Proiect destinat comemorării victimelor comunismului, finanţat prin PNRR. Care este valoarea investiţiilor

  • Râpa Robilor din Aiud, judeţul Alba, un spaţiu destinat comemorării victimelor comunismului, va fi extinsă cu un spaţiu expoziţional, o bibliotecă şi un spaţiu de proiecţie.
  • Valoarea investiţiilor realizate din PNRR se ridică la 420.000 de euro.
Urmărește
537 afișări
Imaginea articolului Proiect destinat comemorării victimelor comunismului, finanţat prin PNRR. Care este valoarea investiţiilor

Potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, proiectul de la Râpa Robilor din Aiud prevede realizarea unui spaţiu expoziţional, a bibliotecii cu aproximativ 14.000 de volume, parţial digitalizate, şi a unei săli de proiecţie în care vor fi proiectate aproximativ 300 de ore de înregistrări video cu mărturii ale supravieţuitorilor.

Suma totală a finanţării proiectului este de 462.000 euro, plus TVA.

În perioada comunistă, penitenciarul din Aiud a fost una din cele mai dure închisori ale sistemului represiv din România. Aici erau închişi cei mai periculoşi infractori, criminali de război şi deţinuţi politici. Printre aceştia, ordinul politic preciza următoarele categorii: avocaţi, arhitecţi, comercianţi, farmacişti, medici, ingineri, învăţători, profesori, preoţi, scriitori, subofiţeri şi ziarişti, precum şi pe toţi cei care fuseseră bancheri, chiaburi, moşieri, industriaşi şi diverşi patroni. Ordinul s-a aplicat până în 1964. În perioada 1945-1965 au fost înregistrate 563 de decese.

În memoria celor omorâţi pe nedrept, supravieţuitorii şi Biserica Ortodoxă Română au decis în 1992, să ridice un monument de cruci, un schit şi un cimitir simbolic, Râpa Robilor aflându-se la marginea oraşului, unde erau aruncaţi cei ucişi. Aici s-a ridicat o mănăstire în memoria deţinuţilor politici, chinuiţi şi ucişi pe nedrept de regimul comunist.

„Râpa Robilor de la Aiud este un loc încărcat de istorie, durere, suferinţă, iar proiectul educaţional şi muzeal prin care biserica doreşte să arate lumii întregi ororile comunismului este demn de urmat. E datoria noastră să arătăm generaţiilor tinere adevărul despre comunism, despre orice regim totalitar, ca aceste tragedii să nu se mai repete niciodată. Azi, am văzut un proiect impresionant, construcţii cu o arhitectură deosebită, toate menite să ne reamintească de suferinţa celor care şi-au ispăşit aici, la Penitenciarul din Aiud pedepsele nedrepte, aspre. Dar acest proiect nu doreşte răzbunare: şi-a propus să arate adevărul istoric şi să ne îndrume să învăţăm din el. Este o onoare pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să sprijine acest demers prin PNRR”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Conforrm comunicatul MIPE, în cadrul PNRR vor fi înfiinţate sau extinse încă opt muzee şi memoriale dedicate opresiunii şi conflictelor.

Obiectivul este ca, până în iunie 2026, România să aibă nouă locuri memoriale interactive, care să beneficieze de tehnologie modernă, realitate virtuală, care să devină adevărate centre comunitare şi să atragă un număr semnificativ de turişti, a explicat oficialul MIPE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici