- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.10.2017, 18:11)
- Dan Straut , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR: Conduita politicii fiscale şi perspectiva preţurilor administrate sporesc riscurile de inflaţie
Riscurile şi incertitudinile privind inflaţia în perioada următoare sunt sporite de „conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, precum şi de perspectiva preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare”, atenţionează Banca Naţională.
Urmărește
477 afișări
BNR: Conduita politicii fiscale şi perspectiva preţurilor administrate sporesc riscurile de inflaţie
Cele mai recente evaluări ale băncii centrale reconfirmă perspectiva continuării creşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, dar „într-un ritm uşor mai alert decât cel din prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din august 2017, ca urmare a materializării unor riscuri asociate evoluţiei unor componente exogene ale indicelui preţurilor de consum (IPC)”, se arată într-un comunicat de presă emis marţi de Banca Naţională a României, după şedinţa de politică monetară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective sunt însă influenţate de evoluţii din mediul intern şi din cel extern. „Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, precum şi de perspectiva preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare. Pe plan extern, relevante rămân incertitudinile şi riscurile legate de creşterea economică în zona euro şi pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar şi de deciziile principalelor bănci centrale (BCE, FED). Totodată, are loc o reconfigurare a politicilor băncilor centrale care schimbă evoluţia ratelor dobânzilor pe pieţele financiare internaţionale”, se menţionează în comunicat.
Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei şi-a continuat ascensiunea pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului III, înregistrând o creştere semnificativă în luna iulie (la 1,42%, de la 0,85% în luna anterioară), urmată de o temperare a acesteia până la 1,15% în luna august, nivel uşor inferior celui prognozat. „Creşterea a fost determinată de componenta preţurilor administrate, ca efect al majorării tarifului la energie electrică, fiind susţinută şi de evoluţia preţului combustibililor în condiţiile măririi cotaţiilor internaţionale ale petrolului, precum şi de accelerarea inflaţiei de bază”, arată banca centrală.
Efectele menţionate au fost parţial compensate de impactul scăderii preţurilor volatile ale produselor alimentare.
Banca Naţională mai arată că datele statistice privind creşterea economică în trimestrul II 2017 indică accelerarea peste aşteptări a dinamicii anuale a PIB real – 5,9%, comparativ cu 5,7% în trimestrul anterior. „Evoluţia s-a datorat integral cererii interne – consumul privat s-a majorat cu 7,4% (cu o contribuţie de 5,3 puncte procentuale la creşterea PIB), sub impulsul măsurilor fiscale şi salariale şi al îmbunătăţirii gradului de ocupare a forţei de muncă, iar formarea brută de capital fix a revenit în teritoriul pozitiv (+2,4%, cu o contribuţie de 0,6 puncte procentuale)”.
În acelaşi timp, notează BNR, în condiţiile decelerării mai pronunţate a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri şi servicii comparativ cu cea a importurilor, „aportul exportului net la evoluţia PIB a redevenit negativ (-1,4 puncte procentuale)”. Totodată, „deficitul contului curent s-a majorat de aproape trei ori comparativ cu primele trei luni ale anului, iar gradul de acoperire prin investiţii străine directe şi transferuri de capital a devenit subunitar”.
Pe partea ofertei, „principalul determinant al intensificării activităţii economice din trimestrul II 2017 a fost industria, al cărei ritm anual de creştere, de 7,7%, a reprezentat cea mai înaltă valoare din trimestrul III 2008. Sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia principală la formarea PIB (3,8 puncte procentuale). Cele mai recente date statistice arată scăderea în luna iulie a dinamicii anuale a producţiei industriale (la 7,4%, de la 9,2% în luna anterioară) şi întreruperea declinului în sectorul construcţiilor, în timp ce volumul cifrei de afaceri din comerţ şi cel al serviciilor prestate populaţiei şi-au intensificat dinamica anuală”, se mai arată în comunicatul BNR.
Referitor la condiţiile monetare, BNR apreciază că acestea au fost „accentuat acomodative” şi în trimestrul III. „Spre finalul intervalului, ratele dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară au manifestat o tendinţă pronunţată de creştere, apropiindu-se de rata dobânzii de politică monetară, în contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipaţiilor inflaţioniste, al consolidării aşteptărilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum şi al înregistrării unor fluctuaţii de lichiditate, sub influenţa factorilor autonomi ai lichidităţii”.
Banca Naţională a mai remarcat că dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat „şi-a accelerat substanţial ascensiunea, atingând în luna august nivelul de 6,5%, vârful ultimilor cinci ani”, în condiţiile amplificării fluxului de credite noi, concomitent cu restrângerea operaţiunilor de externalizare a creditelor neperformante. „Ponderea creditului în lei a continuat să se majoreze până la 61%, evoluţie care certifică o mai bună transmisie a politicii monetare”.
Pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR, întrunit în şedinţă periodică, a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile existente şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,25 puncte procentuale de la +/-1,50. Corespunzător acestora, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,50%, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00%.
Consiliul de administraţie subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice şi progresul reformelor structurale „sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse”.
Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de azi va fi publicată pe site-ul BNR în data de 10 octombrie 2017, la ora 15.00.
Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 7 noiembrie 2017, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.
Citeşte şi: Criză acută a forţei de muncă: La Galaţi, strugurii riscă să se strice pe araci din cauza lipsei zilierilor. Fermierii se roagă să nu plouă | FOTO
Citeşte şi: România împrumută un miliard de euro de la BEI pentru pentru proiecte de infrastructură de transport
Citeşte şi: BNR a injectat 9 mld. lei pe piaţa monetară pentru a calma piaţa, dar a decis să menţină dobânda de politică monetară la 1,75%. Ziarul Financiar: Insuficient, roborul la şase luni şi-a continuat creşterea, până la 1,89%
Citeşte şi: Sondaj: companiile, dispuse să investească între 5% şi 10% din venituri în soluţii de securitate IT
Citeşte şi: Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Am observat „din presă” că scumpirea carburanţilor n-a fost pe măsura creşterii accizelor
Citeşte şi: EUROSTAT: În UE, preţurile producţiei industriale au crescut cu 2,9% în august 2017 faţă de 2016
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Criză acută a forţei de muncă: La Galaţi, strugurii riscă să se strice pe araci din cauza lipsei zilierilor. Fermierii se roagă să nu plouă | FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe