- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.02.2023, 07:54)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Statele Europei. Enciclopedie de istorie. Din Antichitate până astăzi”
„Trecutul nu e niciodată mort, nici măcar nu este trecut.”
Urmărește
598 afișări
O carte pe zi: „Statele Europei. Enciclopedie de istorie. Din Antichitate până astăzi”
Această afirmaţie a scriitorului american William Faulkner exprimă sugestiv ceea ce de atâtea ori au spus atâţia istorici. O parte din ceea ce suntem astăzi constituie filoane prin intermediul cărora trecutul este prezent în memoria colectivă, care îi marchează atitudinile şi opţiunile prezente.
Acestea şi multe altele sunt întrebări care se nasc şi la care fiecare îşi poate căuta un răspuns cu ajutorul recentei lucrări a Editurii Meronia, Statele Europei. Enciclopedie de istorie. Continuatoare a viziunii care a asigurat succesul celor 16 ediţii ale Enciclopediei statelor lumii, ea include tot ceea ce poate arunca o lumină asupra momentului prezent al statelor europene: date enciclopedice (populaţie, suprafaţă, vecini, limbă/limbi, religie, formă de guvernământ, drapel), mersul sinuos al istoriei din Antichitate până astăzi şi listele exhaustive ale celor responsabili (şefi de stat, prim-miniştri), ierarhii şi statistici lămuritoare despre ponderea lor pe continent, organizaţii internaţionale cărora le aparţin şi al căror rol în evoluţia de zi cu zi nu poate fi ignorat etc. Plus puterea explicativă a hărţilor pentru modul în care diversele state şi naţiuni sau naţionalităţi se raportează la „ceilalţi” .
ULTIMELE ȘTIRI
-
Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
Cunoaşterea, înţelegerea şi corecta evaluare a trecutului sunt poate mai necesare astăzi ca oricând, căci mai mult decât oricând este vizibil că ceea ce credem despre prezent depinde de ceea ce credem despre trecut.
În Europa de astăzi, traversată de atâtea crize, de la cea energetică până la războiul care întunecă viitorul visat, ne putem întreba în ce măsură evenimentele din 1989 le-au precipitat, după numai 33 de ani, pe cele de acum? Este prezentul atât de discordant faţă de ceea constituie istoria de lungă durată a continentului? A celor 47 de de state, care continuă să fie principalii actori al scenei europene, iar atât de necesara identitate europeană se forjează tot în interiorul identităţilor naţionale, ele însele multiplicate (naţionalităţi, opţiuni doctrinale, culturale etc.)?
Se ştie, istoria nu este predictivă, dar cunoaşterea corectă, nu mitificată, a trecutului rămâne, sau ar trebui să rămână, un spaţiu de neignorat atât pentru decidenţii politici, cât şi pentru cei pe care îi conduc, pentru corectarea erorilor şi evitarea gesturilor nefaste.
Ştim că evenimentele din 1989 au reprezentat un moment istoric, care a adus schimbări profunde în continentul european, generate de dispariţia Cortinei de fier şi implozia, de nimeni anticipată, a URSS. În 1989, 70% din suprafă şi jumătate din populaţie trăiau într-un sistem totalitar. În urma destrămării URSS, au luat naştere 15 noi state, dintre care 7 în partea europeană. Iugoslavia s-a divizat în 7 state (cu Kosovo autoproclamat), Cehoslovacia în două, din unirea celor două Germanii a luat naştere prima putere economică a Europei şi a patra pe glob de astăzi. Şi, mai presus de toate, economia de piaţă se impunea ca bază a unei evoluţii economice fireşti şi a unui sistem de guvernare democratic.
Trecutul nu e niciodată mort, nici măcar nu este trecut.
Horia C. Matei, Marcel D. Popa, Adrian Kanovici, Caterina Radu, Daniel C. Frăţică - Statele Europei. Enciclopedie de istorie. Din Antichitate până astăzi. Editura Meronia. 374 pag.
Citește pe alephnews.ro: „Capace cu suflet” de Crăciun: Cum transformă Anca Tătaru deșeurile în speranță
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Asociația Caiac Smile împarte bucurie persoanelor cu dizabilități. Ionuț Stancovici: „Avem foarte multe proiecte prin care să-i ajutăm pe cei care au nevoie”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:34
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic