Spectacole după Vişniec, în prezenţa autorului, la Suceava şi Rădăuţi, de "Zilele Matei Vişniec"

Piese scrise de Matei Vişniec vor fi puse în scenă la Suceava şi Rădăuţi de Teatrul Naţional din Craiova şi Compania Trap Door Theatre din Chicago, în cadrul Festivalului "Zilele Matei Vişniec", în prezenţa autorului, unul dintre spectacole urmând să fie jucat în gara din Rădăuţi.

Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Spectacole după Vişniec, în prezenţa autorului, la Suceava şi Rădăuţi, de "Zilele Matei Vişniec"

Dramaturgul Matei Vişniec (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Potrivit coordonatorului "Zilelor Matei Vişniec", Carmen Veronica Steiciuc, suita de evenimente teatrale de rezonanţă oferită în acest context publicului sucevean şi rădăuţean este reunită într-un festival organizat în parteneriat cu autorităţile locale, transmite corespondentul MEDIAFAX. Festivalul are loc în perioada 17 - 19 iunie.

Ea a precizat că festivalul îşi propune să aducă în faţa publicului spectacole montate după piese semnate de unul din cei mai importanţi dramaturgi al momentului, scriitorul şi publicistul român Matei Vişniec, în prezenţa autorului, iar evenimentele promovează imaginea şi opera autorului bucovinean în Suceava şi în Rădăuţi, localitatea unde s-a născut.

În cadrul acestui festival vor avea loc spectacole de teatru la Suceava şi la Rădăuţi, dialoguri-conferinţe şi lansări de carte.

Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova pune în scenă piesa "Occident Express", în regia lui Alexandru Boureanu, la Rădăuţi, reprezentaţia având loc în gară, iar Compania Trap Door Theatre din Chicago va prezenta spectacolul "Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals", în regia lui Istvan Szabo, care va fi interpretat în limba engleză, cu traducere automată în limba română, pe un ecran.

La Suceava vor fi prezenţi regizorul Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, precum şi regizorii Alexandru Boureanu şi Istvan Szabo, iar în calitate de invitat de onoare va fi prezent Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, membru al juriului care acordă statutul de "capitală europeană a culturii".

"Rezultatul estimat al acestui proiect este atragerea publicului, în special a generaţiei tinere, spre teatru, dar şi construirea unui eveniment teatral profesionist, care să aibă continuitate şi care să ofere în fiecare an publicului sucevean spectacole inedite şi de calitate", a precizat Steiciuc.

Ea a subliniat că obiectivele proiectului "Zilele Matei Vişniec" sunt revitalizarea mişcării teatrale din Bucovina şi promovarea pieselor celebrului dramaturg bucovinean Matei Vişniec în spaţiul unde s-a născut, promovarea profesionalismului şi calităţii din lumea teatrului, conştientizarea necesităţii spectacolelor de teatru şi a unui teatru ca instituţie profesionistă, în viaţa culturală a unui oraş, aducerea în prim plan a dramaturgiei bucovinene de valoare, promovarea în Bucovina a spectacolelor montate după piese semnate de Matei Vişniec şi jucate în alte limbi şi pe alte continente, atragerea tineretului spre teatru, promovarea valenţelor teatrului şi rolul lor în dezvoltarea spirituală a tinerilor.

Pe 18 iunie, la Casa culturii din Suceava, Matei Vişniec va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Suceava, iar apoi acesta va avea un dialog despre teatru ca oglindă critică a societăţii cu regizorul Mircea Cornişteanu.

Evenimentul este organizat de Club Rotary Bucovina, în colaborare cu Primăriile Suceava şi Rădăuţi, casele de cultură din cele două municipii, Universitatea din Suceava, precum şi mai multe firme private.

Matei Vişniec s-a născut în 1956, la Rădăuţi, unde a urmat şcoala primară, gimnaziul şi liceul. A absolvit cursurile Facultăţii de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti.

Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat unul din cei mai importanţi autori dramatici ai momentului, una dintre vocile cele mai subtile care pot fi auzite în Europa. Potrivit organizatorilor, piesele sale sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi.

În anul 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate, iar în România i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici