Începe Bookfest 2016. Cum se prezintă editurile?

Ancheta Mediafax Cultură Bookfest 2016. "Cum se prezintă editurile?" Selfie al editurilor, înainte de startul de mâine, 1 iunie 2016. Răspund: Virginia Costeschi - Trei, Claudia Fitcoschi-Polirom, Laura Albulescu - Art, Anda Vişan - Humanitas, Alexandra Florescu - Nemira.

Urmărește
1159 afișări
Imaginea articolului Începe Bookfest 2016. Cum se prezintă editurile?

Începe Bookfest 2016. Cum se prezintă editurile? (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Ancheta Mediafax Cultură Bookfest 2016. Cum se prezintă editurile? Selfie al editurilor, înainte de startul de mâine, 1 iunie 2016. Răspund: Virginia Costeschi, Editura Trei, Claudia Fitcoschi - Polirom, Laura Albulescu, Editura Art, Anda Visan, Editura Humanitas, Alexandra Florescu, Editura Nemira.

Programul Bookfest al editurilor prezente

Virginia Costeschi, Editura Trei

Cărţile care te ajută să nu încetezi a visa

Motto-ul acestei ediţii Bookfest este ”Never stop dreaming”, care se potriveşte de minune cu sloganul Grupului Editorial Trei: ”Cartea care te ajută”. Aceasta este de fapt misiunea tuturor cărţilor noastre, lansate în colecţiile consacrate la editurile Trei, Pandora M sau Lifestyle Publishing. Cărţile te ajută să nu încetezi a visa, fie că este vorba de o poveste frumoasă, pe care o descoperi la Pandora M, o carte de psihologie de la Trei sau una de la Lifestyle Publishing, care îţi arată că un stil de viaţă sănătos nu e chiar atât de greu de dobândit.

Prietenii noştri cititori pot alege din peste o sută de noutăţi editoriale, care acoperă o vastă arie de interes. Pentru cei pasionaţi de psihologie vom avea, la standul Trei, volumul Află adevărul, continuarea bestsellerului Spy the lie, în care foşti agenţi CIA ne învaţă cum să convingem pe oricine să facă mărturisiri complete. Seria de psihologie practică pentru părinţi este completată de volumul Mamă, sunt tachinat! Cum să-ţi ajuţi copilul să facă faţă vieţii sociale, care face o pereche grozavă cu Ghidul de supravieţuire pentru adolescenţi, scris chiar de o adolescentă, de la Pandora M.

Devoratorii de ficţiune vor petrece destul de mult timp la standurile Trei şi Pandora M, căci avem foarte multe recomandări pentru lecturile estivale.

Carieră malefică, de Robert Galbraith (aka J.K. Rowling) este o apariţie foarte aşteptată, la fel ca şi Cartea clanului din Baltimore, de Joel Dicker,Convinge-mă! — un nou thriller de Lee Child şi Cotloane întunecate de Ruth Rendell.

Dintre delicatesele literare vă recomandăm trei volume excepţionale. În Împărăţia cerurilor,Emmanuel Carrère îşi imaginează începuturile creştinismului şi urmăreşte parcursul şi învăţăturile apostolilor Luca şi Pavel.Al doilea volum al tetralogiei napolitane a Elenei Ferrante, Povestea noului nume, de la Pandora M, continuă istoria celor două prietene-adversare, Lila şi Elena. Iar în Povestea cea bună, de la Trei, laureatul Nobel pentru literatură J.M. Coetzee dialoghează cu psihoterapeuta Arabella Kurtz despre nevoia umană de a imagina poveşti.

Colecţia PanDA de la Pnadora M este o companie ideală pentru vacanţa micilor cititori. Elefantul Elmer, ursul Pom Pom, pisoiul Max, mica prinţesă,

Jack şi celebra pisică MOG îi vor încânta pe copiii între 3 şi 7 ani cu năzdrăvăniile lor. Cititorii un pic mai mari se vor delecta cu aventurile micului geniu inventator Frank Einstein şi vor descoperi secretele cosmosului în Profesorul Astro Cat şi frontierele Universului şi vor afla răspunsuri la întrebările lor despre lume din Filosofia pentru copii, bestseller absolut în toate ţările în care a apărut.

Această ediţie a Bookfest coincide cu sărbătoarea de 1 Iunie, aşa că multe dintre evenimente vor fi dedicate copiilor şi adolescenţilor, sub umbrela Bookfest Junior. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu reduceri la cărţile pentru copii şi adolescenţi (Happy Hours) şi cu tot felul de premii surpriză. Pandora M îi aşteaptă pe micii cititori cu ateliere creative şi o tombolă având ca premii ursuleţi panda şi pisicuţe MOG din pluş, cărţi, jucării, obiecte-surpriză, vouchere pentru cursuri educaţionale şi invitaţii la piese puse în scenă de actorii Teatrului Ion Creangă.

Claudia Fitcoschi, Editura Polirom

Ionuţa, Claudia, Ana-Maria, Vlad, Emil, Edi, Bogdan, Alin, Ema, Adrian, Dan.

Noi sîntem echipa Polirom la Bookfest 2016 şi vă aşteptăm la standul nostru (pavilionul C2, Romexpo) cu cărţi noi semnate de Aurora Liiceanu, Marta Petreu, Nora Iuga, Andrei Oişteanu, Radu Cosaşu, Ion Vianu, Ioan T. Morar, Cătălin Mihuleac, Dan Grigore, Orhan Pamuk, Zeruya Shalev, Norman Mailer, José Saramago, Yann Martel, Umberto Eco. Cele mai aşteptate traduceri şi cei mai îndrăgiţi scriitori români vor fi la standul nostru. Peste 1000 de titluri la raft, toate aflate la reducere (15-50%), pachete promoţionale, titluri-surpriză şi literatură pentru copii. Fiind Centenar DADA; tot la noi veţi găsi volumul aniversar Tristan Tzara, Şapte manifeste DADA. Lampisterii • Omul aproximativ, ediţie cartonată , cu desene de Francis Picabia, versiuni româneşti, prefaţă şi note de Ion Pop. Ne vedem la Bookfest!

Laura Albulescu, Editura Art

Parcă nicicând Editura ART nu a arătat aşa de bine ca-n această vară.

Spun asta –încercând să pun un bemol pe entuziasmul uşor nătâng al părintelui care-şi trimite în lume copiii – pentru că lotul noilor apariţii ART este unul cu adevărat remarcabil.

O să încep cu un nou titlu din seria de autor Bohumil Hrabal, Vremurile bune de altă dată, în traducerea aproape congenială a regretatului Jean Grosu. Ca şi celelalte cărţi ale lui Hrabal, şi această colecţie consistentă de povestiri este un deliciu. Veţi da peste o grămadă de înmormântări şi pompe funebre, căprioare împuşcate, mult salam şi foarte, dar foarte multă bere.

Ultima cartea a lui Jon Ronson, Umilirea publică în epoca internetului, dincolo de faptul că e cea mai bună lucrare a jurnalistului britanic (deşi nici Testul psihopatului. O călătorie prin industria nebuniei, publicată tot de ART, nu-i deloc de lepădat), e atît de palpitantă, de bine şi amuzant scrisă, încât o citeşti ca pe-un thriller. Departe de a ne da lecţii de morală – ceea ce e absolut grozav -, Ronson ne arată cu câtă uşurinţă ne linşăm sau ne executăm semenii pe reţelele sociale la cea mai mică greşeală şi ce fundamente complexe are sentimentul ruşinii.

V-aş mai atrage apoi atenţia asupra unui alt titlu al minunatului Paul Auster – e vorba de Tombuctu, o carte foarte tristă, dar nemaipomenit de frumoasă al cărui erou este câinele Osache. Povestea de iubire dintre bietul Osache şi vagabondul Willy o să vă rupă sufletul. O cititoare de Auster mi-a zis că era convinsă că Osache arată exact cum l-am înfăţişat pe copertă. N-o să ştim niciodată cum stă treaba, doar dacă Auster ne confirm când va primi exemplarul ediţiei noastre.Ne mai fălim apoi cu două romane grafice care pot sta foarte bine pe acelaşi raft cu Maus sau Persepolis.

E vorba de cartea-cult a lui Alison Bechdel, Casa veselă. O tragicomedie de familie, un clasic LGBT şi, cum atestă şi numele, o lectură grav-amuzantă. Cât despre Aici de Richard McGuire, chiar nu ştiu ce pot să spun mai mult decât că e o capodoperă absolută, mind-blowing, o operă de artă a unui geniu et caetera. Aici este povestea unui colţ de cameră, văzut mereu din acelaşi unghi, şi a evenimentelor care au avut sau vor avea loc în acest spaţiu de-a lungul a sute de mii de ani, invitând cititorul într-o experienţă senzorială absolut unică, intensă şi aproape magică. Presa e în delir, cică o astfel de carte apare o dată la un secol.

Îmi face plăcere să mai anunţ că începem o serie de autor William Faulkner cu Zgomotul şi furia, care va fi urmat de alte nouă titluri, dintre care trei noi traduceri, ceea ce nu e de ici, de colo. Mai avem un nou Truman Capote, Acum ne despărţim. Povestiri inedite, scrise între 11 şi 19 ani (da, chiar aşa); un volum reunind toate textile ocazionale scrise de Antoaneta Ralian în ultimul deceniu de viaţă, intitulat Nu cred în sfârşitul lumii şi coordonat de Marius Chivu. Şi aş mai putea continua, dar mă opresc aici, nu înainte însă de a aminti şi splendidul roman al lui Charles Ishwerwood, Un bărbat la singular. Cartea, cum se întâmplă nesmintit, e mai tare decât filmul A single man regizat de Tom Ford.

Anda Visan, Editura Humanitas

DespreTâlcul tuturor faptelor

Evenimentele Humanitas şi Humanitas Fiction încep încă din prima zi a târgului, pe 1 iunie, la ora 13.30, cu atelierul de povestit şi desenat provenit din laboratorul de experimentări literare pentru cei mici pe care scriitoarea Ioana Nicolaie îl susţine de obicei în Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Ediţia specială Campionatul poveştilor de la Bookfest porneşte de la noutăţile apărute în colecţia Humanitas Junior - Alice în Ţara Minunilor de Lewis Carroll, ediţie tradusă de Antoaneta Ralian şi Ioana Ieronim, şi volumul patru din seria creată de Lucy şi Steven Hawking, George şi codul indescifrabil. Dacă aveţi copii veţi vrea să aruncaţi un ochi pe tot programul special de lansări, ateliere şi concursuri Bookfest Junior, pe care îl găsiţiaici.

Joi, 2 iunie, lansare la 17,30 a volumului Reginei Maria, Ţara pe care o iubesc. Memorii din exil, despre care vorbesc Dan C. Mihăilescu, Georgeta Filitti şi Maria Berza. Cronicile publicate în ziarul cu cea mai mare circulaţie din epocă, scrise în timpul ocupaţiei şi al refugiului de la Iaşi din Primul Război Mondial,erau mesaje de încurajare pentru cei care fuseseră nevoiţi să îşi părăsească locuinţele sau duceau pe front o luptă uneori lipsită de speranţă. De la ora 18.00, lansare a volumul Islamul şi violenţa.

Dialogul pe care Adonis, considerat cel mai mare poet al lumii arabe contemporane, îl are cu psihanalista Houria Abdelouahed şi atinge marile probleme ale Islamului contemporan, mai ales în formele lui fundamentaliste: intervenţia dogmei religioase în sfera statului şi viaţa privată; falsificarea istoriei islamului; anularea subiectivităţii şi creativităţii fiinţei umane; reducerea femeii musulmane la statutul de posesiune. La 18.30 prezentare a cărţii lui Jonathan Haidt, Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica şi religia. Moralitatea este un set de intuiţii, o abilitate pe care am dezvoltat-o pentru a ne atinge scopurile sociale, raţionalizarea fiind de multe ori doar ojustificare întârziată, spune Haidt în sinteză pe care o face descoperirilor din psihologia morală.

Vineri, 3 iunie,la 17,30, discuţie la standul Israelului cu Radu Paraschivescu, Madeea Axinciuc, Lidia Bodea despreTâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice de Shmuel Yosef Agnon, premiat Nobel în 1966, una dintre influenţele majore declarate ale lui Amos Oz sau Saul Bellow. La ora 18.00, la Scena Agora, primul eveniment din cele trei dedicate cărţilor lui Amos Oz apărute în seria de autor de la Humanitas Fiction. Întâlnire cu fiica scriitorului, istoricul Fania Oz-Salzberger, invitată specială a acestei ediţii Bookfest. De la ora 18.30, la standul Humanitas, lansare Elegie pentru uman.

O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescude Radu Vancu, cu participarea lui Mircea Cărtărescu.

Scriitorii au fost fermecaţide utopiile modernităţii, visând la paradisul care ar fi putut fi omenirea, dar lăsând cu totul în urmă umanitatea. Continuaţi-vă căutările în stand. Găsiţi pe rafturi ediţii spectaculoase ale volumelor câtorva dintre scriitorii despre care Radu Vancu vorbeşte pe larg - Pound, Cărtărescu, Mircea Ivănescu. La ora 19.30 Ştefan Liiceanu prezintă Takumi, magazinul de produse japoneze artizanale deschis de curând pe Calea Victoriei 120.

Sâmbătă, 4 iunie, pentru Humanitas Fiction înseamnă premii literare şi o aniversare importantă - Raftul Denisei 10 ani. La ora 12.30 se lansează 2084. Sfârşitul lumii de Boualem Sansal, Marele Premiu al Academiei Franceze şi cea mai bună carte a anului trecut în Franţa. Trimiterea la Orwell e foarte directă încă din titlu, ingredientul în plus în incredibila distopie a lui Boualem Sansal este religia. O carte care îşi înmărmureşte cititorii, spune L’Expres. La ora 18.00 se lansează Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr, roman care, între multe alte premii, a câştigat anul trecut şi Pulitzer-ul pentru literatură.

Pentru Humanitas este ziua autorilor. Îi puteţi întâlni începând de la ora 12.00 şi îi puteţi asculta prezentându-şi cărţile noi pe Lucian Boia, cu Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe), pe Gabriel Liiceanu, cu Nebunia de a gândi cu mintea ta, pe Andrei Pleşu cu Nelinişti vechi şi noi, sau pe Mircea Cărtărescu cu doua reeditări speciale ale cărţilor lui, ediţia comentată de Cosmin Ciotloş a Levantului şi ediţia de colecţie Solenoid. Pentru că suntem din nou în campanie electorală, Radu Paraschivescu ne aminteşte că ar trebui să taxăm la vot declaraţiile aleşilor noştri.

Cum gândesc politicienii. (Cum? Gândesc politicienii?), se lansează la ora 15.00, . Eveniment Emil Cioran la ora 16.00, despre care vor vorbi Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu şi Gabriel Liiceanu, Cele trei volume ale jurnalelor Cioran sunt acum adunate într-o singură ediţie, Caiete.1957-1972, alături de care au mai fost publicate antologia Cioran şi muzica, Sfârtecare şi audiobookul Lacrimi şi sfinţi, în lectura lui Răzvan Vasilescu. La ora 17.30 lansare a noii serii de autor Matei Călinescu. Urmând îndeaproape dorinţa testamentară a autorului, Editura Humanitas intenţionează să redea, până în 2020, integralitatea scrierilor sale, începând acum cu volumul inedit Un altfel de jurnal. Ieşirea din timp, Portretul lui M şi romanul Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter.

Duminică, 5 iunie, la 13.00, eveniment Humanitas Fiction, lansarea cărţii Poate Estera de Katja Petrovskaja,

un preambul pentru întâlnirea de pe 15 iunie cu autoarea ucrainiano-germană. Romanul, care a fost publicat în urma câştigării premiului Ingeborg Bachman, e o biografie ficţionalizată foarte bine documentată şi foarte bine scrisă a familiei Katjei Petrovskaja. Arhitectul Gabriela Tabacu este coordonatoare unei noi antologii cu 19 autori, Bucureştiul meu, care se va lansa la ora 14.00. La ora 15.00, eveniment Humanitas de final de târg, Ana Blandiana, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea vorbesc despre Vremuri second-hand de Svetlana Aleksievici, câştigătoarea de anul trecut a Premiului Nobel pentru literatură. Aflăm explicaţiile profundepentru triste întoarceri în timp ale tinerilor ruşi: apariţia unui nou cult al lui Stalin, embleme sovietice imprimate pe haine, discursuri în care se strecoară imaginea marelui imperiu, „mâna de fier“ sau „specificul căii ruseşti“.

Alexandra Florescu, Editura Nemira

La Bookfest 2016 Nemira sărbătoreşte plăcerea lecturii alături de cititori!

Nemira vă aşteaptă la Salonul Internaţional de carte Bookfest de miercuri 1 iunie şi până duminică, 5 iunie, la Romexpo în Pavilionul C2.

Pasionaţii de Game of Thrones sau de thrillerele lui Stephen King, fanii lui Julian Barnes sau iubitorii literaturii Rodicăi Ojog-Braşoveanu vor găsi la standul Nemira cărţile preferate şi multe surprize, toate sub umbrella campaniei Super-cititorNemira. Cu peste 20 de titluri noi şi reduceri speciale de târg, nimeni nu va pleca dezamăgit.

Pentru a sărbători împreună cu Nemira 25 de ani de plăcerea lecturii toţi cei care vin la stand se pot înscrie la tombola ce are ca premiu o bibliotecă de 100 de cărţi şi pot face poze la panoul cu citate inspiraţionale din cărţile editurii.

Evenimentele Nemira încep în forţă de 1 iunie, Ziua Copilului, cu surprise pentru cei mici la Colţul de joacă al Bufniţei Nemi – editura pentru copii cu acelaşi nume, unde pot colora, câştiga premii sau asculta poveşti nemuritoare.

Prichindeii pot asista de dimineaţă, de la 10.30, la o scenetă cântată pornind de la Bronto, un dinosaur neastâmpărat, de Valentin Nicolau. Apoi, după prânz, cei mici pot asculta poveştile fascinante din Frumoasa adormită şi fusul, de Neil Gaiman (din care citesc Laura Câlţea, coordonatoarea editurii Nemi şi Eli Bădică, redactor la Bookaholic),de la ora 13.30 sau din Alice în ŢaraMinunilor, de Lewis Caroll, repovestită şi ilustrată de Emma Chichester Clark (din care vine traducătoarea Veronica D. Niculescu), de la ora 15.00.

Noutăţile de la acest târg se lansează în formule care combină prezentarea cărţilor cu lecture scurte făcute de actori:

Trilogia Balcanică: Marea şansă şi Oraşuldecăzut, de Olivia Manning. Prezintă Dana Ionescu şi Marius Constantinescu, citeşte din carte actriţa Daniela Nane.Cartea se lansează sâmbătă, de la ora 14.30.

Viaţa mea – autobiografia lui Charlie Chaplin, tradusă integral pentru prima dată, un document inestimabil al unui destin personal şi al istoriei artelor, dar şi cartea unei epoci strălucit evocate. Cartea se lansează sâmbătă, de la ora 15. Prezintă Monica Andronescu şi Alice Barb, iar actorul Andrei Huţulea citeşte un pasaj din volum.

Duminică la Nemira se lansează două cărţi foarte diferite, ambele însă despre literatură, scris şi lectură:

De la ora 12.00, Un cititor în pădurea din oglindă, de Alberto Manguel. Prezintă Carmen Muşat, Bogdan-Alexandru Stănescu şi BogdanTănase. Iar de la ora 13.00 scriitorul Iulian Tănase prezintă ediţia revizuită a faimosului ”manual de scriitor” al lui Stephen King, Misterul regelui. Despres cris.

Pe fanii colecţiei Nautilus îi aşteaptă continuările seriilor fantasy Outlander şiWitcher: Talismanul, de Diana Gabaldon şi Sabia destinului, de AndrjezSapkowski, precum şi multe alte titluri SF&F noi.

În colecţia Babel de literatură universală apare debutul remarcabil al autoarei israeliene AyeletGundar-Goshen, O noapte, Marcovici, o poveste tragicomică despre origini şi singurătate în care războaiele, secretele şi tragediile se împletesc cu tandreţe şi umor.

Bookfest 2016 este o ediţie aniversară pentru Nemira şi o sărbătoare a super-cititorilor, ambele sub imperiul plăcerii lecturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici