Ziua Copilului, 1 iunie. Istoric, vedete, ce ne inspiră - VIDEO

1 iunie. Ce trebuie să ştiţi despre Ziua Copilului. Istoricul Zilei Copilului. Ce oameni de cultură s-au născut pe 1 iunie. Ce carte, film şi muzică ne aduc aminte de copilărie. Care-s copiii-vedete?

Urmărește
1882 afișări
Imaginea articolului Ziua Copilului, 1 iunie. Istoric, vedete, ce ne inspiră - VIDEO

Ziua Copilului, 1 iunie. Istoric, vedete, ce ne inspiră (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

1 iunie. Mediafax Cultură vă arată ce trebuie să ştiţi despre Ziua copilului. Istoricul Zilei Copilului. Ce oameni de cultură s-au născut pe 1 iunie? Ce carte, film şi muzică ne aduc aminte de copilărie? Care-s copiii-vedete?

Ce ştim despre Ziua Copilului?

Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată prima oară de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, iar apoi în 1954, 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului. Tot în acest an UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească "Ziua Copilului" (Universal Children's Day). Ziua Copilului are loc la date diferite în întreaga lume.

Ziua de 1 iunie datează din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949).

Ziua Universală a Copilului nu este pur şi simplu o zi pentru a celebra copiii pentru ceea ce sunt, ci pentru a face cunoscut întregii lumi şi a lua măsuri în privinţa situaţiei copiilor care sunt abuzaţi, exploataţi şi discriminaţi.

Ziua Copilului trebuie să rămână, în plus faţă de un motiv de sărbătorire a celor mici, o zi în care întreagă lume să fie mai sensibilă, mai atentă şi mai activă în ceea ce priveşte problemele copiilor de pretutindeni.

1 iunie, coincidenţă, este ziua de naştere a unor artişti, scriitori români

Actriţa Aimée Iacobescu (piese de teatru “Menajeria de sticlă”, “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, filme: “Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”, “Zestrea Domniţei Ralu”, “Haiducii lui Şaptecai”).

Poetul, prozatorul şi publicistul Mircea Cărtărescu, reprezentant al "generaţiei 80", teoretician al postmodernismului românesc; lucrarea sa "Postmodernismul românesc" a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru critică-eseu-publicistică pe anul 1999 ; este autorul volumelor "Orbitor. Aripa stângă", "Levantul" (pus în scenă, la Teatrul Bulandra, de Cătălina Buzoianu), "Enciclopedia zmeilor"

Cântăreaţa de muzică uşoară Monica Anghel

Poeta Ioana Nicolae („Proză retuşată", „Nordul")

Iată o melodie, un film şi o carte despre copilărie. "Să fii copil e un lucru serios", cum ne învăţa Abracadabra şi vă prezintă o listă cu persoane care au devenit celebre la o vârstă fragedă.

"Copilăria noastră vs Copilăria voastră" -  (titlul original - "Diferenţe", interpret - Dragoş Leaşa), o piesă devenită viral în 2010 şi care vorbeşte despre jocurile copilăriei generaţiei '80-'90, despre Bonibon, Turbo, despre oracole şi marchează diferenţele faţă de noile generaţii care nu se mai joacă "în faţa blocului".

"Love Me If You Dare (Jeux d'enfants) Trailer" -  nu este un film despre copilărie, ci despre dragostea ca joc... "Sophie şi Julien au trasat regulile jocului. Ei sunt, pentru tot restul vieţii, jucătorii, arbitrii şi deseori chiar victimele. Desfiinţând orice tabu, sfidând orice autoritate, bătându-şi joc de orice şi de oricine, râzând, făcându-şi singuri rău. Poate că un singur lucru îi salvează – faptul că se iubesc. Jocul începe cu un pariu nevinovat, un pariu care să îi facă să uite de mama este grav bolnavă, de faptul că toată clasa îi tratează ca pe nişte amărâţi de polonezi. Mai târziu jocul se transformă în ceva adevărat, în cel mai frumos lucru din viaţă lor. Însă pe măsură ce viaţa trece, jocul devine din ce în ce mai intens" descrie foarte bine atmosfera filmului un utilizator cinemarx.ro.

"Harry Potter şi Piatra Filozofală" este prima carte din seria Harry Potter, scrisă de J. K. Rowling. Volumul povesteşte aventurile băiatului-vrăjitor.

Celebrităţi care s-au remarcat la vârste fragede:

Actorul Macaulay Culkin (26 august 1980), a devenit cunoscut datorită personajului simpaticului puşti Kevin McCallister din Singur Acasă şi Singur Acasă 2: Pierdut în New York, devenind unul dintre cei mai de succes tineri actori după Shirley Temple.

Macaulay Culkin opens the 17th Annual People's Choice Awards 

Shirley Temple a fost o actriţă americană (1928-2014), considerată mai demult un copil-minune, care a avut un succes deosebit în filmele jucate în perioada copilăriei. Era considerată actriţa din istoria cinematografiei care a jucat cel mai bine rolurile de copil.

Shirley Temple - When I Grow Up 

Alexandra Nechita (27 august 1985) este o pictoriţă şi muralistă cubistă română şi americană, cunoscută drept "micuţa Picasso", descoperită la 11 ani. Tablourile sale se găseau în sute de muzee din lume, de la colectia de artă a Vaticanului, până la colecţii particulare deţinute de celebrităţi precum Oprah Winfrey, Calvin Klein, Whoopi Goldberg sau David Letterman. Cea mai scumpă pictură a Alexandrei Nechita a fost vândută cu 400.000 de dolari.

Follow-Up: The Oprah Show Guest They Called a "Pint-Sized Picasso" | Where Are They Now | OWN 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici