Scurtmetraje de Corneliu Porumboiu şi Adrian Sitaru, la HipTrip Travel Film Festival

Scurtmetraje de Corneliu Porumboiu şi Adrian Sitaru se numără printre producţiile selectate la cea de-a doua ediţie a HipTrip Travel Film Festival, care se desfăşoară în perioada 8 - 11 octombrie, la Cinema Union şi Cinema Eforie din Bucureşti.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Scurtmetraje de Corneliu Porumboiu şi Adrian Sitaru, la HipTrip Travel Film Festival

Corneliu Porumboiu (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Cinci scurtmetraje şi două documentare româneşti au fost incluse în selecţia HipTrip Travel Film Festival de anul acesta, informează organizatorii.

Un calup de scurtmetraje cu şi despre călătorii va rula pe 10 octombrie, la Cinema Eforie, de la ora 17.00, cuprinzând "Călătorie la oraş" (2003), de Corneliu Porumboiu, cu Ion Sapdaru şi Constantin Diţă, care spune povestea unui învăţător de la ţară ce pleacă spre oraş în plină sărbătoare, "Hello Kitty" (2011), de Millo Simulov, "Ela, Panda şi Madam" (2013), de Andrei Răuţu, "Pui, cartofi prăjiţi şi-o Cola" (2012), de Emanuel Pârvu, desemnat, la Festivalul Anonimul, cel mai bun film scurt, şi "Excursie" (2012), de Adrian Sitaru, povestea unui copil ce fură o cameră video şi începe să îşi filmeze viaţa de zi cu zi.

"Toate scurtmetrajele povestesc despre încercările personajelor de eliberare şi evadare din tot ceea ce le înconjoară şi de care se simt înghiţite", spune criticul de film Florin Barbu, selecţionerul ediţiei de anul acesta a festivalului.

Cea de-a doua ediţie a HipTrip Travel Film Festival va difuza în premieră documentarul "Către Nord, pe urme de Ural şi Kamaz" (2015), de George Oprea, care vorbeşte despre prima expediţie românească în nordul extrem al Siberiei, o aventură de aproape 30.000 de kilometri, realizată de opt oameni în 55 de zile, la temperaturi de până la -54 de grade Celsius. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu mermbrii expediţiei.

"În martie 2012, am mers în estul extrem al Siberiei, traversând integral Drumul Oaselor, şi atunci ne-a venit ideea de a traversa Nordul Îngheţat al Siberiei. Această expediţie a pornit de la un simplu indicator pe care l-am zărit într-un mic sat de crescători de reni, la vreo 200 km nord faţă de Kolîma, Drumul Oaselor către Magadan, indicator care îndruma către o localitate situată dincolo de Cecrul Polar de Nord", spune Mihai Ţucă, unul dintre membrii expediţiei.

România va fi reprezentată în această secţiune a festivalului de documentarul "Exploratorul" (2013), ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj-Napoca. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii documentarului, Titus Muntean şi Xantus Gabor.

Festivalul va debuta la Cinema Eforie, cu proiecţia documentarului "In Transit" (2015), de Albert Maysles, Lynn True, David Usui, Nelson Walker şi Benjamin Wu, premiat anul acesta la Tribeca Film Festival cu menţiunea specială a juriului pentru cel mai bun documentar. Întreaga acţiune a filmului se petrece în tren şi surprinde relaţiile care se leagă între pasagerii aflaţi la bordul cursei Amtrak’s Empire Builder, cea mai lungă şi aglomerată rută feroviară a Americii.

Cea de-a doua ediţie a HipTrip Travel Film Festival aduce 25 de filme din India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran şi România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici