Bugetele locale | Dragnea: Într-o săptămână – două, trebuie să avem o variantă finală

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, că, în cel mult două săptămâni, trebuie să fie finalizat şi adoptat proiectul de act normativ privind bugetele locale, astfel încât să poată fi adoptată, în acest an, Legea bugetului de stat pentru 2019.

Urmărește
749 afișări
Imaginea articolului Bugetele locale | Dragnea: Într-o săptămână – două, trebuie să avem o variantă finală

Bugetele locale | Dragnea: Într-o săptămână – două, trebuie să avem o variantă finală

„Legea bugetului trebuie adoptată în acest an. Plecând de la asta, trebuie să ne încadrăm în sens invers. Într-o săptămână – două, trebuie să avem o variantă finală, care să se şi materializeze, poate, într-o Ordonanţă de urgenţă pentru aceste modificări, ca să poţi să elaborezi bugetul de stat pe un act normativ în vigoare”, a precizat, vineri, la Parlament, Liviu Dragnea, referindu-se la noul sistem prin care vor fi alocaţi bani pentru bugetele locale.

Preşedintele PSD a spus că a avut mai multe discuţii cu colegii, şi săptămâna trecută, şi-acum trei săptămâni, privind modul de construcţie al bugetelor locale, iar săptămâna viitoare va fi o nouă discuţie, când speră că va avea un proiect final.

„După încep discuţiile, dar nu se vor lungi mult, cu asociaţiile autorităţilor locale, cu colegii din coaliţie, cu celelalte partide, urmând să se şi decidă care sunt paşii: ordonanţă de urgenţă, eventual, pentru aceste modificări, pentru a se putea pregăti Legea bugetului de stat sau altă variantă. Sunt discuţii care au durat foarte mult, pentru că orice idee pusă pe masă a fost introdusă în calculator şi-au fost făcute simulări să vedem care sunt rezultatele unei variante şi care sunt rezultatele altei variante, pentru că ne interesează ca autorităţile locale să nu piardă bani, din contră, să câştige”, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a menţionat că aceste discuţii se referă doar la bugetul anului viitor, nefiind legate de cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, programată pentru luna noiembrie. „Nu poţi interveni pe parcursul anului să scoţi o sursă a veniturilor pentru bugetul de stat şi să o muţi în altă parte: se destabilizează toate cheltuielile”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele PSD susţine o echilibrare a bugetelor locale, pentru că sunt localităţi care au venituri mici şi judeţe care au venituri insuficiente.

„Din păcate, nu s-a reuşit, până acum, un sistem de alocare şi de repartizare, precum şi echilibrare a sumelor pentru autorităţile locale, care să mai diminueze diferenţele mari dintre localităţile care au bani puţini, faţă de localităţile care au bani mai mulţi. Este aproape sigur că tot impozitul pe venitul local va trebui să rămână la nivel local. De-aici începe o altă discuţie: cum să se repartizeze în interiorul judeţelor”, a subliniat Dragnea.

Preşedintele PSD susţine că sunt mai multe variante luate în calcul. Una dintre acestea este cea din 2015: un buget minim pentru fiecare comună, judeţ sau municipiu, combinată cu o sumă alocată pe cap de locuitor.

„De asemenea, se discută serios despre un procent care să fie alocat pentru dezvoltare la nivelul fiecărei localităţi. De asemenea, s-a purtat o discuţie despre repartizarea banilor în interiorul administraţiilor locale din Bucureşti. Din păcate, sunt sectoare subfinanţate de 20 şi ceva de ani. Această situaţie nu mai poate continua, pentru că este chiar aberant ca cetăţenii din acelaşi municipiu să nu poată să beneficieze de aceleaşi condiţii de civilizaţie”, a detaliat Dragnea.

Liderul PSD a mai susţinut că trebuie stabilită varianta care asigură o funcţionare corectă şi decentă a administraţiei locale şi sume destul de importante pentru dezvoltare.

„În funcţie de asta să vedem cum se poate construi bugetul de stat, pentru că, din păcate, în permanenţă, poate cu un an sau doi excepţie, bugetul de stat s-a închis pe bugetele locale, adică s-au asigurat bugetele pentru ordonatorii de credit centrali, ministere şi celelalte instituţii centrale, şi ce rămâne s-a repartizat la nivel local. Asta a făcut ca, în special, la nivelul comunelor, oraşelor mici şi mijlocii, dezvoltarea să aibă de suferit într-un mod serios”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele PSD a susţinut că această problemă de dezvoltare a început să se compenseze, în mod semnificativ, cu Programul de Dezvoltare Locală, PNDL 1 şi PNDL 2, dar „încă mai este de investit la nivel local”.

Liderul PSD a susţinut că, în momentul în care va fi o variantă finală a acestui proiect se va putea discuta despre impactul acestuia.

„Nu se poate merge cu un impact fără număr sau fără niciun fel de bază. Trebuie să fie o discuţie şi cât poate încăpea în buget, nu numai pentru bugetul anului viitor, ci, în general, în bugetul de stat. Din păcate, la ora aceasta, în România, impozitul pe venitul local lăsat 100% la nivelul local nu poate acoperi toate nevoile de dezvoltare şi de funcţionare. Cred că doar în Bucureşti se mai poate realiza asta. Mai este nevoie să vină bani şi din TVA. Din TVA nu te poţi duce foarte mult. Săptămâna viitoare va fi o discuţie şi pe ansamblul bugetului să vedem cât se permite de-acolo”, a completat Dragnea.

De asemenea, odată ce se va şti formula de calcul a bugetelor locale poate fi realizat Codul Finanţelor Publice Locale, a cărui formă este într-un stadiu foarte avansat, potrivit liderului PSD.

„Nu poţi să adopţi Codul Finanţelor Locale fără această formulă care este esenţială. Codul Finanţelor Publice Locale strânge tot ceea ce se referă la competenţele şi obligaţiile administraţiei locale într-o singură lege, dar un subiect important îl reprezintă finanţarea locală şi fără asta nu se poate finaliza”, a mai spus Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici