Blejnar: Inspecţiile fiscale la marile companii petroliere pot dura până la şase luni

Inspecţiile fiscale la marile companii petroliere pot dura până la şase luni, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, menţionând că a solicitat deja structurilor de control să verifice dacă preţurile de transfer sunt stabilite în mod corect.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Blejnar: Inspecţiile fiscale la marile companii petroliere pot dura până la şase luni

Blejnar: Inspecţiile fiscale la marile companii petroliere pot dura până la şase luni (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"O inspecţie fiscală generală la un mare contribuabil poate să dureze până la şase luni. Au fost transmise deja avizele de inspecţie fiscală, iar verificările se vor axa asupra modului de calcul a impozitelor către bugetul general consolidat şi asupra dosarului preţurilor de transfer", a spus Blejnar.

Anterior, vicepreşedintele ANAF, Dragoş George Bogdan, a arătat că preţul carburanţilor a crescut în medie anul trecut cu 20%, în timp ce cheltuielile companiilor au rămas relativ constante sau au fost chiar mai mici.

"Noi am constatat că această creştere de 20% de preţ nu s-a datorat poverii fiscale, aşa cum s-a acreditat ideea", a spus Bogdan.

El a precizat că la 1 ianuarie 2010 ponderea taxelor şi impozitelor era de 51% în preţul unui litru de carburant şi a scăzut la 49% până la finele anului.

Premierul Emil Boc a afirmat săptămâna trecută că majorarea preţurilor la carburanţi nu poate fi justificată prin povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere, confirmând totodată informaţiile prezentate anterior de MEDIAFAX pe această temă.

El a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Un raport întocmit de ANAF, aflat pe masa premierului şi obţinut de MEDIAFAX, relevă că preţul carburanţilor la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Surse din Guvern au declarat anterior pentru MEDIAFAX că aceste companii petroliere vor fi supuse unei inspecţii fiscale generale, prin care autorităţile vor verifica dacă structura cheltuielilor din bilanţ nu este "încărcată" prin costuri nejustificate, pentru reducerea profitului real, precum şi cauza pierderii fiscale declarate.

"Se va verifica şi dacă nu cumva profiturile au fost mutate în străinătate, prin procedura preţurilor de transfer", au arătat sursele.

Preţurile de transfer reprezintă valorile plătite de o firmă pentru un bun, serviciu sau împrumut preluat de la o altă firmă din acelaşi grup. Preţurile de tranfer pot fi şi o variantă de realocare a profiturilor sau pierderilor.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi OMV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici