- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BM: Criza financiară ar putea încetini creşterea economică în statele est-europene
Statele est-europene, dar şi cele din Asia Centrală, nu sunt imune la turbulenţele generate de criza financiară globală, care ar putea să încetinească ritmul de creştere economică în cele mai multe ţări din aceste regiuni, avertizează oficialii Băncii Mondiale.
Vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Shigeo Katsu (Imagine: Mediafax Foto)
"Statele din Europa de Est şi Asia Centrală simt efectele crizei financiare care avansează rapid, alături de restul lumii. Reformele structurale din ultimii ani din aceste regiuni, care au vizat implementarea de politici macroeconomice sănătoase, au ajutat la oprirea crizei într-o anumită măsură. Aceste ţări au un grad mai ridicat de elasticitate în prezent decât în urmă cu zece ani, dar niciun stat nu este imun la impactul crizei", a declarat, într-un comunicat, Shigeo Katsu, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Declaraţiile au fost făcute la întâlnirea anuală dintre reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Fondului Monetar Internaţional.
Potrivit lui Katsu, o încetinire prelungită a economiilor vest-europene va avea ca efect reducerea cererii pentru exporturi din statele est-europene şi centrul Asiei, şi în special pentru cele provenite din partenerii comerciali ai vechilor membri ai UE.
De asemenea, "evenimentele negative" din Europa de Vest, dar şi din Rusia, Kazahstan şi Ucraina, vor afecta economiile în care veniturile sunt reduse prin diminuarea remiterilor emigranţilor.
"Aceste sume trimise acasă se situează, ca valoare, doar în urma investiţiilor străine directe, ca sursă de finanţare pentru statele din regiunile menţionate, şi reprezintă cea mai mare sursă de finanţare externă pentru statele cu venturi reduse şi medii. Impactul va fi resimţit cu precădere de cei afectaşi deja de criza preţurilor alimentelor şi de criza energetică. Având în vedere această situaţie, ar trebui acordată o atenţie continuă pentru protejarea celor vulnerabili în faţa efectelor scumpirii alimentelor şi combustibililor prin sporirea cheltuielilor pentru asistenţă socială", a spus Katsu.
Economistul şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Pradeep Mitra, a arătat că deşi condiţiile de pe pieţele financiare s-au înăsprit, ajustările au fost line până în prezent, în afara situaţiei din Estonia şi Letonia.
"Inflaţia se accelerează în regiune şi, alimentată de scumpirea alimentelor şi presiunile determintate de cererea internă, este de două cifre în fostele state comuniste. În acelaşi timp, creşterea creditării, care a înregistrat un ritm deosebit de ridicat, se află pe un trend descendent", a spus Mitra.
El a adăugat că mesajul pentru statele est-europene şi central-asiatice este că autorităţile trebuie să fie pregătite să răspundă rapid la schimbările din mediul financiar internaţional. În cazul unor ajustări haotice generate de pieţele financiare disfuncţionale, autorităţile trebuie să ofere sprijin pentru rezolvarea problemelor ridicate de insuficienţa capitalului, a celor legate de active sau a dificultăţilor cu care se confruntă băncile.
"Cel mai important risc pe termen scurt este ca şocurile din sistemul financiar global vor duce la apariţia de riscuri pentru o serie de ţări cu deficite înalte de cont curent. Aceste riscuri de refinanţare sunt mai pronunţate pentru acele state care au o datorii pe termen scurt ridicate", a mai spus Mitra.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:24
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul