- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Benzina s-a scumpit cu 10,7% într-o lună şi jumătate
Un plin de benzină costa ieri cu 10,7% mai mult decât acelaşi plin făcut la jumătatea lunii ianuarie, momentul în care s-a înregistrat minimul ultimilor patru ani al preţului carburanţilor pe fondul prăbuşirii barilului de petrol.
Benzina s-a scumpit cu 10,7% într-o lună şi jumătate (Imagine: Mediafax Foto / Gabriel Petrescu)
Potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală care publică preţul carburanţilor din fiecare staţie din portofoliu, dacă pe 15 ianuarie un litru de benzină costa 5,04 lei la benzinăria de pe strada Lucreţiu Pătraşcanu din Bucureşti, ieri acelaşi litru de benzină ajunsese la 5,58 de lei.
Şi la motorină creşterile de preţ din ultima perioadă au fost semnificative, astfel că de la 5,19 lei pe litru pe data de 15 ianuarie s-a ajuns la 5,62 de litru în cursul zilei de ieri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Scumpirile aplicate de companiile petroliere, uneori chiar şi de pe o zi pe alta, sunt justificate prin revenirea barilului de petrol peste pragul de 60 de dolari, în contextul în care la începutul anului preţul scăzuse sub pragul de 50 de dolari. Totodată, scumpirile reflectă şi întărirea înregistrată de moneda americană.
Creşterile de preţ au loc în contextul în care cererea de carburanţi a trecut în 2014 printr-o nouă scădere, evaluată de Petrom la 2,6% pentru segmentul de retail. Jucătorii din piaţă nu estimează nici în 2015 revenirea cererii de produse petroliere.
În România funcţionează circa 2.000 de benzinării. Cea mai extinsă reţea, de circa 545 de puncte de alimentare, este controlată de Petrom. Podiumul este completat de Rompetrol şi Lukoil.
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, anul trecut românii au lăsat în cele 2.000 de benzinării, inclusiv în magazinele din incinta lor, 40,9 miliarde de lei (9,3 miliarde de euro), sumă care nu include TVA-ul.
În România se consumă aproximativ 6 milioane de tone de carburanţi, circa 75% din consum fiind cantităţile de motorină achiziţionate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO