- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.04.2011, 13:58)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vânzările de artă publice din România au crescut cu 124% în ultimul an
Vânzările de artă publice din România au crescut cu 124% în 2010, faţă de 2009, la 8,3 milioane de euro, iar randamentul mediu anual a fost de 40%, potrivit celei de-a doua ediţii a Indexului Artmark, lansat marţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Urmărește
149 afișări
Vânzările de artă publice din România au crescut cu 124% în ultimul an
La conferinţa de marţi au participat Manuela Plăpcianu, CEO Artmark, istoricul de artă Ruxandra Garofeanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici - Petru Lucaci, pictorul şi senatorul Ioan Sbârciu, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Opere de Artă din România - Radu Boroianu, preşedintele Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România - Pavel Şuşară, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România - Florin Pogonaru, directorul general al Aviva Investors România - Eugen Voicu şi directorul general BVB - Valentin Ionescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Manuela Plăpcianu a declarat că Indexul Artmark lansat în acest an, o reactualizare a primei ediţii lansate la sfârşitul lunii mai 2010, "pune o nouă piatră de temelie în piaţa de artă" şi că, în ultimul an, s-au întâmplat o serie de lucruri "remarcabile".
Astfel, valoarea vânzărilor publice - prin licitaţie - de artă din România a crescut cu 124% în 2010, faţă de 2009, de la 3,7 milioane de euro la 8,3 milioane de euro. În 2010, randamentul mediu anual a fost de 40%.
Indexul pieţei româneşti de artă lansat marţi prezintă monitorizarea şi procesarea tuturor vânzărilor publice de artă din România în ultimii 16 ani (1995 - 2010) şi evoluţia a peste 1.000 artişti români, de patrimoniu şi contemporani, cei mai tranzacţionaţi în această perioadă.
Randamentul anual mediu al pieţei româneşti de artă în ultimii 16 ani a fost de 36%, mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiaşi perioade, al investiţiei în aur, terenuri sau valori mobiliare româneşti.
Potrivit Indexului, cei mai lichizi artişti români în ultimii 16 ani sunt: Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Theodor Pallady, Leon Alexandru Biju, Nicolae Vermont, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Samuel Mutzner, Adam Bălţatu, Gheorghe Petraşcu şi Octav Băncilă. Indexul cuprinde topul 100 al celor mai bine tranzacţionaţi artişti români.
În prezent, topul celor mai bine vândute lucrări de pe piaţa românească este dominat de Nicolae Grigorescu, care ocupă primele patru poziţii, cu "Ţărăncuţă odihnindu-se" (270.000 de euro), "Cârciumă la Rucăr" (230.000 de euro), "La marginea pădurii" (200.000 de euro) şi "Păstoriţă" (175.000 de euro). Acestea sunt urmate de "Aişe" de Camil Ressu (160.000 de euro), "Flori de primăvară" de Ştefan Luchian (155.000 de euro), "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu (155.000 de euro), "Garoafe" de Ştefan Luchian (140.000 de euro), "Maci" de Ştefan Luchian (132.000 de euro), "Femei în parc" de Ion Andreescu (130.000 de euro) şi "Port" de Marcel Iancu (130.000 de euro). Toate aceste lucrări au fost tranzacţionate prin casa Artmark, înfiinţată la sfârşitul anului 2008.
Piaţa românească de artă este susţinută curent, la nivelul vânzărilor publice - prin licitaţie de artă -, prin şapte case locale de licitaţie de artă ce organizează, în medie, şapte licitaţii pe lună, în cadrul cărora se pun în vânzare publică aproximativ 700 lucrări de plastică şi grafică de autor. Printre casele de licitaţie care activează pe piaţa românească de artă se numără Artmark, Alis, Goldart, Araart, Monavissa (Bucureşti), Căluşari (Oradea) şi Quadro (Cluj-Napoca).
Indexul pieţei româneşti de artă poate fi consultat online la adresa www.indexulpieteidearta.ro.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe