BNR renunţă la propunerea privind analiza stress test a solicitanţilor de credite

Banca Naţională a României (BNR) va renunţa la propunerea de introducere a analizei stress test obligatorie pentru fiecare persoană fizică solicitantă a unui împrumut, urmând să aplice scenarii de risc pe întreg portofoliul de credite pentru populaţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Urmărește
75 afișări
Imaginea articolului BNR renunţă la propunerea privind analiza stress test a solicitanţilor de credite

BNR renunţă la propunerea privind analiza stress test a solicitanţilor de credite

"Au existat mai multe motive pentru eliminarea acestei prevederi, printre care posibilitatea ca scenariul prezentat clientului să fie mai optimist decât condiţiile efective viitoare, ceea ce ar fi dat posibilitatea unei contestări din partea clientului. În compensaţie, s-ar putea introduce ajustarea gradului de îndatorare în funcţie de riscuri, inclusiv de riscul valutar", au adăugat sursele citate.

Astfel, deşi majoritatea băncilor au aprobate norme cu un grad de îndatorare de până la 70% din veniturile nete ale clienţilor, acest raport ar putea fi sensibil diminuat pentru creditele acordate în valută, mai ales în cazul monedelor exotice.

Potrivit proiectului de regulament privind limitarea riscului de creditare la împrumuturile destinate populaţiei, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.

Asupra menţinerii acestei prevederi, BNR a ajuns la un acord cu bancherii.

Proiectul de regulament ar putea fi discutat şi în şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale din 31 iulie, când principalul punct pe ordinea de zi este reprezentat de deciziile de politică monetară.

Conform proiectului iniţial, băncile ar fi fost obligate să realizeze pentru fiecare potenţial client analize de tip stress test pentru evaluarea capacităţii de rambursare a creditului în condiţii nefavorabile, pe baza informaţiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluării, utilizând cea mai ridicată rată a dobânzii, după caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului
de schimb al monedei naţionale, inclusiv în cazul creditelor indexate, şi cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile practicat de împrumutător în respectiva perioadă.

Mai mulţi bancheri comerciali s-au arătat nemulţumiţi de proiectul BNR, însă analiştii economici au arătat că se aşteptau la astfel de măsuri, menite să limiteze creşterea creditării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici