O carte pe zi: "Timpuri glaciale", de Fred Vargas

"Odată bulgărele pornit la vale, nimic nu ne opreşte să credem că nu are în minte să-i suprime pe toţi, unul după celălalt, ca să nu-i mai tulbure nimeni liniştea".

Urmărește
192 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Timpuri glaciale", de Fred Vargas

O carte pe zi: "Timpuri glaciale", de Fred Vargas

O nouă anchetă a comisarului Adamsberg şi a echipei sale, de astă dată mult mai complicată. Totul începe când o bătrână doamnă, Alice Gauthier, scrie, înainte de a muri şi pentru a-şi uşura sufletul, o scrisoare tânărului Amédée Masfauré. Îndată după moartea bătrânei, moare şi tatăl lui Amédée. Ambele morţi par sinucideri şi ambele cadavre sunt însoţite de un semn misterios. După care apare încă o sinucidere, însoţită de acelaşi semn.

Masfauré tatăl era un filantrop care, cu un deceniu înainte, făcuse o călătorie în Islanda, împreună cu soţia şi secretarul său. Întâlniseră un grup de alţi francezi cu care fuseseră constrânşi de o ceaţă teribilă să rămână cincisprezece zile pe o insuliţă pustie vulcanică unde sălăşuia, potrivit localnicilor, un spirit malefic - afturganga. În acele zile, soţia lui Masfauré şi un alt turist au fost ucişi de un membru al grupului. Oficial, ei au murit de frig. După zece ani, ucigaşul îi ameninţă cu moartea pe toţi membrii grupului, dacă cumva spun altceva decât versiunea oficială.

Apare o altă pistă: cei trei erau membri ai Asociaţiei pentru Studierea Scrierilor lui Maximilen Robespierre, al cărei preşedinte trimite o scrisoare poliţiei, temându-se pentru viaţa altor membri şi solicitând sprijin. Asociaţia organiza, într-o interpretare perfectă, reconstituiri ale şedinţelor Adunării Naţionale din timpul Revoluţiei care se încheiau cu condamnări la ghilotinare. Tot comisarul Adamsberg (căruia adunările i se par "o imensă mascaradă infantilă") trebuie să rezolve. Să-i protejeze pe membrii grupului care a fost în Islanda - "Odată bulgărele pornit la vale, nimic nu ne opreşte să credem că nu are în minte să-i suprime pe toţi, unul după celălalt, ca să nu-i mai tulbure nimeni liniştea".

Iar bulgărele rostogolit dezvăluie că, în cele cincisprezece zile petrecute în ceaţa insulei islandeze, cei doi membri ai grupului morţi de frig fuseseră asasinaţi pentru a fi mâncaţi, iar toţi ceilalţi ştiau ce făcuseră şi că nicicum doctorul care chipurile îi salvase nu reuşise să omoare la interval de zile, două foci pe care le tranşase. Aşa s-a explicat tăcerea lot vreme de zece ani.

Într-o intrigă foarte complicată, cele două piste se întretaie.

Un roman semnat de maestra franceză a literaturii de suspans, câştigătoarea a 4 International Dagger Awards.

Fred Vargas este un pseudonim. Scriitoarea s-a născut ca Frédérique Audoin-Rouzeau, în 1957, iar pseudonimul este împrumutat de la un personaj interpretat de Ava Gardner în filmul La comtesse aux pieds nus. După ce a studiat istoria mediavală şi relaţiile dintre animale şi oameni, s-a dedicat scrisului. Primul roman i-a apărut în 1986, dar succesul a venit după anii 2000. Romanele sale au fost traduse în cel puţin 35 de ţări şi tipărite în milioane de exemplare.

Fred Vargas - "Timpuri glaciale". Crime Scene Press. Traducere din limba franceză de Simona Brînzaru. 421 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici