Atuurile pe care le-au avut în mână statele europene care au renegociat cu Rusia preţuri mai mici la gaze

Comisia Europeană (CE) a prezentat planuri pentru reducerea dependenţei statelor europene de energia şi mai ales de gazele naturale ruseşti şi a recunoscut că aplicarea acestora va costa, va face energia mai scumpă, ceea ce ar eroda competitivitatea industriilor.

Urmărește
393 afișări
Imaginea articolului Atuurile pe care le-au avut în mână statele europene care au renegociat cu Rusia preţuri mai mici la gaze

Atuurile pe care le-au avut în mână statele europene care au renegociat cu Rusia preţuri mai mici la gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest context s-ar putea pune problema reducerii preţului gazelor cumpărate de la Rusia, iar câteva ţări pot deţine răspunsul.

Lituania, un stat dependent în totalitate de importurile de gaze ruseşti, a negociat un preţ mai mic cu Gazprom mizând pe folosirea unui terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL).

Cu ajutorul instanţelor de arbitraj grupurile E.ON şi RWE din Germania şi o companie poloneză au forţat Gazprom să-şi schimbe formulele de calcul pentru preţurile gazelor obţinând astfel tarife mai mici.

Bulgaria însă, de asemenea, puternic dependentă de energia rusească, a primit un discount la gazele cumpărate de la Rusia acceptând colaborarea cu Rusia la construirea gazoductului South Stream.

Comisarul european al energiei Günther Oettinger a declarat, în prezentarea planurilor CE, că Uniunea Europeană vrea parteneriate puternice şi stabile cu furnizorii importanţi de gaze precum Rusia, scrie EurActiv.

Citeşte mai multe despre renegocierea preţului gazelor ruseşti pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici