Posturile TV care încalcă legislaţia privind demnitatea umană riscă amenzi între 60.000-200.000 lei

Televiziunile şi radiourile care vor încălca legislaţia privind "dreptul la propria imagine", "protejarea demnităţii" şi "prezumţia de nevinovăţie" riscă să primească amenzi între 60.000 de lei şi 200.000 de lei, de la CNA, potrivit unei iniţiative legislative de modificare a Legii audiovizualului.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Posturile TV care încalcă legislaţia privind demnitatea umană riscă amenzi între 60.000-200.000 lei

Posturile TV care încalcă legislaţia privind demnitatea umană riscă amenzi între 60.000-200.000 lei (Imagine: Shutterstock)

Iniţiativa legislativă de modificare a Legii audiovizualului 504/2002 a fost depusă săptămâna trecută la Parlament şi este semnată de vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda şi de deputaţii PDL Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac.

Proiectul legislativ aduce modificări semnificative în privinţa amenzilor pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) poate să le aplice posturilor de televiziune şi radio.

Astfel, dacă televiziunile şi radiourile vor încălca prevederile din Legea audiovizualului care se referă la "protejarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi corespondenţei", "dreptul la propria imagine, protejarea demnităţii, onoarei şi reputaţiei persoanei", "prezumţia de nevinovăţie şi protejarea dreptului la un proces echitabil riscă să primească de la CNA amenzi contravenţionale de la 60.000 de lei la 200.000 de lei.

Tot cu amendă cuprinsă între 60.000 de lei şi 200.000 de lei vor fi sancţionate posturile TV şi radio pentru încălcarea articolului 41 din Lege, potrivit căruia: "(1) Orice persoană fizică sau juridică, indiferent de naţionalitate, ale cărei drepturi sau interese legitime, în special reputaţia şi imaginea publică, au fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte în cadrul unui program, beneficiază de dreptul la replică sau la rectificare. (2) Consiliul va adopta procedura necesară exercitării efective a dreptului la replică sau la rectificare, precum şi orice alte măsuri necesare, inclusiv sancţiuni, în vederea garantării dreptului la replică sau la rectificare într-o limită rezonabilă de timp de la primirea cererii solicitantului. (3) Difuzarea rectificării sau acordarea dreptului la replică nu exclude dreptul persoanei lezate să se adreseze instanţelor judecătoreşti".

Pe de altă parte, dacă televiziunile şi radiourile vor încălca prevederile din Legea audiovizualului care se referă la "protecţia interesului superior al minorului", respectiv vor difuza programe care "pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată", pot să primească amenzi contravenţionale de la 70.000 de lei până la 200.000 de lei.

Potrivit aceluiaşi proiect de lege, dacă posturile TV şi radio încalcă legislaţia privind "libertatea de exprimare, de a comunica şi primi informaţii, exprimarea pluralistă de idei şi de opinii", "pluralismul surselor de informare a publicului" şi "informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor", riscă sancţiuni cuprinse între 50.000 de lei şi 200.000 de lei.

Abaterile posturilor TV şi radio de la legislaţia audiovizuală privind jocurile de noroc se sancţionează cu amenzi de la 45.000 de lei până la 200.000 de lei.

În schimb, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale privind "protejarea egalităţii în drepturi şi egalităţii în şanse, nediscriminării pe criterii de rasă, sex, naţionalitate, religie, convingeri politice, orientare sexuală ori stare socială", televiziunile şi radiourile vor fi sancţionate cu amenzi de la 30.000 de lei la 200.000 de lei.

Totodată, abaterile radiodifuzorilor de la "protejarea şi promovarea culturii şi a limbii române, a culturii şi a limbii minorităţilor naţionale" se vor sancţiona cu amenzi de la 20.000 de lei până la 200.000 de lei.

Pe de altă parte, abaterile posturilor de televiziune şi radio de la legislaţia privind "transparenţa organizării, funcţionării şi finanţării activităţii proprii" va fi sancţionată de CNA cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

În prezent, pragul minim al amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor TV şi radio în cazul încălcărilor legislaţiei audiovizualului este de 5.000 de lei, sancţiunile putând ajunge până la 200.000 de lei.

Până în momentul difuzării acestei ştiri, CNA nu a prezentat un punct de vedere cu privire la proiectul de lege care modifică actuala Lege a audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici