- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a crescut cu 0,4%, susţinută de evoluţia acţiunilor BRD şi OMV Petrom
Bursa a crescut luni cu 0,38%, susţinută de evoluţia acţiunilor BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP), iar lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 88% de titlurile Fondului Proprietatea (FP), BRD şi Ropharma (RPH).
La deschidere bursa a crescut uşor, în linie cu pieţele vest-europene, însă, ulterior, a scăzut sub nivelul de la finalul sesiunii de vineri, odată cu inversarea tendinţei pe bursele mature.
Spre finalul şedinţei, piaţa a reuşit să revină uşor, susţinută de creşterea acţiunilor BRD (1,76%) şi OMV Petrom (0,52%), însă cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare. Rulajul bursei, de 44,7 milioane lei (10,4 milioane euro), a fost asigurat în proporţie de 88% de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea, BRD şi Ropharma.
Astfel, lichiditatea BVB a fost cu 77% mai mare decât valoarea cumulată a transferurilor de vineri, de 25,2 milioane lei (5,9 milioane euro).
Titlurile FP au condus detaşat şi luni în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 21,1 milioane lei, fiind urmate de acţiunile BRD - 13,8 milioane lei şi Ropharma - 4,2 milioane lei.
Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor băncii a provenit din două tranzacţii speciale cu 0,12% din titluri, în valoare 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro). Deal-urile au fost realizate la ora 13:20, la aproape două ore după ce BRD a anunţat rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut.
La închiderea zilei, acţiunile băncii erau cotate la 13,91 lei, preţ în creştere cu 1,76%.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, nu crede că deal-urile cu acţiunile BRD nu au fost influenţate de rezultatele financiare anunţate de bancă.
"Cred că erau negociate de mai mult timp, probabil că tot SIF-urile au vândut. Totuşi, vom vedea mâine o confirmare dacă a vândut vreun SIF sau nu", a declarat Tod pentru MEDIAFAX.
BRD a înregistrat anul trecut un profit net de 500,5 milioane lei (118,9 milioane euro), cu 36% mai redus faţă de câştigul din 2009, în condiţiile în care provizioanele au crescut cu 41%. Din date prezentate de BRD reiese că în ultimul trimestru costul riscului a crescut cu peste 50%, la 1,598 miliarde lei. La finalul primelor nouă luni provizioanele erau de 1,053 miliarde lei.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.
Pe de altă parte, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au scăzut în medie cu 0,73%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în stagnare.
"Acalmia pune din nou stăpânire pe BVB. După entuziasmul generat de listarea la BVB, chiar şi Fondul Proprietatea a intrat în monotonia şedintelor din a doua partea a anului trecut. Probabil că investitorii aşteaptă o confirmare a revenirii economiei care poate fi reflectată şi în rezultatele financiare publicate de companii şi atunci ar putea să reintre în piaţă", a mai spus Tod.
După ora 11:00, cotaţia acţiunilor Ropharma Braşov a scăzut cu aproape 11%, deşi volumele de tranzacţionare au fost reduse. După aproape 40 de minute au fost realizate mai multe operaţiuni cu titluri reprezentând cumulat peste 1% din acţiunile companiei. Ulterior, preţul a continuat să varieze uşor în jurul nivelului de 0,8 lei/acţiune.
Titlurile distribuitorului de medicamente au încheiat ziua la 0,8085 lei, preţ în picaj cu 10,17 %.
Ultimele operaţiuni cu acţiunile FP au fost realizate la 0,6085 lei, preţ cu 0,57% sub ultima cotaţie de vineri, iar titlurile OMV Petrom au avansat cu 0,52%, la 0,367 lei. Tranzacţiile cu titlurile companiei petroliere au totalizat 522.000 de lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, 0,2%, iar piaţa din Frankfurt avansa cu 0,3%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,9%, în timp ce pieţele din Ungaria, Cehia şi Bulgaria înregistrau creşteri cuprinse între 0,5% şi 1,7%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO