Vânzările de artă publice din România au crescut cu 124% în ultimul an

Vânzările de artă publice din România au crescut cu 124% în 2010, faţă de 2009, la 8,3 milioane de euro, iar randamentul mediu anual a fost de 40%, potrivit celei de-a doua ediţii a Indexului Artmark, lansat marţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului Vânzările de artă publice din România au crescut cu 124% în ultimul an

Vânzările de artă publice din România au crescut cu 124% în ultimul an

La conferinţa de marţi au participat Manuela Plăpcianu, CEO Artmark, istoricul de artă Ruxandra Garofeanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici - Petru Lucaci, pictorul şi senatorul Ioan Sbârciu, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Opere de Artă din România - Radu Boroianu, preşedintele Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România - Pavel Şuşară, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România - Florin Pogonaru, directorul general al Aviva Investors România - Eugen Voicu şi directorul general BVB - Valentin Ionescu.

Manuela Plăpcianu a declarat că Indexul Artmark lansat în acest an, o reactualizare a primei ediţii lansate la sfârşitul lunii mai 2010, "pune o nouă piatră de temelie în piaţa de artă" şi că, în ultimul an, s-au întâmplat o serie de lucruri "remarcabile".

Astfel, valoarea vânzărilor publice - prin licitaţie - de artă din România a crescut cu 124% în 2010, faţă de 2009, de la 3,7 milioane de euro la 8,3 milioane de euro. În 2010, randamentul mediu anual a fost de 40%.

Indexul pieţei româneşti de artă lansat marţi prezintă monitorizarea şi procesarea tuturor vânzărilor publice de artă din România în ultimii 16 ani (1995 - 2010) şi evoluţia a peste 1.000 artişti români, de patrimoniu şi contemporani, cei mai tranzacţionaţi în această perioadă.

Randamentul anual mediu al pieţei româneşti de artă în ultimii 16 ani a fost de 36%, mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiaşi perioade, al investiţiei în aur, terenuri sau valori mobiliare româneşti.

Potrivit Indexului, cei mai lichizi artişti români în ultimii 16 ani sunt: Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Theodor Pallady, Leon Alexandru Biju, Nicolae Vermont, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Samuel Mutzner, Adam Bălţatu, Gheorghe Petraşcu şi Octav Băncilă. Indexul cuprinde topul 100 al celor mai bine tranzacţionaţi artişti români.

În prezent, topul celor mai bine vândute lucrări de pe piaţa românească este dominat de Nicolae Grigorescu, care ocupă primele patru poziţii, cu "Ţărăncuţă odihnindu-se" (270.000 de euro), "Cârciumă la Rucăr" (230.000 de euro), "La marginea pădurii" (200.000 de euro) şi "Păstoriţă" (175.000 de euro). Acestea sunt urmate de "Aişe" de Camil Ressu (160.000 de euro), "Flori de primăvară" de Ştefan Luchian (155.000 de euro), "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu (155.000 de euro), "Garoafe" de Ştefan Luchian (140.000 de euro), "Maci" de Ştefan Luchian (132.000 de euro), "Femei în parc" de Ion Andreescu (130.000 de euro) şi "Port" de Marcel Iancu (130.000 de euro). Toate aceste lucrări au fost tranzacţionate prin casa Artmark, înfiinţată la sfârşitul anului 2008.

Piaţa românească de artă este susţinută curent, la nivelul vânzărilor publice - prin licitaţie de artă -, prin şapte case locale de licitaţie de artă ce organizează, în medie, şapte licitaţii pe lună, în cadrul cărora se pun în vânzare publică aproximativ 700 lucrări de plastică şi grafică de autor. Printre casele de licitaţie care activează pe piaţa românească de artă se numără Artmark, Alis, Goldart, Araart, Monavissa (Bucureşti), Căluşari (Oradea) şi Quadro (Cluj-Napoca).

Indexul pieţei româneşti de artă poate fi consultat online la adresa www.indexulpieteidearta.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici