- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.05.2016, 16:59)
- Katy Marinescu
SPUSTv, sindicatul reprezentativ din TVR, a chemat în instanţă Guvernul României
Sindicatul pentru Uniunea Salariaţilor TV (SPUSTv) a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de chemare în judecată a Guvernului României solicitând obligarea emiterii unei Hotărâri de Guvern priving obligativitatea achitării taxei tv, conform Legii 41/1994 referitoare la funcţionarea SRTV.
Urmărește
298 afișări
SPUSTv, sindicatul reprezentativ din TVR, a chemat în instanţă Guvernul României (Imagine Croitoru Maran / Mediafax Foto)
Prin cererea de chemare în judecată reprezentanţii angajaţilor SRTV solicită obligarea Guvernului la emitertea actului administrativ normativ – Hotărârea de Guvern prevăzută de articolul 40(5) din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV – „Procedura privind efectuarea controlului, constatarea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor şi penalităţilor de întârziere în cazul sustragerii de la plata taxelor prevăzute la alin. (1) lit. b) de către deţinătorii de receptoare de radio, respectiv de televiziune, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului”.
Sindicatul acuză Guvernul de încurajarea la neplata taxei tv, prin neadoptarea acestei hotărâri, potrivit unui comunicat de presă al SPUSTv remis MEDIAFAX.
Taxa TV este de 6,5 lei pentru persoane fizice (4 lei pentru Televiziunea Română şi 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
SPUSTv a trimis o sesizare adresată Parlamentului României, Primului Ministru Dacian Cioloş şi Preşedintelui României Klaus Johannis „în legătură cu gravele disfuncţionalităţi legislative şi organizatorice semnalate de SPUSTv în ultimii ani”.
Sesizarea acuză managmentul Televiziunii Publice (din ultimii 20 de ani) de posibile fapte ilegale facilitate chiar de instituţiile statului, prin lipsa de control.
„Prezenta sesizare a SPUSTv se constituie în plângere prealabilă şi va fi urmată de acţiuni în instanţă împotriva instituţiilor pe care le considerăm responsabile pentru situaţia financiară catastrofală a Televiziunii Romane”, a declarat Dragoş Bocanaciu, reprezentantul legal şi preşedintele sindicatului.
Totodată, sindicatul angajaţilor Televiziunii Publice a solicitat oficial, ca managementul, Parlamentul şi Guvernul României să răspundă, în funcţie de competenţele fiecăruia, la o serie de întrebări, enumarate mai jos.
„De ce Guvernul României şi Parlamentul asistă impasibili la jaful sistematic care se petrece în Televiziunea Română în ceea ce priveşte veniturile acestei instituţii?”, întreabă sindicatul, referindu-se la faptul că „30% din populaţia României eludează voit, şi fără nici o motivare reală, plata taxei TV”.
Sindicatul afirmă că, potrivit raportului ANCOM pe anul 2015 rata de penetrare a emisiei TV în gospodăriile din România este de 94%, însă taxa tv este colectată de la doar 65% din populaţie (potrivit raportului SRTV pe anul 2014) – „SPUSTv nu a cerut niciodată mărirea acestei taxe. Noi am solicitat o colectare corectă a ei. În fiecare lună Televiziunea Română pierde peste 1,2 milioane de euro din cauza acestui vid legislativ, nepăsare a statului român sau, mai aproape de adevăr, prin incompetenţa celor care conduc acest stat”.
Totodată sindicatul susţine că nu este normal ca o societate comercială privată cu capital străin (Electrica) şi care se ocupă de colectarea taxei tv, să aibă un comision care depăşeşte 17% şi astfel încasează anual suma de cinci milioane de Euro „care reprezintă practic bani ai contribuabilului roman”.
SPUSTv întreabă de ce a plătit conducerea SRTV, în ultimii zece ani, „sume uriaşe către bugetul de stat, fără nici o logică, fără nici o justificare economică sau legala”, referindu-se la plata TVA în cazul achiziţiilor de licenţele pentru filme sau competiţii sportive care, potrivit legii, sunt scutite de TVA – „Ce măsuri în instanţă a întreprins conducerea Televiziunii Române pentru a recupera de la ANAF cele peste 30 milioane de Euro (potrivit informaţiilor noastre) care au fost plătite inutil sub formă de TVA la bugetul de stat?”.
Sindicatul mai întreabă de ce SRTV nu face publice, lunar, situaţiile financiare ale instituţiei, referindu-se la cheltuieli, salarii, bonusuri, indemnizaţii.
De asemenea, sindicatul întreabă instituţiile statului „Cum este posibil ca la zece ani de la începutul declinului pentru Televiziunea Română să nu existe nici un control cu adevărat eficient al Parchetului, DNA-ului sau DIICOT-ului în Calea Dorobanţilor nr.191?”, având în vedere o pierderea nejustificată de peste 150 de milioane de euro a unei instituţii publice.
Sindicatul susţine că în acest caz poate fi vorba, nu doar de prostie, ci de corupţie, adăugând că în ultimii 20 de ani aparatura cumpărată de TVR la diverse licitaţii „costa în medie cu 30% mai mult decît o achiziţionează posturile comerciale”.
Totodată, sindicatul susţine că, deşi cu o situaţie economică dificilă, TVR a inceiat un contract de leasing operaţional cu BCR Leasing, prin care televiziunea a închiriat 140 de maşini cu o sumă medie de 20.000 Euro pentru o perioadă de patru ani, cu toate că Televiziunea Română nu avea în acel moment decât 84 de conducători auto – „Cum se explică inteligenţa şi competenţa managerială a celor care au decis să plătească practic o chirie de 20.000 Euro pe o perioadă de patru ani pentru 140 de maşini care vor dispărea în 20 de luni din curtea TVR, când cu banii respectivi putea fi achizionat un număr dublu de autoturisme care să rămînă în proprietatea Televiziunii Române pentru o perioadă de cel puţin două ori mai lungă?”.
„De ce nu s-a pus în practică nici una din solicitările de SPUSTv, făcute în mandatele de PDG Claudiu Saftoiu şi Stelian Tănase, de a se bloca angajările în SRTV şi astfel să se ajungă la o reducere a personalului TVR pe cale naturală (pensionari, demisii, etc)?”.
Potrivit informaţiilor obţinute de SPUSTv, în perioada 2013-2016 au părăsit Televiziunea Română peste 400 de angajaţi, dar numărul total de salariaţi a rămas în mare măsură constant-aproximativ 2.450, în condiţiile în care în 2013 au fost disponibilizaţi peste 600 de oameni.
Sindicatul susţine că în prezent „se discută din nou în diversele comisii ale managementului de reduceri de personal”. „Dacă solicitările noastre ar fi fost puse în practică atunci cînd au fost făcute în şedinţele de CA, azi nu ar mai fi avut nici un rost o astfel de abordare”, afirmă SPUSTv.
SPUSTv spune că „Televiziunea Română se lăuda şi în 2016 cu emisiuni de succes gen 'Teleenciclopedia', 'Viaţa Satului', 'Profesioniştii' sau 'Garantat 100%', producţii care au peste 6-7 ani vechime în TVR” şi întreabă „Unde sunt proiectele noi de succes, unde este strategia editorială sau viziunea în ceea ce priveşte formatele de succes care să atragă din nou publicul către TVR?”.
„La toate aceste întrebări aşteptăm, în temeiul Legii 544/2001, răspuns în termenul legal de cel mult 30 de zile de la toate instituţiile menţionate în scrisoarea noastră deschisă”, încheie SPUSTv.
În sesizarea trimisă, SPUSTv, susţine că angajaţii Televiziunii Române şi reprezentanţii lor legali (sindicatele) au fost de-a lungul timpului acuzaţi pe nedrept că sunt vinovaţi de „actuala situaţie catastrofală a Televiziunii Române”.
Astfel, pentru a demonta această acuzaţie, reprezentanţii angajaţilor au solicitat, în virtutea legii transparenţei, publicarea integrală (cu excepţia datelor confidenţiale) contractele comerciale încheiate de Televiziunea Română, publicarea integrală a tuturor stenogramelor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române din perioada 2010-2016, precum şi a tuturor documentelor transmise conducerii SRTV de sindicatul reprezentativ şi de celelalte sindicate din TVR în care s-au făcut propuneri concrete de măsuri menite să evite actualul colaps financiar.
Citeşte şi: Concert Postmodern Jukebox: Hituri pop convertite în sunete vintage, în premieră, la Sala Palatului - FOTO
Citeşte şi: Ce ai, omule, în creier? Nici amintiri şi nici "Dumnezeu a murit! ". Ai reflexe, simţuri, mecanisme
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Cristian Comeagă, Radu Gabrea, Ioan Cărmăzan şi alţi 45 cineaşti au trimis o scrisoare-manifest către Ministrul Culturii: Filmele recente sunt "respinse sau ignorate"
Citește și: Cel mai mare festival de Internet ICEEfest, în pregătire la Bucureşti. 7 motive ca să mergi acolo
Citește și: Societate/ Corupţia se învaţă de mic, în familie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe