BNR: Casele de amanet nu pot cere garanţii imobiliare pentru împrumuturile acordate

Casele de amanet pot acorda finanţări solicitând garanţii numai bunuri mobile, care pot fi păstrate până la rambursarea împrumutului, atenţionează banca centrală, după ce au apărut în presă informaţii potrivit cărora unele instituţii de acest tip dau credite pe bază de garanţii imobiliare.

Urmărește
418 afișări
Imaginea articolului BNR: Casele de amanet nu pot cere garanţii imobiliare pentru împrumuturile acordate

BNR: Casele de amanet nu pot cere garanţii imobiliare pentru împrumuturile acordate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Condiţiile minime de acces la activitatea de creditare şi desfăşurarea acesteia pe teritoriul României sunt reglementate prin Legea nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, care stabileşte că activitatea de creditare ce poate fi desfăşurată de casele de amanet se limitează la «acordare de credite cu primire de bunuri spre păstrare», ceea ce restrânge implicit categoriile de bunuri care pot face obiectul garanţiei creditului acordat de casele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite şi păstrate de creditor până la rambursarea împrumutului", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

De asemenea, Codul Civil prevede că "amanetul este un contract prin care datornicul remite creditorului său un lucru mobil spre siguranţa datoriei", astfel încât casele de amanet nu pot accepta drept garanţie bunuri imobile, respectiv construcţii sau terenuri.

Potrivit BNR, presa a publicat informaţii despre anumite instituţii financiare nebancare de tip case de amanet că acordă împrumuturi în baza unor garanţii imobiliare, aceste operaţiuni fiind prezentate ca fiind "absolut legale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici