- Home
- Cultură-Media
- ALBA IULIA, (15.10.2012, 10:55)
- Szasz Jutka , Dan Lungu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sărbătoare la Alba-Iulia: Se împlinesc 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari. Peste 1.000 de persoane au participat la ceremonie
Peste o mie de persoane au participat luni la Alba Iulia, la manifestările organizate pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria, la manifestări fiind prezenţi şi Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.
Urmărește
2298 afișări
Sărbătoare la Alba-Iulia: Se împlinesc 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari. Peste 1.000 de persoane au participat la ceremonie (Imagine: www.flickr.com)
Cea mai importantă parte a manifestărilor s-a desfăşurat în Cetatea din Alba Iulia, unde a fost organizată o paradă a portului popular în cadrul căreia au defilat peste 400 de persoane îmbrăcate în costume populare reprezentând comunele din judeţul Alba.
Parada a fost urmată de o defilare şi o demonstraţie de mânuire a armelor realizată de militarii Regimentului 30 de Gardă "Mihai Viteazul".
La evenimente au asistat peste o mie de persoane, unii dintre participanţi venind din diverse zone ale ţării special pentru a participa la manifestări şi pentru a se întâlni cu membrii Casei Regale. Unii dintre participanţi au afişat pancarte cu portretele regilor Ferdinand şi Mihai I însoţite de mesajul "Monarhia salvează România".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Cei trei membri ai Familie Regale au participat şi la deschiderea unei expoziţii în cadrul căreia sunt prezentate coroanele purtate de regii Ferdinand şi Maria la încoronarea din 1922 de la Alba Iulia, mantiile şi sceptrul celor doi suverani, dar şi alte obiecte simbolice pentru Casa Regală.
Printre cele mai inedite exponate se numără şi meniul de la recepţia organizată în 1922 după ceremoniile de încoronare, la care au participat membri ai caselor regale din Europa, dar şi numeroşi diplomaţi reprezentând state din întreaga lume.
Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae au participat anterior şi la o slujbă Te Deum oficiată în Catedrala Încoronării de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu.
Spre dezamăgirea multora dintre participanţi, niciunul dintre membrii Casei Regale nu a susţinut un discurs public deoarece, potrivit organizatorilor, acest lucru nu fusese stabilit în programul şi protocolul evenimentului.
De la Alba Iulia, cei trei membri ai Casei Regale au plecat spre Bucureşti tot cu Trenul Regal, care pe parcursul manifestărilor i-a aşteptat în Gara din Alba Iulia.
Manifestările de la Alba Iulia organizate pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari continuă în cursul serii de luni cu o lectură publică din "Jurnalul" Reginei Maria, în Sala Unirii, iar ziua se va încheia cu un moment inedit în care angajaţii Muzeului Unirii din Alba Iulia, îmbrăcaţi în personaje istorice, vor povesti încoronarea de la Alba Iulia.
Organizatorii au pregătit şi un foc de artificii în Piaţa Cetăţii.
Manifestările nu se încheie luni deoarece expoziţia care cuprinde coroanele, mantiile, sceptrul şi celelalte simboluri ale regalităţii, fiind deschisă până miercuri seara.
Manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand şi Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Judeţean, Primăria Alba Iulia, de Prefectură şi Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a României.
Câteva sute de persoane au aşteptat, luni, pe peronul şi în faţa gării din Alba Iulia sosirea Trenului Regal, cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria.
Din trenul regal au coborât Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae, cei trei membri ai Casei Regale fiind întâmpinaţi în sunetul fanfarei militare cu urale şi aplauze de cei prezenţi la eveniment, iar unii dintre participanţi au scandat timp de mai multe minute "Monarhia salvează România" sau numele Regelui Mihai I.
Participanţii s-au înghesuit să le strângă mâna celor trei sau să se fotografieze cu aceştia.
Cei trei reprezentanţi ai Casei Regale a României au fost întâmpinaţi de reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, iar apoi au mers în Cetatea din Alba Iulia, parcurgând pe jos câteva sute de metri pe un traseu denumit "Drumul Regelui", traseu străbătut şi de Regele Ferdinand în 1922 în cadrul ceremoniei de încoronare.
Ulterior, atât membrii Casei Regale, cât şi celelalte oficialităţi şi participanţi au intrat în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, unde are loc o slujbă Te Deum oficiată de Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu.
Trenul Regal a fost construit în 1928 special pentru Casa Regală. Garnitura de tren a fost comandată de Regele Ferdinand societăţii italiene Ernesto Breda din Milano, însă a fost terminată doar după moartea sa.
Trenul este compus din cinci vagoane: un vagon-sufragerie, un dormitor regal cu baie complet utilată si trei cuşete pentru însoţitori.
Interiorul trenului are finisaje de lux, mobilierul fiind din esenţe nobile precum trandafir, mahon sau nuc, fotoliile sunt tapiţate cu piele de Cordoba, lămpile de iluminat sunt realizate cu sticlă de Murano, iar vazele sau scrumierele din alabastru.
Trenul se află în prezent în proprietatea CFR, iar cu el au călătorit în timp regii Carol al II-lea şi Mihai I, dar şi liderii comunişti Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu.
Autorităţile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria, cu această ocazie fiind expuse şi coroanele, sceptrul şi alte obiecte care au aparţinut suveranilor.
Manifestările au început în jurul orei 11.30, în gara din Alba Iulia, unde a fost primit al Trenul Regal, iar după slujba oficiată în Catedrala Încoronării din municipiu va fi deschisă în Sala Unirii o expoziţie organizată special pentru acest moment denumită "90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia", care va cuprinde coroanele, mantiile şi sceptrul regale, dar şi alte obiecte care au aparţinut foştilor suverani.
De asemenea, vor mai avea loc o paradă a portului popular în Cetatea Vauban din Alba Iulia, o lectură publică din "Jurnalul" Reginei Maria, în Sala Unirii, iar seara se va încheia cu un moment inedit în care angajaţii Muzeului Unirii din Alba Iulia, îmbrăcaţi în personaje istorice, vor povesti încoronarea de la Alba Iulia.
Organizatorii au pregătit şi un foc de artificii în Piaţa Cetăţii.
Cel mai inedit moment din cadrul manifestărilor este expoziţia organizată în Sala Unirii şi care cuprinde simbolurile regalităţii.
Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat luni că piesele principale din expoziţie sunt coroanele Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, mantiile purtate de aceştia la încoronare şi sceptrul regal.
Zgârciu a spus că numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel încât pentru expunerea acestora s-au luat măsuri speciale de siguranţă şi pentru a fi transportate de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti până la Alba Iulia s-a întocmit o poliţă de asigurare în valoare de 10.000 de euro.
Potrivit sursei citate, obiectele simbol ale regalităţii sunt expuse pentru prima dată la Alba Iulia, după 90 de ani, iar acestea vor putea fi văzute până miercuri seară, intrarea la expoziţie fiind gratuită.
Manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand şi Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Judeţean, Primăria Alba Iulia, de Prefectură şi de Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a României.
Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a fost construită între anii 1921-1923, planul lăcaşului fiind inspirat din biserica domnească din Târgovişte.
Catedrala din Alba Iulia este cunoscută şi sub numele de Catedrala Încoronării pentru că a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari, regele Ferdinand I Întregitorul şi soţia sa, Maria.
Încoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 şi la eveniment au participat, potrivit istoricilor, aproximativ 80.000 de oameni, printre care membri ai Caselor Regale din Europa şi oficiali diplomatici. Portretele celor doi regi sunt şi pictate de o parte şi de alta a intrării în Catedrala din Alba Iulia, iar în timpul comunismului au fost acoperite cu o peliculă de vopsea, fiind restaurate după 1989.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe