O carte pe zi: „Soţia pierdută” de Alyson Richman

„O evocare înduioşătoare, romantică şi dureroasă, senzuală şi scrisă minunat (...) poate ajunge să fie la fel de faimoasă ca Alegerea Sophiei pentru generaţia noastră.“ - John Lescroart

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Soţia pierdută” de Alyson Richman

O carte pe zi: „Soţia pierdută” de Alyson Richman

Alyson Richman este o americancă autoare a multor besteselleruri internaţionale. Romanul pe care îl semnalăm astăzi a fost publicat în 2011, drepturile de ecranizare au fost cumpărate de casă de producţie şi filmul va fi lansat în curând.

Într-o notă finală, autoarea povesteşte cum i-a fost inspirată cartea. Se afla, într-o după-amiază, într-o frizerie, unde a auzit o poveste spusă de o persoană care fusese recent invitată la o nuntă unde bunica miresei şi bunicul mirelui, care nu se întâlniseră înainte de ceremonie, şi-au dat seama că fuseseră soţ şi soţie înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Undeva în estul european. Evrei fiind amândoi, războiul i-a despărţit. El a emigrat în America, unde urma să-şi aducă familia. Vaporul a fost torpilat pe drum, numele lui a apărut în ziare printre cei dispăruţi, dar de fapt a fost salvat undeva în Irlanda, de unde şi-a continuat drumul spre New York. Şase ani i-a scris mereu soţiei scrisori la care nu a primit răspuns. Pentru că soţia fusese deportată în lagarul de la Terezin, unde, pictoriţă fiind, a avut o detenţie ceva mai suportabilă decât a celorlalţi deportaţi, întrucât picta cărţi postale ilustrate pentru Reich. După război, fiecare şi-a reluat viaţa, şi-a refăcut familia, au avut copii, au rămas văduvi. Şi s-au reîntâlnit după şaizeci de ani printr-o întâmplare.

Scriu editorii: „În Praga din zilele premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, visurile a doi îndrăgostiţi sunt sfărâmate atunci când sunt separaţi din cauza invaziei naziste. Zeci de ani mai târziu, la mii de kilometri depărtare, o întâlnire neaşteptată îi aduce pe cei doi într-un moment în care se recunosc dintr-o privire. Soarta le dă Lenkăi şi lui Josef o a doua şansă…De la viaţa elegantă din Praga de dinainte de Ocupaţie la ororile provocate de nazism în Europa, Soţia pierdută explorează puterea primei iubiri, rezistenţa morală a spiritului uman şi puterea amintirilor.”

Alyson Richman – Soţia pierdută. Traducere din limba engleză şi note de Loredana Voicilă. Editura Litera, colecţia Blue Moon. 295 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici