea ororilor la care a recurs şi poate mai recurge armata rusă, reeditarea acestei cărţi a unei extrem de curajoase jurnaliste este un act benefic. Anna Politkovskaia a fost jurnalist de investigaţii la ziarul independent „Novaïa Gazeta”, a publicat această carte în anul 2004, iar doi ani mai târziu, pe 7 octombrie 2006, fost împuşcată în blocul în care locuia, la Moscova, de ziua preşedintelui Vladimir Putin. Politkovskaia avea 48 de ani când a fost ucisă. Trupul ei a fost găsit în faţa ascensorului din blocul în care locuia, alături de cadavru ei a fost găsit un pistol Makarov şi patru gloanţe. A fost ucisă de un asasin plătit, dar cel care a comandat asasinatul a rămas necunoscut până în prezent.

Politkovskaia l-a acuzat pe Putin că a distrus democraţia în Rusia. Ea a scris despre brutalitatea războiului purtat de Rusia în Cecenia, despre abuzurile trupelor ruseşti şi ale liderului cecen sprijinit de Kremlin, Ramzan Kadîrov.A scris mai ales despre armata rusă, care e un sistem închis ce nu diferă prea mult de o închisoare, în care soldaţii recrutaţi au o viaţă de sclav, iar ofiţerii, potrivit unor vechi cutume, acceptate şi întărite de Putin, sunt inangibili, orice crime ar face. Controlul civil asupra armatei este inexistent, deşi sub Elţîn s-au încercat câteva reforme, repede înăbuşite.

Scriu editorii: „O dezvăluire devastatoare a politicii preşedintelui statului rus, venită din partea celui mai radical jurnalist al ţării. Putin este produsul celui mai sumbru serviciu secret al ţării; el nu a reuşit să-şi depăşească originea şi să înceteze să se poarte ca un locotenent-colonel din KGB-ul sovietic, ocupându-se cu <<aranjarea>> concetăţenilor săi dornici de libertate. Jurnalista Anna Politkovskaia, premiată şi admirată pe plan internaţional pentru reportajele curajoase care au ca subiect predilect războaiele cecene, şi-a îndreptat privirea scrutătoare şi lipsită de îngăduinţă către omul care, până nu demult, era o figură îndrăgită a mass-mediei occidentale. Fost spion KGB, Vladimir Putin a fost numit preşedinte al Rusiei în 2000. Încă de la intrarea lui pe scena publică, s-a prezentat ca un conducător deschis, luminat, dornic să dezvolte relaţiile cu Occidentul. Spre deosebire de mulţi alţi jurnalişti europeni şi americani, Politkovskaia n-a avut niciodată încredere în imaginea de presă a lui Putin.
Din poziţia privilegiată pe care o ocupa, ea şi-a propus să demonteze imaginea lui Vladimir Putin atât ca om, cat şi ca brand, argumentând faptul că nu este decât un produs însetat de putere al propriului său trecut, incapabil să reziste impulsului de a suprima dreptul cetăţeanului la libertate. Politkovskaia susţine că Putin nu este acel tip de conducător pe care şi l-ar dori majoritatea contemporanilor săi ruşi. Pentru a-şi ilustra teoria, ne descrie strânsoarea de fier a mâinii lui Putin din punctul de vedere al cetăţenilor, a căror viaţă a fost afectată de acest tip unic de tiranie. Afaceri ale Mafiei, scandaluri în regiuni, corupţie militară şi judiciară, declinul intelectualităţii, tragica rezolvare a cazului creat de asediul terorist asupra unui teatru din Moscova – toate aceste subiecte constituie tema analizei nemiloase, dar întotdeauna umane, a Annei Politkovskaia. Descrierea aprofundată a instituţiilor civile nou-create, supusă privirii mai puţin iscoditoare a Vestului, n-ar fi putut veni într-un moment mai bine ales.”

Anna Politkovskaia – Rusia lui Putin. Traducere din limba engleză de Viorica Horga. Editura Meteor Press. 303 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici