- Home
- Cultură-Media
- COPENHAGA, (02.09.2015, 16:37)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul danez care va ajunge în spaţiu, miercuri, va testa bicicletele medicinale de pe ISS
Danemarca trimite în spaţiu, miercuri, primul ei astronaut, care, respectând tradiţionala pasiune pentru ciclism a compatrioţilor săi, va testa pe parcursul misiunii sale un nou echipament ce va fi amplasat pe bicicletele medicinale de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).
Urmărește
86 afișări
Statia Spatiala Internationala / ISS (Foto: AFP / Mediafax Foto)
Supranumit "Gagarin al Danemarcei" de reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), după numele primului om care a ajuns în spaţiu, danezul Andreas Mogensen a decolat miercuri dimineaţă, la ora 04.37 GMT, alături de cosmonautul rus Serghei Volkov şi cel kazah Aidin Aimbetov, în cadrul unei misiuni "sprint" dezvoltată de ESA, ce va avea o durată de 10 zile, informează Reuters.
Lansarea a avut loc de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Procedura de conectare a capsulei spaţiale ruseşti Soyuz TMA-18M la Staţia Spaţială Internaţională va avea loc vineri dimineaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Obiectivul este acela de a testa diverse echipamente din domenii precum telerobotică şi comunicaţii, dar şi monitorizarea impactului pe care călătoriile spaţiale le au asupra lui Mogensen, întrucât scurta sa misiune la bordul ISS este unică în istoria misiunilor de pe staţie, care durează de obicei câteva luni.
Astronautul danez va testa şi un nou sistem de monitorizare a ritmului cardiac şi de măsurare a forţei de apăsare pe pedalele bicicletelor medicinale de la bordul ISS, fabricate de Compania Aerospaţială Daneză (DAC).
Bicicletele medicinale daneze - care nu au şa, întrucât ciclistul nu are nevoie de ea în condiţii de lipsă a gravitaţiei - au fost amplasate la bordul ISS în 2001 şi înlocuite şi modernizate de mai multe ori de atunci. Ele fac parte dintr-un program special conceput, care îi ajută pe astronauţi să combată impactul negativ pe care îl au călătoriile spaţiale asupra stării de sănătate.
Citeşte şi: Un vehicul spaţial japonez de tip cargo, lansat cu succes, într-o misiune de aprovizionare a ISS - VIDEO
Citeşte şi: NASA şi-a prelungit contractul cu Rusia ce prevede transportul de astronauţi la bordul ISS
DAC operează unul dintre cele şapte centre ale ESA care sunt conectate prin intermediul unui link live cu ISS şi prin intermediul cărora oamenii de ştiinţă de la sol urmăresc desfăşurarea unor experimente în spaţiu şi monitorizează semnele vitale ale astronauţilor.
Astronautul danez Andreas Mogensen va reveni pe Terra pe 11 septembrie, la bordul unei alte capsule spaţiale, Soyuz TMA-16M.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe