O carte pe zi: „Tandreţe”, de Allison McLeod

J Edgar Hoover, directorul FBI, citise raportul scris despre cartea lui D.H. Lawrence de Laborator, în care se analizau „blasfemiile” autorului, părererile lui despre libertateta sexuală şi despre democraţia în America şi era decis să facă tot posibilul pentru interzicerea romanului.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Tandreţe”, de Allison McLeod

O carte pe zi: „Tandreţe”, de Allison McLeod

Lui Jackie Kennedy i se părea o asemenea intrezicere o prostie şi o aberaţie. Dar „spectrul unei prime doamne subversive ţinând o carte obsecnă scrisă de un scriitor inspirat de comunişti şi publicată de o editură trădătoare avea să aprindă imaginaţia lui Hoover”.

Scriu editorii: „Un roman istoric ambiţios şi fascinant despre senzualitate, cenzură şi puterea ficţiunii. Cartea explorează opera lui D.H. Lawrence, <<Amantul doamnei Chatterley>>, romanul care a declanşat revoluţia sexuală. În 1928, pe un deal cu vedere la oraşul Florenţa, un autor muribund în exil meditează pentru a şi finaliza ultimul roman. <<Amantul doamnei Chatterley>> este o poveste de dragoste îndrăzneaţă din punct de vedere sexual, o acuzare aprinsă a distincţiilor de clasă şi un studiu asupra senzualităţii. Este, de asemenea, o viziune asupra modului în care societatea s ar putea vindeca în urma devastării războiului. Dar autorul D.H. Lawrence ştie că romanul său va fi cenzurat. Îl publică în mod privat, îşi pierde copiile în vamă şi moare”.

Un roman de excepţie care poate pierde cititori din cauza prezentării, pentru că absolut nimic nu sugererează ce cuprinde între paginile sale. Nu e doar un roman despre iubire şi tandreţe, cum spune titlul şi evocă pasărea care pluteşte pe copertă, ci şi o adevărată frescă în care sunt implicate personaje istorice notorii de acum câteva decenii şi acum o sută de ani – nu doar H.D.Lawrence, autorul unor romane celebre, soţia lui, scriitori celebrî ai vremii, ca Foster, ci şi Jackie Kennedy şi soţul său, viitorul preşedinte american, J.Edgar Hoover, directorul temutului FBI, o mulţime de scriitori şi politicieni americani. O carte despre procesul intentat unei cărţi. Pentru că despre asta este vorba – romanul lui D.H.Lawrence „Amantul domanei Chatterley” a fost multă vreme interzis în Anglia şi Statele Unite pentru „obscenitate” şi îndrăzneala unor editori de a-l fi publicat a fost urmată de un proces în care au fost implicate multe dintre personajele amintite mai înainte.

„Politica FBI-ului era să monitorizeze, să deranjeze, să şantajeze şi să hărtuiască.” – scrie Alison MacLeod. „Kennedy era tânăr, lipsit de expereinţă şi liberal, ceea ce după Hoover, era un alt fel de a spune <<imoral>>.” „Deşi nu le păsa deloc de sex sau de perversiuni, nici măcar ei (agenţii CIA şi FBI) nu puteau ignora faptul că romanul era anticapitalist, antimaterialist, antiindustrial şi antirăzboinic. Antimaerican, oricum ai lua-o.”(...) Raportul pe baza căruia a avut loc procesul detalia o listă întreagă de blasfemii ale autorului.

Aspectul unei prime-doamne suversive, ţinând în mână o carte obscenă scrisă de un scriitor inspirat de comunişti şi publicată de o editură „trădătoare” avea să aprindă imaginaţia lui Hoover.
„Tandreţe” se cheamă romanul lui Allison MacLeod pentru că „Tandreţe” a fost titlul original al romanului lui D.H.Lawrence care a fost interzis, apoi cenzurat şi a stârnit atâtea controverse pe ambele maluri ale Atlanticului, acuzat fiind de obscenitate. La sfârşitul anilor 50, minţi luminate publică şi răspândesc „Amantul Doamnei Chatterley” în America, după decenii de interdicţii, izbucneşte un scandal, se implică şi FBI-ul lui J.Edgar Hoover şi are loc un proces de incriminare. E vorba de obscenitate sau de tandreţe?

Jackie Kennedy, superba soţie a tânărului senator de Massachusetts, care candidează la alegerile prezidenţiale (şi va câştiga în 1960), se implică în proces, pentru că are altă părere decât Hoover despre roman. Participă însă incognito, atât i-ar trebui lui Hoover să aibă material să-l şantajeze pe senator.

Allison MacLeoad – Tandreţe. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Maria Adam. 751 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici