Asociaţia Analiştilor Financiari din România: Principalul risc pentru anul viitor este ca deficitul bugetar să crească peste 3%

Principalul risc pentru anul viitor este ca deficitul bugetar să crească peste 3% şi România să intre în procedură de deficit excesiv, este de părere Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, Asociaţia Analiştilor Financiari din România.

Urmărește
794 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Analiştilor Financiari din România: Principalul risc pentru anul viitor este ca deficitul bugetar să crească peste 3%

Asociaţia Analiştilor Financiari din România: Principalul risc pentru anul viitor este ca deficitul bugetar să crească peste 3% (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

”Intrând în această procedură vor exista fie creşteri de taxe, fie scăderi de cheltuieli care îşi vor pune amprenta asupra creşterii PIB-ului. La noi s-a mers pe creştere de taxe în general“, a adăugat Codîrlaşu. În opinia lui, încetinirea economică a Chinei poate fi un risc pentru economia românească, chiar dacă nu are un impact direct, ci prin alte pieţe.

Preşedintele CFA spune că un deficit bugetar peste 3% este foarte posibil, având în vedere că urmează două rânduri de alegeri în care este posibil ca demnitarii „să dea drumul la bani“.

„În general, la începutul anului, există un surplus de bani, dar în general în ultimele luni ale anului se dă drumul la cheltuirea acelor bani, iar având în vedere că avem două rânduri de alegeri probabil se va da drumul la bani. În T1 mă aştept la un deficit bugetar de 3,9- 4%, faţă de perioada similară a anului trecut. În T2 mă aştept la rate de creştere între 4,2 şi 4,3%, să încheiem anul peste 4 – 4,4“, a spus Adrian Codîrlaşu.

Deficitul de cont curent este în creştere faţă de anul anterior datorită creşterii veniturilor consumatorilor care vor produse de o calitate mai mare, ceea ce se reflectă într-o creştere a importurilor, potrivit repre-zentantului Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, care a mai observat că industria şi-a temperat creşterea, din cauză că şi UE şi-a temperat creşterea.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici