- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.06.2013, 18:13)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petrică Popa, actor al Teatrului Nottara, a murit
Petrică Popa, actor al Teatrului Nottara din Bucureşti, a murit vineri dimineaţă, la vârsta de 83 de ani, şi va fi înmormântat duminică, la cimitirul Bellu, anunţă instituţia de spectacole. Trupul neînsufleţit al actorului Petrică Popa va fi depus duminică, la ora 11.00, în foaierul Teatrului Nottara, unde va avea loc şi slujba de înmormântare, la ora 13.00.
Urmărește
3508 afișări
Petrică Popa, actor al Teatrului Nottara, a murit (Imagine: Shutterstock)
Petrică Popa s-a născut la Hunedoara, pe 3 iulie 1929, a urmat cursurile Colegiului "Diaconovici Loga" din Timişoara şi a făcut parte din cercul de teatru al liceului. A absolvit Institutul de Artă din Timişoara, specializarea actorie, şi a avut ca profesori personalităţi ale artei scenice, precum Lilly Bulandra şi Ştefan Braborescu.
În 1949, a fost angajat la Teatrul de Stat din Turda, unde a colaborat cu regizori importanţi ai acelei perioade, Val Mugur şi Ion Olteanu. Ion Şahighian, mentor al mai multor generaţii de artişti, director la Teatrul Armatei, în prezent Teatrul Nottara, l-a descoperit şi l-a adus la Bucureşti, în 1954.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Petrică Popa a fost actor al Teatrului Nottara peste cincizeci de ani. "O viaţă plină, în care nimic nu i-a ştirbit bonomia; a rămas mereu tânăr şi la fel de generos. Cam prea modest pentru zilele noastre! A fost o memorie vie a teatrului nostru şi nu ne-am sfiit să-i cerem ajutorul când aveam nevoie de vreun reper istoric; a fost unul dintre acei actori (tot mai puţin prezenţi în teatrele noastre) care a avut un respect nemărginit faţă de public", spun reprezentanţii teatrului pe site-ul instituţiei.
A interpretat peste o sută de personaje, dintre care pot fi amintite Pickering din "Pygmalion" (G.B. Shaw, regia: Sanda Manu), Ipingescu din "O noapte furtunoasă" (I.L. Caragiale, regia: Dan Micu), Grigore Dragomirescu din "Citadela sfărâmată" (Horia Lovinescu, regia: Mihai Berechet), Le Bret din "Cyrano de Bergerac" (Edmond Rostand, regia: George Rafael), Pişcik din "Livada de vişini" (A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski), Anselme din "Avarul" (Molière, regia: Dominic Dembinski), Prosper Ladino din "Pârjolul" (Cezar Petrescu), Episcopul Folliot din "Thomas Becket" (Jean Anouilh).
Petrică Popa a fost un actor pe care talentul său nativ şi profilul Teatrului Nottara l-au predestinat comediei de mare succes. A fost aplaudat în spectacole longevive precum: "Băieţii veseli", "Adio, Charlie", "Idioata". A cântat şi a dansat în musicalurile "Lady X", "Cuibul", "Sus pe acoperiş, în sac" şi "Miresele căpitanului". Numeroasele apariţii în emisiuni de divertisment, la teatrul de televiziune şi la cel radiofonic, întregesc o carieră impresionantă.
Actorul Petrică Popa a fost onorat cu distincţii importante: premiul pentru interpretare la Festivalul tinerilor actori din teatrele dramatice (1957), premiul pentru interpretare la Gala Teatrului Istoric (1986), premiul pentru cel mai bun spectacol al anului (1987), pentru "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale, în regia lui Dan Micu.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe