Yeon-Min Park din Coreea de Sud este marea câştigătoare a Finalei de Pian, la Concursul Enescu

Yeon-Min Park a câştigat marele premiu al secţiunii de pian la Concursul Internaţional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 3 în re minor pentru pian şi orchestră op. 30 de Rahmaninov, duminică, 23 mai, la Ateneul Român.

Urmărește
6116 afișări
Imaginea articolului Yeon-Min Park din Coreea de Sud este marea câştigătoare a Finalei de Pian, la Concursul Enescu

Sursa foto: Facebook / George Enescu Festival

Pe locul al doilea s-a situat Adela Liculescu din România, iar locul al treilea i-a revenit lui Marcin Wieczorek din Polonia.

Pianista Yeon-Min Park din Coreea de Sud a câştigat a câştigat Premiul I al Secţiunii de Pian la sfârşitul unei finale în care a interpretat Concertul nr. 3 în re minor pentru pian şi orchestră op. 30 de Rahmaninov, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta bagheta maestrului John Axelrod. Ea a primit din partea juriului şi o Menţiune specială pentru cea mai bună interpretare unei sonate enesciene în Semifinală.

Yeon-Min Park (n. 1990) studiază la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra, la clasa profesorului Bernd Goetzke. Printre mentorii care au îndrumat-o – la Universitatea Naţională din Seul sau în cadrul unor cursuri de măiestrie – se numără Aviram Reichert, Dmitri Bashkirov, Menahem Pressler şi Jacques Rouvier. A concertat alături de Orchestra de Cameră din St. Petersburg, Orchestra Simfonică a Coreei, Orchestrele Simfonice din Hanoi şi din Shenzhen.

Câştigătoarea locului al doilea, Adela Liculescu (n. 1993) a interpretat în Finală Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Ceaikovski. Ea studiază la Viena cu profesorul Avedis Kouyoumdjian şi la Graz sub îndrumarea Milanei Chernyavska, după ce a absolvit cursurile Universităţii de Muzică şi Artele spectacolului din Viena la clasa profesorului Martin Hughes. A susţinut concerte şi recitaluri la Filarmonicile din Berlin, München şi St. Petersburg, la Musikverein în Viena şi la Ateneul Român din Bucureşti. Este laureată a Concursului Prix du Piano din Berna, la Concursurile Internaţionale Brahms din Austria şi Germania.

Locul al treilea a fost ocupat de Marcin Wieczorek (n. 1996), care a intepretat în Finală Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră op. 11 de Chopin. El studiază la Academia de Muzică din Bydgoszcz cu profesorul Stefan Wojtas. A obţinut premii la Concursul Palma d’Oro din San Benedetto del Tronto, Concursul de Pian Euregio din Geilenkirchen, Concursul Nuova Coppa Pianisti din Osimo. A susţinut concerte în SUA, Germania, Austria, Croaţia, Italia, Elveţia.

Preşedinta Juriului de pian, Cristina Ortiz, a anunţat rezultatele pe scena Ateneului Român. Alături de acesta, din juriul de specialitate au făcut parte Dana Borşan, Hyoung-Joon Chang, Philippe Dinkel, Peter Jablonski, Andrei Pisarev, Roland Pöntinen, Josu de Solaun şi Zhe Tang. Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 6 membri ai juriului sunt prezenţi la Bucureşti, urmărind recitalurile semifinaliştilor în direct, la Ateneul Român, iar 3 au vizionat prestaţiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2021 este în valoare de 15.000 Euro. Câştigătorul primului loc are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, şi beneficiază, de asemenea, de premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională. Premiul al doilea este de 10.000 Euro şi posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu în ediţia din 2021. Premiul al treilea de 5.000 Euro. Premiile secţiunii de Pian se ridică la 30.000 Euro.

Trofeul ediţiei din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată şi gravată manual, special pentru Concursul Enescu şi inspirat de tema ediţiei, Frumuseţe în Viaţă.

Un număr de 21 de tineri artişti din 11 ţări au participat în faza a doua a Concursului Internaţional George Enescu, într-o ediţie-premieră, pentru desfăşurarea căreia organizatorii au făcut toate eforturile posibile în contextul pandemiei şi a efectelor sale asupra mediului artistic internaţional.

Marii câştigători ai celor trei secţiuni sunt violoncelistul de numai 15 ani Jaemin Han, din Coreea de Sud, cel mai tânăr câştigător din istoria Concursului Enescu; violonistul Valentin Şerban din România (31 de ani) şi Yeon-Min Park din Coreea de Sud (pian).

Câştigătorii premiilor I de la cele trei secţiuni ale Concursului vor cânta în cadrul Festivalului Enescu 2021 şi sunt invitaţi speciali într-un concert în prestigioasa sala de concerte Musikverein din Viena în data de 15 octombrie 2021, alături de Slovak Radio Symphony Orchestra sub magheta maestrului Yalchin Adigezalov. Premiul este oferit de IMK, prin amabilitatea lui Igor Petrushevski, membru al juriului.

De asemenea, dirijorul Finalei de Vioară, Wilson Hermanto, a oferit un premiu special câştigătorului locului I la secţiunea de pian, în urma unui parteneriat artisic încheiat între Concursul Internaţional George Enescu şi Vevey Spring Classic. Astfel, pianista Yeon-Min Park a fost invitată să participe la ediţia inaugurală a Festivalului de Muzică Vevey Spring Classic, care va avea loc între 29 mai şi 5 iunie 2022, în Elveţia. Această oportunitate oferă privilegiul câştigătorului de a fi fi mentorat de unul dintre cei mai mari pianişti ai zilelor noastre, Francesco Piemontesi, precum şi şansa de a fi alături de mari muzicieni precum Janine Jansen, Nils Mönkemeyer, Daniel Müller-Schott.

Concursul Internaţional George Enescu 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, în pofida pandemiei. Primele două etape ale secţiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiţia în contextul pandemic. Astfel, 205 tineri artişti au putut să-şi urmeze visul şi să participe la Concurs, între 29 august şi 20 septembrie 2020. Ultimele două etape – Semifinalele şi Finalele – au fost organizate live, la Bucureşti, la Ateneul Român, între 12 şi 23 mai 2021, cu public în sală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici